2012 m. rugpjūčio 17 d.    
Nr. 30
(2005)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Renginys Bistrampolio dvare

Bronius VERTELKA

Gidu po Bistrampolio dvarą buvo
kun. dr. Rimantas Gudelis (centre)

Vilnietė Danutė Masiliūnaitė-Zorubienė
ir klaipėdietis Vytautas Masiliūnas
Bistrampolio dvare, kur gimė
jų tėvas Kazimieras Masiliūnas

Vysk. K. Paltaroko gimnazijos
istorijos mokytojas ekspertas
Juozas Brazauskas su neseniai
išleista savo knyga

Panevėžio rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos vyr. bibliografė
kraštotyrai Vidmanta Trečiokienė
supažindina su leidinių,
skirtų K. Masiliūnui atminti, paroda.

Bistrampolio dvare (netoli „Via Baltica“ magistralės) įvyko konferencija „Savanoriui, švietimo viceministrui ir tremtiniui Kazimierui Masiliūnui – 110 metų“. Ją rengė Panevėžio kraštiečių klubas „Tėviškė“, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyrius, rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir miesto Mykolo Karkos pagrindinė mokykla.

Muzikiniu pasveikinimu konferenciją pradėjo jaunieji M. Karkos pagrindinės mokyklos gitaristai (vadovė mokytoja metodininkė Aldona Bagdonienė), o įžanginį žodį tarė Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė. M. Karkos pagrindinės mokyklos direktorius Alfredas Paberžis kalbėjo apie gyvosios istorijos atminties išsaugojimo svarbą. Šios mokyklos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Lionė Lapinskienė pasakojo apie tautinės mokyklos kūrėjo K. Masiliūno darbus lituanistikos srityje. Pedagogė paminėjo, kad jo dėka kaip gėlės lapeliai išsiskleidė ne vieno mokinio gabumai. Antai Ieva Simonaitytė išryškėjo kaip talentinga rašytoja. Rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Rūtos Bagdonienės pranešimo tema – „K. Masiliūnas – viena iš neeilinių Panevėžio rajone gimusių asmenybių“. Vyr. bibliografė kraštotyrai Vidmanta Trečiokienė pristatė leidinių parodą „Kraštietis K. Masiliūnas – šakotos ir vaisingos veiklos asmenybė“. Panevėžietė bibliografė Stasė Mikeliūnienė supažindino su svarbiausiais įžymiojo kraštiečio gyvenimo faktais, o Ramygalos bibliotekos vedėja Marytė Čeponienė – su jo praleistu laiku Ramygaloje. Vysk. Kazimiero Paltaroko gimnazijos istorijos mokytojas ekspertas Juozas Brazauskas pasakojo ne vien apie Nepriklausomos Lietuvos karį savanorį, kovoti už savo tautos laisvę išėjusį 17 metų, bet ir pateikia mažai žinomų įdomių faktų apie to meto įvykius. Konferencijoje buvo galima įsigyti dar dažais kvepiančią panevėžiečio parengtą istorinių straipsnių knygą „Išlieka tai, kas užrašyta“. Joje vienas straipsnis skirtas K. Masiliūnui atminti.

Prisiminimais apie savo tėvą dalijosi Danutė Masiliūnaitė-Zorubienė ir Vytautas Masiliūnas. Viešnia iš Vilniaus vien geru žodžiu minėjo tuos, kurie jai padėjo sunkiausiomis gyvenimo valandomis ir dvasiškai bei materialiai palaikė. Retokai dukra matė tėvą, nes jį net du kartus buvo įkalinę. Tačiau tai buvo itin šviesus, blaiviai protaujantis žmogus. Jo ištikimiausia palydovė buvo knyga. Klaipėdoje įsikūrusio K. Masiliūno sūnaus Vytauto gyvenimas buvo susijęs su jūra, jis tapo net laivo kapitonu, tačiau tolimų kraštų nepamatė, kadangi sovietinei valdžiai atrodė nepatikimas jo tėvas. K. Masiliūno atžalos dėkojo konferencijos rengėjams už gerą jos paruošimą ir prisipažino, jog pirmą kartą lankosi atgimusiame Bistrampolio dvare, kur kadaise ūkvedžio ir kambarių prižiūrėtojos šeimoje gimė jų tėvas.

Konferencijos dalyviai dalyvavo susitikime su kun. dr. Rimantu Gudeliu, daug jėgų ir laiko skiriančiu dvaro prikėlimui naujam gyvenimui. Jis pasirodė kaip puikus dvaro istorijos žinovas ir ne prastesnis ekskursijos gidas. Kunigas papasakojo apie čia per pastarąjį dešimtmetį įvykusius pokyčius. Svečių susidomėjimo sulaukė baigiamas restauruoti sodininko namas, kur tikriausiai gyveno K. Masiliūno tėvai. Pasidairė jie nuo Birutės kalnelio, kur įrengta įspūdinga lauko pavėsinė. Užsuko ir  į dvaro koplytėlę, kur kadaise buvo elektrinė, o sovietmečiu remontuodavo sunkvežimius. Dabar ant jos sienų – prof. Antano Kmieliausko išpiešta freska, vyskupo Motiejaus Valančiaus, vieno iš 1863 metų sukilimo vadų kun. Antano Mackevičiaus portretai. Čia – ir medinis kryžius, prie kurio keliaudamas į Vilnių mirė knygnešių patriarchas Jurgis Bielinis.

Surengti konferenciją Bistrampolio dvare pasiūlė rajono savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas paveldui Petras Juknevičius – daugelio knygelių apie Panevėžio krašto įžymiąsias vietas autorius. Atvykusieji į Kučių kaimą tikrai nenusivylė. Konferencijai buvo kruopščiai ruoštasi, apžiūrint dvarą irgi nebuvo nuobodžiaujančiųjų.

Kučių kaimas, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija