2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Siekianti meno aukštumų

Bronius VERTELKA

Vilnietė menininkė Eglė Vertelkaitė

Sostinės Grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veikė grafikės Eglės Vertelkaitės kūrybos paroda „Mergaitė su kirviu“. Joje eksponuoti paskutiniųjų trejų metų niekur nerodyti darbai. Paroda sutapo su menininkės gyvenimo 45 metų sukaktimi. Tai buvo 20-oji autorės paroda, kuriai pateikta apie 70 darbų.

Paroda susidėjo iš dviejų dalių, todėl ji eksponuota skirtingose erdvėse. Su pirmąja jos dalimi buvo galima susipažinti užsukus į Dailės akademijos Ekspozicijų salę „Titanikas“.  Autorė šią parodą laiko išskirtine, kadangi į ją investavo daug brangaus savo laiko.

E. Vertelkaitė – Dailininkų sąjungos narė, buvo sostinės Literatų gatvės gražinimo projekto kuratorė. Tai įvertinta Šv. Kristoforo statulėle. Stažavosi JAV Pietų Ilinojaus universitete. Dalyvavo daugybėje grupinių, surengė personalinių parodų užsienyje. Prieš penketą metų parodoje Vilniaus dailės galerijoje „Vartai“ E. Vertelkaitės kūriniai užėmė visas penkias sales. Šiuo metu menininkė dirba lektore Dailės akademijos Tapybos katedroje ir dėsto J. Vienožinskio dailės mokykloje. Darbu su jaunimu patenkinta. „Nors kartais pavargstu, bet kai pagalvoji, o ką dar aš galėčiau daryti, gal kitko ir nenorėčiau. Juk dirbu su tais, kurie dailę lanko nepriverstinai, kurie stoja, nes nori mokytis. Papildomai įsigijau dailės pedagogo kvalifikaciją“, – sakė Eglė.

Su vyru Vaidotu, Dailės akademiją baigusiu dizaineriu, augina dukrą ir du sūnus. Vyriausiam sūnui, kuris mokosi dešimtoje klasėje, šiemet jau 18 metų. „Augo sunkoko charakterio. Buvo netgi probleminis vaikas, nenoriai lankė mokyklą, tačiau domėjosi muzika. Dabar traukia naujausi dalykai, dėstomi Dailės akademijoje. Kartais jį netgi norisi atitraukti nuo meno. Bet mano vaikai tegu patys save atranda“, – atvirai pasakojo E. Vertelkaitė. Dėl dukrelės ir jaunesniojo sūnaus ji rūpesčių neturėjo: abu lanko M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Vaikai noriai eina giedoti šv. Mišiose Bernardinų bažnyčioje. Jų mama irgi yra tikinti. Eglė sako, kad tiki gėriu: „Jeigu blogai pasielgsi kito atžvilgiu, bumerangu atsisuks į tave“. Tikėjimas dailininkei padeda ir kūryboje.

Eglė gimė Vilniuje ir buvo vienintelis vaikas šeimoje. Jos tėtis Žemės ūkio akademijoje baigė hidrotechniką, mama – Vilniaus universitete anglų kalbą. Senelė iš mamos pusės labai gražiai piešė, tačiau neturėjo sąlygų mokytis dailės. Mamos vaikystėje piešti darbeliai buvo stebuklingai gražūs. Iš jų polinkį menui perėmė ir Eglė. Ji piešė nuo vaikų darželio laikų. Vidurinėje mokykloje buvo sustiprintas dailės mokymas. Dar tvirčiau į dailę „įsikibo“ įstojusi į M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Mokėsi labai gerai. Brandos atestate pagal ankstesnę pažymių vertinimo sistemą buvo vienas ketvertas... iš karinio lavinimo. Į Dailės akademiją, kur būdavo didžiuliai konkursai, įstojo iš trečio karto. Tuo įrodė, kad yra principinga ir nekeičia savo planų.

Vilnius
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija