2012 m. rugsėjo 14 d.    
Nr. 34
(2009)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Švento Baltramiejaus sulaukus…

Šv. Baltramiejaus atlaidų procesija

VIDIŠKIAI. Švč. Trejybės parapijos gyventojai linksmai atsisveikino su vasara, o parapijos didžiuosius – Šv. Baltramiejaus – atlaidus švęsti pradėjo dar šeštadienį, rugpjūčio 25 dieną.

Visą šią dieną šurmuliavo miestelis. Žvejai varžėsi, kuris ištrauks didžiausią žuvį. Popietę mokyklos stadione rungtyniavo vaikų futbolo komandos. Didelį sirgalių būrį tradiciškai sutraukė parapijos „veteranų“ ir jaunimo futbolo varžybos. Buvo smagu žiūrėti, kaip perkopę jau penktą dešimtį vyrai stengiasi nenusileisti dvidešimtmečiams.

Visos dienos renginius vainikavo varžybų apdovanojimai, gražiausių sodybų šeimininkų pagerbimas ir koncertas. Šiais metais linksmino vietinis kultūros namų saviveiklininkų ansamblis „Ūlyčia“, svečių iš Jonavos rajono Šveicarijos kaimo ansamblis „Varpena“ ir jaunimo pamėgtas solistas Dūmas.

Sekmadienį, pasipuošę ir pasidabinę parapijiečiai, jų svečiai, rinkosi į parapijos Šv. Trejybės bažnyčią dalyvauti Šv. Baltramiejaus atlaidų šv. Mišiose. Jas aukojo svečias – Karmėlavos parapijos klebonas, bažnytinės teisės daktaras kun. Virginijus Veprauskas. Pilnutėlė bažnyčia klausėsi jo pamokslo. Net ir saulė džiaugėsi Šv. Baltramiejaus atlaidais, siuntė savo spindulius procesijos metu.

Po šv. Baltramiejaus dienos išskrenda gandrai, ant spanų išsinešdami ilgus ir šviesius vakarus, žemėn nusileidžia pilkšvi rūkai, krinta obuoliai, noksta šermukšniai, rodydami kelią rudeniui.

Nesibaigiantys lietūs išblukins gėlėtus vasaros apdarus, o dabar brenda ji auksiniais laukais, žengia baltomis ražienomis, skuba kloniais ir pievomis, rinkdama rugpjūčio išbarstytus žiedus, nes jau greitai turės pamojuoti ranka padebesiais žiemoti traukiančioms paukščių voroms ir iškeliauti.

Dominyka VAITKŪNAITĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija