2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Didžiosios Britanijos karalienės jubiliejaus šventė

Livija Šiugždienė

Didžiosios Britanijos
karalienė Elžbieta II

Karalienė Elžbieta II su Anglikonų
Bažnyčios vadovu tarpreliginiame
susitikime apžiūri budistų vienuolių
jai dovanojamą relikvijorių

Didžiosios Britanijos karalienė
Elžbieta II ir Kenterberio
arkivyskupas Rovanas Viljamsas

Elizabeth II (sulietuvintai –  Elžbieta II) yra tik antroji monarchė po karalienės Victorios (Viktorijos), šventusi 60 metų valdymo sukaktį. Deimantinio, 80-ojo,  jubiliejaus ir 60-ųjų  karūnavimo metinių minėjimas Didžiojoje Britanijoje kulminaciją pasiekė praėjusį savaitgalį ir buvo užbaigtas šios savaitės antradienį. Karalienės devizas – „nė penso iš valstybės biudžeto“, tad už valgius ir kitas renginio dalis mokėjo arba privatūs rėmėjai, arba profsąjungos, arba patys dalyviai. Šventės proga britams buvo suteiktos dvi laisvos dienos po savaitgalio. Tad britų širdis džiuginusi šventė tęsėsi net keturias dienas.

Kai 1952 metais tuometinė princesė Elizabeth su savo vyru princu Philipu lankėsi Kenijoje, sužinojo, kad jos 56 metų tėvas, karalius Jurgis VI mirė, o ji tapo karaliene. Jos karūnavimas įvyko daugiau nei po metų, 1953-iųjų birželio 2 dieną, Vestminsterio abatijoje. Dabartinei D. Britanijos monarchei teko išgyventi sunkius laikus, kai prieš 60 metų pradėta valdyti iki tol galinga imperija su daugybe kolonijų ir jai pavaldžių kraštų, netrukus, atsiradus nepriklausomoms Azijos ir Afrikos valstybėms, pradėjo aižėti. Tiesa, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė (sutr. Jungtinė Karalystė, Didžioji Britanija) vadovauja vadinamajai Britų Sandraugai, ir todėl net 16-oje Sandraugos valstybių, nuo Kanados iki Australijos, Elizabeth II tebėra formali valstybės galva. Kitą sunkų monarchijos sukrėtimą Elizabeth II patyrė prieš penkiolika metų, kai 1997-aisiais autokatastrofoje, Paryžiuje, žuvus Velso princesei Dianai, buvo reiškiamas nepalankumas karalienei, aptarinėjant žiniasklaidoje ir tarp politikų karalienės šeimos gyvenimo užkulisius – ji buvo kritikuojama už tai, kad nedalyvavo visuotinėse gedulo apeigose. Galiausiai ji nusilenkė pro šalį vežamam Dianos karstui ir tai buvo persilaužimo momentas. Dabar palankumas karalienei yra smarkiai padidėjęs – net 80 procentų britų pasisako už monarchinį valdymą. Per daugiau nei tūkstantmetę britų monarchijos istoriją tik dviem valdovams, tiksliau valdovėms – Viktorijai ir jos proanūkei dabartinei karalienei Elizabeth II, – pavyko išbūti soste daugiau nei šešis dešimtmečius. Kadangi Elizabeth II tebėra puikios sveikatos ir prieš pusmetį yra nedviprasmiškai pareiškusi, kad apie jokį savanorišką sosto atsisakymą nė negalvoja, omenyje turint ir tai, kad dabartinės monarchės mama karalienė Elizabeth mirė sulaukusi 102 metų, galima tikėtis, kad ir Elizabeth II epocha gali tęstis dar ne vienerius metus.

Beje, savotiškai įdomus žodžių „karalius“ ir „karalienė“ politinės reikšmės žaismas: jei moteriškos linijos monarchė savo titulu niekaip neperteikia jokių politinių galių savo vyrui (t. y., jis netampa karaliumi, kaip pavyzdžiui, dabartinis karalienės vyras princas Philipas), tai to negalima pasakyti apie vyro, kaip karaliaus, galių perdavimą savo žmonai – ji vadinama karaliene ir vykdo tam tikras jai priklausančias ceremonijas pagal protokolą.

Dar gegužės 18-ąją D. Britanijos karalienė Elizabeth II deimantinio karaliavimo jubiliejaus proga Vindzoro rūmuose surengė pietus, kuriuose dalyvavo karaliai ir karalienės iš įvairių pasaulio šalių. Minėjime dalyvavo 12 D. Britanijos karališkosios šeimos narių ir 26 valstybių vadovai. Kai kurie anglai nepritarė Bahreino karaliaus ar Svazilando karaliaus, kaltinamo prabangiu gyvenimo būdu, pakvietimu į iškilmes. Bakingamo rūmuose kviestinę vakarienę karališkiems svečiams surengė Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis princas Charlesas ir jo sutuoktinė Kornvalio hercogienė Camilla.

Keturias dienas trukusios jubiliejaus iškilmės oficialiai prasidėjo šeštadienį 41 pabūklo saliutu, kurį atliko Karališkosios raitosios artilerijos Karaliaus pulkas per Raitosios gvardijos paradą Londono centre. O į Epsomo hipodromą, esantį į pietvakarius nuo Londono, kur buvo pradėtas švęsti karalienės Elizabeth II valdymo jubiliejus, šeštadienį susirinko dešimtys tūkstančių lenktynių gerbėjų. 86 metų monarchė ir jos vyras princas Philipas atvyko į šį hipodromą stebėti Derbio – vienų iš didžiausių – kasmetinių žirgų lenktynių. Karalienė Elizabeth II, kaip pagal tradiciją įprasta D. Britanijos monarchams, tiesiog dievina žirgų sportą ir jų lenktynes. Karališkojo smėlio spalvos drabužius vilkėjusi karalienė mojavo 130 tūkst. gerbėjų miniai, vežama į hipodromą automobiliu „Bentley“ su pritvirtinta karališkąja vėliavėle, o vėliau atsisėdo stebėti lenktynių karališkojoje ložėje.

Antrąją šventės dieną, birželio 3-iąją, Temzės pakrantėse susirinko milijonas žmonių stebėti laivų parado. Nuo ankstyvo ryto, nepabūgę stipraus vėjo ir lietaus, žmonės rinkosi krantinėse ir ant 14 tiltų 11 km ilgio atkarpoje, kuria plaukė viena didžiausių kada nors Temzėje matytų flotilių. Sveikinant šimtams tūkstančių krantinėse susirinkusių žmonių, karalienę į baržą nuplukdė jau nebenaudojamos karališkosios jachtos „Britannia“ kateris. Jungtinės Karalystės vėliavos iškabintos ir namų upės pakrantėse, balkonuose, iš kurių žmonės taip pat stebėjo paradą. Laivų procesijos centre buvo puošni karalienės barža, taip pat dalyvavo garlaiviai, buksyrai, kateriai ir istoriniai laivai. Daugiau kaip tūkstantis laivų ir laivelių pakėlė inkarus monarchės garbei. Laivų paradas, kaip deimantinio jubiliejaus iškilmių kulminacija, prasidėjo 16.30 val. Lietuvos laiku prie Batersi parko (Battersea Park) ir baigėsi po keturių valandų prie Tauerio tilto. Tūkstančio laivų paradui Temzėje Elizabeth II vadovavo iš auksu tviskančios karališkosios baržos „Spirit of Chartwell“, kuri buvo išpuošta gėlėmis iš karališkųjų dvarų. Joje karalienės jau laukė kiti karališkosios šeimos nariai, tarp jų – princas Williamas su žmona Catherine. Williamas, kuris yra antrasis eilėje į britų sostą, ir jo brolis princas Harry vilkėjo karines uniformas. Sekmadienio paradas buvo didžiausias per 350 metų, po karaliaus Karolio II ir jo sutuoktinės Kotrynos Bragansietės surengto renginio 1662 metais. Laivų parado priekyje plaukė barža su varpine ir aštuoniais specialiai išlietais varpais; laivams plaukiant pro šalį skambėjo ir krantinėse esančių bažnyčių varpai. Parade dalyvavo 102-asis torpedinis kateris, iš kurio sąjungininkų pajėgų vadas generolas Dwightas Eisenhoweris, vėliau tapęs JAV prezidentu, ir britų ministras pirmininkas Winstonas Churchillis apžiūrėjo karo laivus prieš invaziją į nacių okupuotą Prancūziją 1944 metais. Tarp kitų laivų buvo „Amazon“, kuris taip pat dalyvavo karalienės Victorios – Elizabeth II proprosenelės – valdymo deimantinio jubiliejaus iškilmėse 1897 metais, kai britų imperija driekėsi kone per visą pasaulį.

Mes, keletas dešimčių kilmingų svečių, plaukėme antrojoje po karalienės baržoje. Galėjome pasigėrėti Londono statiniais, stebėti šimtų tūkstančių džiaugsmingai nusiteikusių žmonių mojavimus karalienei. Laivo denyje buvo pristatyta staliukų, prie kurių sėdintys žmonės galėjo užsisakyti valgių, gėrimų. Man, kaip neturtingai kviestinei viešniai iš neturtingos šalies, už valgius sumokėjo draugai užsieniečiai. Keturias valandas besitęsęs plaukimas Temzės upe neprailgo. Tiesa, oras tikrai nelepino – nuo šalto ir žvarbaus „londoniško“ oro teko ir peršalti, kaip ir karalienės vyrui.

Žmonių, dalyvavusių šventėje, gausą galiu iliustruoti tokia situacija. Kai nusprendžiau parvežti į namus kokią nors dovanėlę, mėginau prasigrūsti pro minią. Tačiau, kaip pasirodė, mano pastangos buvo tuščios – per keliolika minučių pavyko pasistūmėti vos du metrus. Taigi sumanymo turėjome atsisakyti. Daugeliui šventės dalyvių prireikė daug pastangų norint dalyvauti iškilmėse. Teko stebėtis britų atkaklumu ir troškimu pagerbti savo karalienę. Nepaisydami lietaus ir vėsaus oro, tūkstančiai žmonių jau iš anksto rinkosi Temzės upės pakrantėje pamatyti laivų flotilijos su karalienės laivu priekyje ir jai pamojuoti. Daugelis čia, palapinėse, praleido ir naktį. Kai kurie jų nakvojo gatvėse, kad užsiimtų geresnę vietą, galėtų pamatyti jų širdžiai mielą karalienę ir jai pamojuoti vėliavėle. Nepaisant blogo oro,  gatvėse, parduotuvių vitrinose iškabinėtos valstybės  vėliavos, pirkėjai dar prieš iškilmių pradžią graibstė raudonos, baltos ir mėlynos spalvų vėliavėles bei kitokius valstybės ir karalienės simbolius.

Pirmadienį prie Bakingemo rūmų įvyko garsiausių atlikėjų koncertas. Įspūdingoje scenoje karalienę savo dainomis pagerbė tokios scenos žvaigždės kaip Paulas McCartney, Eltonas Johnas, grupė „Madness“, Robbie Williamsas, Kylie Minogue ir kiti. Koncerte, kuriame nuskambėjo specialiai šia proga grupės „Take That“ nario Gary Barlow ir kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio sukurta daina, taip pat pasirodė Kylie Minogue ir kinų pianistas Lang Lang.

Renginį kartu su karaliene stebėjo Velso princas Charlesas, Kembridžo hercogas Williamas su hercogiene Catherine ir princas Harry. Pirmasis švyturys Elizabeth II karūnavimo 60-mečio proga įsižiebė Marlbore, Naujojoje Zelandijoje, o po jo ir kitose Sandraugos šalyse 22 val. vietos laiku. Paskutinį švyturį uždegė pati Elizabeth II, Paului McCartney atlikus paskutinį numerį. Uždegus švyturį, prasidėjo šventiniai fejerverkai, kuriuos stebėjo šimtai tūkstančių žiūrovų. Po koncerto karalienė nuėjo į užkulisius ir maloniai pakalbino kiekvieną atlikėją. Kiek anksčiau monarchės sūnus ir sosto įpėdinis princas Charlesas užlipo į sceną pagerbti „labai ypatingo žmogaus gyvenimo ir tarnybos“, o pavadinęs karalienę „mama“, sulaukė džiaugsmingų minios šūksnių. Princas Charlesas išreiškė apgailestavimą, kad nedalyvauja jo tėvas princas Philipas, kuris anksčiau buvo paguldytas į ligoninę dėl ligos.

Antradienį Elizabeth II kartu su svečiais dalyvavo padėkos pamaldose Šv. Pauliaus katedroje. Pamaldose dalyvavo virš 2000 svečių. Karališkieji asmenys, Bažnyčios hierarchai, politikai ir britų aukštuomenės atstovai sėdėjo suoluose po XVII amžiaus bažnyčios kupolu ir klausėsi valandos trukmės pamaldų. Ministras pirmininkas Davidas Cameronas skaitė šv. Rašto skaitinius. Šventinius Jungtinės Karalystės karalienės Elžbietos II deimantinio valdymo jubiliejaus renginius Londone vainikavo karalienės ir kitų monarchų karietų procesija iš Vestminsterio į Bakingamo rūmus. Karalienė važiavo bestoge, 1902 metais pagaminta karieta. Princas Williamas ir jo žmona Catherine, kurie atstovauja jaunajai karališkųjų asmenų kartai, irgi dalyvavo paskutinės iškilmių dienos karietų procesijoje.

Šalyje taip pat vyko ir ne tokios formalios šventės: žmonės rengė vakarėlius gatvėse, taip bandydami atkurti 1977 metais švęsto sidabrinio jubiliejaus dvasią.

Jubiliejaus renginiai baigėsi karalienės pasirodymu su savo vaikais ir anūkais rūmų balkone.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija