2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Šventėje – ir žalumynų sodinimas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Šv. Mišios Labanoro bažnyčioje.
Iš dešinės: Molėtų vikaras
kun. Mindaugas Grenda, Labanoro
klebonas kun. Jurgis Kazlauskas,
Švenčionių rezidentas kun. Steponas
Tunaitis, Molėtų dekanas ir klebonas
mons. Kęstutis Kazlauskas,
Kuktiškių klebonas mons. Juozapas
Čeberiokas, Balnininkų ir Lyduokių
klebonas kun. Ladislovas Baliūnas
SJ. Tarpduryje stovi zakristijonas
Algirdas Gogelis

Ansamblio „Inmezzo“ atlikėjos.
Iš kairės: Lina Urniežiūtė,
Renata Marcinkutė, Ilona
Plavgo ir Aušra Stasiūnaitė

Šventoriuje sodinami medeliai

Prie kryžiaus – Balnininkų
ir Lyduokių klebonas
kun. Ladislovas Baliūnas SJ

Žalumynai papuoš taką į bažnyčią

LABANORAS. Gegužės 8 dieną Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos klebonas kun. Jurgis Kazlauskas (aptarnaujantis dar ir Kirdeikių bei Saldutiškio parapijas) organizavo gražią ir prasmingą šventę – bažnyčios teritorijos papuošimą žalumynais, minint dvejus metus nuo kapsulės, liudijančios sudegusios bažnyčios atstatymą, įdėjimo.

Primintina, kad Labanoro bažnyčia, minima nuo 1522 metų, ne kartą perstatyta. Priešpaskutinė bažnyčia, atstatyta 1820 metais (1798-aisiais ji sudegė), pripažinta architektūros paminklu: joje, kaip rodo statistika, buvo 17 dailės paminklų. Nuo 2005 metų pradėti ir 2009-ųjų vasarą baigti bažnyčios restauravimo darbai, tačiau gruodžio 21-osios naktį bažnyčia sudegė (liko tik varpinė).

Pirmieji apie atstatymą prabilo klebonas kun. J. Kazlauskas ir Labanoro seniūnas Vincas Jusys. Daug pinigų suaukojo pavieniai žmonės, įstaigos, organizacijos, nemažą sumą skyrė Vyriausybė ir Švenčionių rajono savivaldybės taryba. Atstatymo darbų ėmėsi bendrovė UAB „Vidista“ (vadovė Vida Maišėnienė).

Jau 2011 m. rugsėjo 10 d. per didžiuosius Labanoro parapijos atlaidus, skirtus Švč. Mergelės Marijos Gimimui, naująją (jau trečiąją) bažnyčią pašventino ir altorių konsekravo Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis.

Bažnyčios atstatymo darbai, teritorijos tvarkymas tebevyksta ir šiandien. Tai liudija ir gegužės 8 dieną vykusi šventė, kurioje šv. Mišias aukojo Molėtų dekanas ir klebonas mons. Kęstutis Kazlauskas, vikaras kun. Mindaugas Grenda, Kuktiškių klebonas mons. Juozapas Čeberiokas, Balnininkų klebonas Ladislovas Baliūnas SJ, Švenčionių rezidentas kun. Steponas Tunaitis ir parapijos šeimininkas kun. J. Kazlauskas.

Pamokslą pasakė Molėtų vikaras kun. M. Grenda. Jis kalbėjo apie Kristaus duodamą Ramybę, teikiančią sveikatos kūnui ir sielai. Pamokslininkas iškėlė Švč. Mergelės Marijos svarbą. Pats Dievas įsikūnijo Mergelėje Marijoje, jos širdyje: priimdama Kristų, ji priėmė ramybę, tačiau jos nepasiliko tik sau – davė kitiems... Kunigas klausė, ar mes priimame ramybę, ar įsileidžiame į savo sielą Kristaus ramybę, ar užsitveriame nuodėme? Juk priimdami ramybę radikaliai keičiame gyvenimą. Jėzus – Dievas ir Žmogus – radikaliai pakeitė pasaulį. Be Kristaus meilės, be ramybės mus žlugdo nuodėmė. Sakoma, kad nuodėmė yra saldi. „Jei ji tokia nebūtų, argi mes darytume nuodėmes? – klausė kun. M. Grenda. – Sodindami medžius, kursime gėrį – Dievo karalystę. Švč. Mergelė Marija, besąlygiškai priėmusi Kristaus gėrį, – pavyzdys kiekvienam“.

Šv. Mišių metu giedojo 2004 metais susikūręs vokalinis ansamblis „Inmezzo“: Lina Urniežiūtė, Ilona Plavgo, Aušra Stasiūnaitė ir vargonininkė Renata Marcinkutė. Po šv. Mišių vyko koncertas. Klebonas kun. J. Kazlauskas, pristatydamas ansamblį, pasidžiaugė, kad jis po bažnyčios gaisro Lietuvoje surengė apie 20 koncertų, garsindamas Labanorą ir skatindamas aukoti bažnyčios atstatymui.

Prieš medelių bei žalumynų sodinimo akciją klebonas dėkojo visiems atvykusiems į šventę, kvietė kiekvieną pasodinti po medelį ar žalumyną, kurie jau išdėstyti architekto nustatytose vietose. tereikia išsikasti duobę, pasodinti ir palieti vandenėliu. „Mes pasižadame juos laistyti ir prižiūrėti, juos savo malone iš dangaus laistys ir Aukščiausias, kad po kurio laiko atvykę pamatytumėte, kiek jie paūgėjo, kad galėtumėte juos parodyti savo vaikams ir vaikaičiams, ir juos tie jūsų sodinti medeliai ar krūmeliai trauktų atvykti į nepakartojamą Labanorą. Pasakykite vaikams ir vaikaičiams, kad jų garbei pasodinti augalai, kad tie, kurie išvykę į užsienius ir nors trumpam sugrįžę, panorėtų pamatyti savo medelį, gal tai privers likti Lietuvoje“, – kalbėjo klebonas, kviesdamas darbui ir primindamas, kad už sodinukus suaukotos savanoriškos aukos bus skirtos bažnyčios atstatymui. Kiekvienas aukotojas gavo specialią padėką su įrašyta aukos suma.

Už sielovados veiklą ir Kirdeikių, Saldutiškio, Labanoro miestelių bendruomenių telkimą kun. J. Kazlauskas jau yra gavęs apdovanojimų (apie tai rašyta „XXI amžiuje“ 2011, nr. 70).

Labanoro klebonas kun. J. Kazlauskas geba savo idėjas įgyvendinti,į šią veiklą pasitelkti ne tik parapijiečius, geba visus uždegti savo rūpesčiu, vedančiu į svarbiausią tikslą – parapijos dvasinį klestėjimą.

Švenčionių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija