2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Liejosi poezijos eilės

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Svečias iš Moldovos Leo Butnaru
(kairėje), padedant vertėjui Vladui
Braziūnui, skaito savo kūrybą

Savo eiles skaito šilališkė
poetė Teresė Ūksienė

Poezijos šventės dalyviai

ŠILALĖ. Gegužės 25-ąją, penktadienį, Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios šventoriuje buvo susirinkę 48-ojo tarptautinio „Poezijos pavasario“ poetinio žodžio meistrai iš įvairių Lietuvos vietų ir užsienio. Vienas iš jų – Regimantas Tamošaitis, gimęs Tauragės rajone, mokęsis Šilalėje ir trumpai čia dirbęs. Jis ne tik poetas ir rašytojas, bet ir literatūrologas, mokyklinių literatūros vadovėlių autorius, kritikas, eseistas. Turėjo ką pasakyti ir paskaityti šiame susitikime ir poetas, eseistas, vertėjas, 2009 metų Dionizo Poškos premijos laureatas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Vladas Braziūnas. Viešėjo ir poetas Leo Butnaru iš Moldovos.

Nemažas būrelis šilališkių poezijos mėgėjų aplodismentais sutiko poetus Almą Karosaitę, daug parašiusią vaikams, Aidą Marčėną, parašiusį nemažai sonetų, ir Vytautą Rubavičių, parašiusį daug eilėraščių, esė ir keletą filosofijos knygų, Dominyką Norkūną, poeto Valdemaro Kukulo žmoną Deimantę.

Kadangi šie metai yra Maironio metai, todėl ir minėta šventė prasidėjo visiems gerai žinomu šio poeto kūriniu „Kur lygūs laukai“. Jį atliko Šilalės kultūros cento ansamblio „Excordis“ solistai Algimantas Saročka ir Arūnas Šerpytis.

Šioje poezijos šventėje dalyvavo Šilalės parapijos kunigai – klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis ir vikaras Justinas Palubinskas. Su švente poetus pasveikino dekanas kan. A. Genutis.

Kadangi šiemet Dionizo Poškos Baubliams sukanka 200 metų, o D. Poškos premijos laureatu tapo poetas Valdemaras Kukulas, jau esantis Amžinybėje, todėl apie jo nuveiktus darbus kalbėjo rašytojas ir literatūrologas R. Tamošaitis, o literatė, skaitovė, aktorė Violeta Mickevičiūtė skaitė poeto eiles.

Savo poeziją skaitė Šilalės literatų klubo „Versmė“ nariai – kunigo prelato prof. Antano Rubšio sesuo Teresė Ūksienė, Šilalės savivaldybės tarybos narė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilalės skyriaus pirmininkė, pripažinta suaugusiųjų ir vaikų rašytoja, išleidusi per dvidešimt knygų, pelniusi daugybę įvairiausių apdovanojimų; laukuviškė mokytoja senjorė Vlada Šveikauskienė, priklausanti Lietuvos mokytojų literatų „Spindulio“, Tėviškės pažinimo draugijos bei Žemaitijos rašytojų bendrijai; šilališkė Reda Krikščiūnienė bei neseniai į šilališkių poetų gretas įsijungusi Sigita Patackienė.

„Poezijos pavasaris“ Šilalėje baigėsi Maironio daina „Kur bėga Šešupė“, kurią atliko ansamblio „Excordis“ grupė ir visi šios šventės dalyviai.

Tą pačią dieną 48-oji tarptautinė poezijos šventė „Poezijos pavasaris“ buvo pratęsta Bijotuose, Dionizo Poškos Baublių muziejuje. Čia poetui V. Kukului skirta Dionizo Poškos premija buvo įteikta jo žmonai Deimantei Kažukauskaitei-Kukulienei.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija