2012 m. spalio 19 d.    
Nr. 39
(2014)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Seimo rinkimų rezultatai

Rinkėjai renka Lietuvos Seimą
Modesto Patašiaus
(„Lietuvos rytas“) nuotraukos

Suskaičiavus balsus daugiamandatėje apygardoje (t.y. toje, kurioje balsuojama už partinius sąrašus), daugiausia mandatų (17) Seime gauna Darbo partija, už kurią balsus atidavė 19,84 proc. rinkėjų. Socialdemokratai, būdami antri, gauna 15 mandatų. Jais pasitikėjo 18,38 proc. rinkėjų. Trečioje vietoje – Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, už kuriuos daugiamandatėje apygardoje balsavo 15,06 proc. rinkėjų, jie Seime turėtų gauti 13 vietų. Už Liberalų sąjūdį balsavo 8,57 proc. rinkėjų, už „Drąsos kelią“ – 7,98 proc. Abi šios partijos Seime turės po 7 mandatus. 7,31 proc. rinkėjų balsavo už „Tvarką ir teisingumą“, tad ši partija Seime turės 6 mandatus. 5,83 proc. rinkėjų balsus atidavė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA), ši partija Seime turės 5 mandatus. Kitos rinkimuose dalyvavusios partijos 5 proc. barjero neperžengė ir savo atstovų per daugiamandatės apygardos sąrašą Seime neturės. Galima pasakyti, kur penki lietuviai pešasi, ten laimi lenkas.

Spalio 28 d. Lietuvoje vyks antrasis Seimo rinkimų turas. Pakartotinis balsavimas bus surengtas 68 vienmandatėse rinkimų apygardose. Iš viso Lietuvoje yra 71 vienmandatė apygarda. Jau aiškūs trys vienmandatininkai, kurie pateko į Seimą, kadangi jau pirmajame rinkimų ture savo apygardoje surinko daugiau negu 50 proc. balsų. Tai LLRA atstovas Leonardas Talmontas, laimėjęs rinkimus Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardoje, Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė, laimėjusi rinkimus Kėdainių rinkimų apygardoje, ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, į naująjį Seimą išrinktas Vilkaviškio rinkimų apygardoje. Antrajame ture dėl Seimo nario mandato varžysis 36 Darbo partijos atstovai, 35 konservatoriai, 27 socialdemokratai, 9 „Drąsos kelio“ atstovai, 8 „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatai, po 6 Liberalų sąjūdžio ir LLRA kandidatus, 4 savarankiškai išsikėlę kandidatai, 3 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, 2 Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

Jau aišku, kad į Seimą nepateko Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas, Seime praleidęs 12 metų, A. Čapliko bendražygis, buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, net 16 metų Seimo koridoriais vaikščiojęs liberalcentristas Vytautas Bogušis. Į naują Seimą taip pat nepateko Krikščionių partijos atstovas Vidmantas Žiemelis, kuris Seimo nariu buvo 16 metų, nesėkmingai bandymas grįžti į Seimą baigėsi Krikščionių partijos lyderiui, buvusiam premjerui Gediminui Vagnoriui. Rinkėjai palankumo neparodė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovui, į kyšininkavimo skandalą įsivėlusiam Vitui Matuzui, kuris Seime praleido septynerius metus. Prieš ketverius metus į Seimą įsiveržęs Arūnas Valinskas, priklausantis Liberalų ir centro sąjungai, vienmandatėje Šilutės-Pagėgių apygardoje simpatijų šiemet nesulaukė.

Rinkimuose, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvavo 52,82 proc. rinkėjų – iš viso 1 mln. 356 tūkst. 930 balso teisę turinčių piliečių.

Galutinius rinkimų rezultatus VRK turėtų paskelbti iki lapkričio 4 dienos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija