2012 m. gegužės 11 d.    
Nr. 19
(1994)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Penktadienio pokalbiai  

Iš gimtojo kaimo, liaudies dainųir papročių, rūpintojėlių semiamas įkvėpimas

Antanas Kmieliauskas
prie vienos iš savo skulptūrų

Dailininko, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato prof. Antano Kmieliausko 80-mečiui paminėti Seimo parodų galerijoje veikė jubiliejinė jo kūrybos paroda. Žymusis dailininkas, ryškius pėdsakus palikęs ir tapyboje, ir dailėje, ir sieninėje tapyboje, gimė 1932 m. kovo 8 d. Olendernės k., Butrimonių valsčiuje, Alytaus apskrityje, mokėsi Kauno vidurinėje dailės mokykloje, studijavo Dailės institute, dirbo Vilniaus vaikų dailės mokyklos, Vilniaus dailės akademijos dėstytoju, apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino karininko kryžiumi. Su A. Kmieliausku kalbėjomės apie jo kūrybą ir pagrindines gyvenimo vertybes.


Kronika

Motinos dienai – dainų konkursas

Algimantas Zolubas

Scenoje – „Žėručio“ mokyklos
ansamblis „Bubilas“

Laiko ratui persiritus per Naujuosius Metus, pavasariui įsibėgėjant, pasitinkamos šventės – Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Velykos, Motinos, Tėvo dienos, Joninės. Švenčių minėjimus rengia valstybės institucijos, tačiau itin gražu, kai šventimas, švenčių ženklinimas kūryba, gražiais darbais kyla iš visuomenės, be paskatų „iš viršaus“.

Gera stebėti, kaip pavasarį pasitinka Vilniaus miesto Lazdynų ir Trakų Vokės mokyklos. Čia daug metų organizuojami tarpmokykliniai moksleivių kūrybos konkursai (piešinių, dainų). Tokiam šventimo būdui, pasirodo, pakanka keleto veiklių visuomenininkų.


Išnašos

Gimnazistės fotografijų albumas

Vytautas BAGDONAS

Per „Vaižgantines“ Vaižganto
gimtuosiuose Malaišiuose
fotoalbumo autorę Simoną
Bagdonaitę sveikina Anykščių
rajono mero pavaduotojas
Donatas Krikštaponis

Unikalaus ir spalvingo fotografijų albumo „Padangių egzotika fotografijose“ skaitytojai knygynuose neras, nes dėl didelių prekybinių antkainių buvo nuspręsta šiuo leidiniu ten neprekiauti ir knygos pirkėjų neskriausti. Užtai be jokių prekybinių antkainių jį mielai nusiperka prisiminimui kaip labai gražų suvenyrą Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, Svėdasų bibliotekos (Anykščių rajonas) lankytojai. Šis meninių nuotraukų albumas yra puiki dovana kiekvienam ir bet kuria proga. Neatsitiktinai ne vienas albumas jau iškeliavo svetur. Išeivijoje gyvenantiems tautiečiams be galo smagu nors fotografijų pagalba sugrįžti į gimtąją Lietuvą, pasigrožėti nuostabiu Tėviškės dangumi...

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija