2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

„Auksalio kupkas“ krašto kūrėjų darbuose

Rūta Averkienė

Varėnos krašto menininkai
parodos atidaryme

Algirdo Juškevičiaus
skulptūra „Šv. Pranciškus“

Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje veikė paroda „Auksalio kupkas“, kurioje apie šimtą savo darbų pristatė aštuoniolika kūrėjų, gyvenančių ir kuriančių Varėnos krašte. Ji yra tradicinė, organizuojama kasmet, siekiant atskleisti ir pagerbti talentingus meistrus, palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės ir amatų tradicijas.

Kas tas „Auksalio kupkas“? Tai dzūkiškas pavadinimas, kuris asocijuojasi su gėriu, grožiu, atgaiva. Kadangi Varėnos kraštas nuo seno garsėja ne tik skaidriavandenėmis upėmis, šaltiniais, tyru oru, mąsliai ošiančiomis giriomis, bet ir talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais. Daugelis iš jų su savo išaustomis lovatiesėmis, nutapytais paveikslais, nupintomis vyžomis, puikiausiais nėriniais, keramikos ir medžio dirbiniais, šiaudiniais sodais bei kitais nagingų rankų kūriniais žavi į Dzūkiją užklystančius Lietuvos ir užsienio turistus. Prieš penkerius metus buvo sugalvota organizuoti kuriančių Varėnos krašto žmonių darbų parodas, o nuo 2011 metų – ir muges.

Nuo 2008 metų paroda pradėta skirstyti į šakas: vaizduojamąją (skulptūra, tapyba, dailė) ir taikomąją (tekstilė, keramika, pynimas, taikomieji medžio darbai, kalvystė, juvelyrika, paprotinė dailė – margučiai, sodai, verbos) liaudies dailę.

Šiais metais paroda buvo skirta liaudies vaizduojamajai dailei. Eksponuoti tapybos, skulptūros ir dailės darbai. Parodos lankytojai pamatė Antano Česnulio, Vytauto Baublio, Rūtos Indrašiūtės, Algirdo Juškevičiaus bei jo mokinių – Tautvydo Averkos, Mindaugo Vyšniausko, Edvino Jančiausko, Nerijaus Kvaraciejaus, Dominyko Leikausko ir Simono Valskio – skulptūras, Alberto Lisovskio, Vytauto Daugėlos, Irenos Žukauskienės ir Sauliaus Indrašiaus tapybos darbus, iš gamtinių medžiagų sukurtus Laimos Saviščevienės ir Eugenijos Bakšienės paveikslus bei Violetos Bakšytės-Abarienės ir Ritos Zlatkutės paveikslus iš vilnos.

Šį gražų renginį melodingomis dzūkiškomis dainomis pradėjo ir baigė Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Serbenta“ dainorėliai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius pasidžiaugė, kad Varėnos krašte etnokultūra gyvuoja, kad čia gyvena daug kuriančių žmonių. Pasak mero, Varėnos rajono savivaldybė visada stengsis, kad etnokultūra būtų puoselėjama. Jis pasveikino kūrėjus su gražia paroda, padėkojo už dalyvavimą joje, už liaudies tradicijų puoselėjimą, palinkėjo sėkmingos kūrybinės veiklos ir įteikė Padėkos raštus.

Dailės studijos „Kadagys“ vadovas Algirdas Juškevičius pastebėjo, kad labai prasminga kasmet prasidedant pačiam gražiausiam metų laikui rengti rajono kūrėjų tautodailės parodas ir parodyti kitiems, kad meistrai nesėdėjo rankų sudėję ir per metus sukūrė daug gražių darbų. „Šita paroda yra ypatinga tuo, kad joje parodome tai, ką savo krašte turime gražiausia“, – sakė A. Juškevičius. Jis palinkėjo kūrybinių minčių, kurios neleistų nurimti, ir kūrybos džiaugsmo, kuriuo dalintųsi su kitais.

Parodos autorius pasveikino ir rajono tarybos narys Gediminas Jakavonis.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė sakė: „Esate labai turtingi, savo rajone turėdami tiek daug menininkų“. Ji parodos autoriams linkėjo kūrybinės sėkmės ir stiprybės, apgailestaudama kalbėjo apie tai, kad šalyje neskiriamas tinkamas dėmesys kultūrai.

Savo kūrybą pristačiusius tautodailės meistrus sveikino ir kiti parodos lankytojai.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija