2012 m. gegužės 4 d.    
Nr. 18
(1993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Gimtasis kraštas

Paminėta svarbi sukaktis

Rūta Averkienė

Merkinėje, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, vyko Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jogailos Magdeburgo teisių suteikimo Vilniaus miestui 625 metų sukakties paminėjimas. 1387 m. kovo 22 d. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės kunigaikštis ir Lenkijos karalius Jogaila Algirdaitis garbingų Vilniaus miestelėnų prašymu Merkinėje suteikė Magdeburgo teisę Vilniaus miestui ir jo žmonėms.

Šia svarbia proga šv. Mišias už Merkinės miestelį bei Lietuvos sostinę Vilnių aukojo Merkinės klebonas ir dekanas kun. dr. Robertas Rumšas.

Prieš kelis šimtus metų šioje bažnyčioje lankydavosi ir melsdavosi beveik visi Lietuvos valdovai. Po šv. Mišių bažnyčioje vyko šios iškilios datos paminėjimo renginys, kuriame dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė, Vilniaus miesto tarybos narys Vytautas Milėnas, kiti garbūs svečiai, Merkinės gyventojai.

Milėnas išreiškė dzūkams padėką už gražias iniciatyvas ir pagalbą paminint šią datą. Varėnos rajono savivaldybės merui E. Jankevičiui buvo įteikta Vilniaus vėliava, o Merkinės seniūnijos seniūnui Gintautui Tebėrai – Jogailos privilegijos atkurto teksto drobė.

E. Jankevičius didžiuojasi, jog Varėnos rajone yra toks istorine praeitimi turtingas ir garsus Merkinės miestelis. Meras sakė, kad ir tuometiniai Merkinės miestelio gyventojai neabejotinai buvo tikri savo krašto patriotai, puoselėjo ir mylėjo Merkinę. Ne veltui šį miestelį svarbiems susitikimams pasirinko ir Jogaila, dažnai čia lankydavosi kiti Lietuvos valdovai. Rajono vadovas pastebėjo, kad merkiniškiai visais laikais buvo savo krašto patriotai, gynė ir saugojo jį, todėl jis gyvuoja iki šiol ir džiugu, kad tokį istorinį renginį galima švęsti išsaugotoje Merkinės bažnyčioje.

Po iškilmingo renginio, skirto paminėti 625-ąsias Magdeburgo teisių suteikimo metines Vilniui, bažnyčioje koncertavo choras „Jauna muzika“, vadovaujamas meno vadovo ir dirigento V. Augustino.

Po iškilmių bažnyčioje Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro parodų salėje buvo galima pamatyti Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vėliavų parodą bei Rūtos Indrašiūtės keramikos darbų parodą „Molinės ganyklos“.

Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija