2012 m. rugsėjo 7 d.    
Nr. 33
(2008)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Didysis fizikų atradimas ir kalbotyra

Milžiniškas atomo mikrodalelių greitintuvas, kurį sudaro 27 km ilgio žiedas, esantis po žeme Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje, yra pats sudėtingiausias iš kada nors sukurtų mokslinių instrumentų, kainavęs net apie 10 milijardų litų. Manoma, kad jis pajėgus sudaryti tokias sąlygas, kokios buvo iškart po Didžiojo sprogimo, ir galbūt padės atskleisti Visatos kilmės paslaptį. Jis jau atskleidė profesoriaus Peterio Higgso bozoną, dar vadinamą Dievo dalele, rodančią šviesos pavertimą mase. Apie visa tai mąstant prisimena Louiso Pasteuro žodžiai Šiek tiek mokslo paragavęs žmogus nutolsta nuo Kūrėjo, o tikras mokslininkas prie jo artėja.

Mums įdomu tai, kad analogiškas šviesos reikšmės pakitimas energijos ir materijos reikšmėmis yra įvykęs ir žodyje Dievas, kuris kilo iš baltų Deivas (plg. prūsų deiwis). Šio žodžio pirmykštė reikšmė buvo dangus, taigi iš esmės šviesa. Tokią reikšmę išlaikę šis žodis, pasiskolintas finų, ir šiandien suomių tariamas taivas (suomiai neturi skardžiųjų priebalsių), bet reiškiantis dangų. Ir latvių tarmėse aptikta žodį dievs vartojant dangaus reikšme. Taigi senovės baltų tikybos terminas deivas buvo dangaus (šviesos) personifikacija, ilgainiui gavusi „materialią“ dievybės reikšmę.

Žodis dievas sudarytas iš pirmykštės šaknies die-, baltų dei-, tos pačios kaip ir die-na, baltų dei-nā (irgi reiškė šviesą!), išplėstos pirmykšte priesaga ­vas. Ši šaknis nuo seniausių, lingvistine analize pasiekiamų, laikų reiškė šviesą.

Pats žodis dievas yra labai senas veldinys, išlikęs tik senosiose indoeuropiečių kalbose, plg. lotynų deus, sanskrito devas, sen. islandų tivar ‘dievai’. Slavų bog (galbūt skolinys iš iranėnų, senovės liekana yra slavų divo ‘stebuklas’) ir germanų got yra antrinės kilmės žodžiai, bet ne senovės veldiniai.

Viso to, kas pasakyta, įsisąmoninimas mus artina prie Kūrėjo didžiųjų paslapčių.

Zigmas Zinkevičius

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija