2012 m. spalio 26 d.    
Nr. 40
(2015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Purpuru nuspalvinti vakarai

Vytautas BAGDONAS

Aktoriui Giedriui Arbačiauskui
grodama violančele
talkino žmona Agnė

Vytautui V. Landsbergiui dainuoti
padėjo jo žmona Ramunė

Nedos Malūnevičiūtės
ir Olego Ditkovskio duetas

Penktojo Nacionalinio bardų
festivalio „Purpurinis vakaras“
pagrindinio koncerto dalyvius
ir žiūrovus sveikina šio festivalio
meno vadovas aktorius Gediminas
Storpirštis ir Anykščių rajono
meras Sigutis Obelevičius

Dainuoja populiarus aktorius
ir atlikėjas Kostas Smoriginas

Labai jautriai ir išraiškingai
dainavo Jurga Šeduikytė

Žiūrovų prisirinko pilnutėlis
Dainuvos slėnis

Anykščiuose vyko tradicinis, penktasis, Nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“. Be pagrindinių dainuojamosios poezijos koncertų Anykščių šilelio prieglobstyje – Dainuvos slėnyje – festivalio organizatoriai pasiūlė ir daugybę kitų renginių: nakties kiną, dokumentinių filmų programą, vidurnakčio spektaklį, pramogas vaikams bei kita.

Dvi dienas trukęs labai populiarus festivalis prasidėjo penktadienio popietę pučiamųjų instrumentų grupės „Opera B(R)ASS“ koncertu Anykščių miesto centre, vyskupo Antano Baranausko skvere. Renginio dalyvius ir svečius poeto, susirinkusius į bardų festivalio atidarymą, pasveikino Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

Tą pačią dieną Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje buvo atidaryta menininko Juozo Valiušaičio fotoplakatų paroda „Laisvės ir kalbos tauta“, skirta Lietuvos knygnešiams.

Po to renginiai iš miesto centro persikėlė į pagrindinę anykštėnų masinių renginių vietą – Dainuvos slėnį, esantį Anykščių šilelio prieglobstyje, netoli Šventosios upės.

Pirmojo Nacionalinio bardų festivalio „Purpurinis vakaras“ koncerto metu pasirodė keliolika jaunųjų šalies dainuojamosios poezijos atlikėjų kartu su jau populiarumo ir pripažinimo sulaukusiais bardais Andriumi Kaniava, Aidu Giniočiu, Ieva Narkute, Algirdu Svidinsku, Gyčiu Ambrazevičiumi ir kitais.

Kamerinių menų centre buvo parodyta vienos dalies absurdo komedija suaugusiems – rašytojo, režisieriaus, dainų kūrėjo ir atlikėjo Vytauto V. Landsbergio „Atėjau, pamačiau, nugalėjau“ arba „Visiškas rudnosiukas“. Na, o tie, kurie neskubėjo namo ir dar užsibuvo Dainuvos slėnyje, turėjo progos pasižiūrėti „Nakties kiną“. Čia parodytas jaunųjų kino menininkų projektas „Aš ir mano vonia“, Juozo Valiušaičio sukurtas dokumentinis filmas „Mėlynųjų vandenų Dugno spalva“ apie 1363 metais vykusį Mėlynųjų vandenų mūšį, taip pat žiūrovai turėjo progos pasižiūrėti du Agnės Marcinkevičiūtės dokumentinius filmus: „Beveik laimingas“ (apie rašytoją Jurgį Kunčiną) ir „Nesulaužyti priesaikos“ (apie partizaną Juozą Armonaitį-Triupą).

Rugpjūčio 18-osios popietę Anykščių sakralinio meno centre vyko susitikimas su režisiere A. Marcinkevičiūte, parodytas jos sukurtas dokumentinis filmas apie poetą Justiną Marcinkevičių „Prie rugių ir prie ugnies“.

Pavakare pėsti ir važiuoti traukė link Dainuvos slėnio. Čia vyko festivalio „Purpurinis vakaras“ pagrindinis koncertas. Žiūrovų susirinko labai daug – buvo užimtos visos sėdimos vietos ant specialiai įrengtų suoliukų, žmonių prisėdo pilnutėlė aikštė šalia scenos, o anykštėnai ir jų svečiai vis ėjo ir ėjo. Ir nieko nuostabaus. Juk šis festivalis kasmet sulaukia gausybės žiūrovų ir dalyvių, o šiųmetinis renginys buvo neeilinis – penktasis, vykęs Anykščiuose – 2012 metų Lietuvos kultūros sostinėje. Ir oras pasitaikė puikus.

Dainuojamosios poezijos festivalio „Purpurinis vakaras“ atlikėjus ir žiūrovus pasveikino šio renginio meno vadovas, aktorius ir dainininkas Gediminas Storpirštis bei Anykščių rajono meras S. Obelevičius.

Pirmasis scenoje pasirodė socialinių mokslų daktaras, profesorius Leonardas Rinkevičius, padovanojęs keletą originalių dainų, tuo dar kartą visiems įrodydamas, kad dainuojamąją poeziją gali pamėgti ne tiktai aktoriai, dainininkai, bet ir mokslininkai. Plojimai lydėjo ir bardo Vido Bareikio pasirodymą. Negailėjo plojimų žiūrovai ir už aktoriaus Olego Ditkovskio bei atlikėjos Nedos Malūnavičiūtės atliekamas dainas. Prie šio dueto dar prisijungė ir aktorius Kostas Smoriginas. Neda ne tiktai dainavo, bet dar grojo ir fleita. Daug gerai žinomų ir visai naujų dainų atliko „ketveriukė“: Olegas Ditkovskis, Saulius Bareikis, Kostas Smoriginas ir Andrius Kulikauskas. K. Smoriginas, grodamas gitara, atliko ir keletą solinių savo kūrinių.

Pertraukų tarp bardų pasirodymų metu į sceną užkopę Nacionalinio festivalio „Purpurinis vakaras“ direktorė Alina Semionova ir meno vadovas Gediminas Storpirštis negailėjo pagyrimo žodžių Anykščiams ir anykštėnams už tai, kad šis renginys tapo tradicinis, organizuojamas jau penketą metų. Už geranoriškumą, paramą padėkota Anykščių rajono savivaldybei.

Rajono merui S.  Obelevičiui šeštadienio vakarą dar porą kartų teko užlipti į sceną ir išsakyti sveikinimo žodžius. Jis turėjo garbės pasveikinti su jubiliejumi neatsiejamą nuo Anykščių krašto režisierių, rašytoją, dainų kūrėją ir atlikėją Vytautą V. Landsbergį. Meras, įteikdamas jam dovaną, pasidžiaugė, kad prieš septyniasdešimt metų Anykščiuose pirmą kartą koncertavo jauna gabi mergaitė – Gražina Ručytė, vėliau tapusi garsia pianiste. Ir štai dabar šios žymios anykštėnės G. Ručytės-Landsbergienės sūnus Vytautas džiugina kraštiečius muzikiniais kūriniais, savo knygomis, kultūrine veikla. Jubiliejaus proga Vytautui V. Landsbergiui linkėjimus perdavė ir prisiminimo dovaną atsiuntė Seimo narys, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras Jonas Šimėnas, kuris tuo metu lankė Sibire lietuvių tremties vietas ir bardų festivalyje negalėjo dalyvauti. Vytautas V. Landsbergis atsidėkojo nuoširdžiai atliktomis dainomis. Jam talkino žmona Ramunė.

Jubiliejinio gimtadienio proga Anykščių rajono meras S. Obelevičius pasveikino ir dainuojamosios poezijos atlikėją Iloną Papečkytę. Ši žymiojo bardo Virgio Stakėno mokinė, muzikos ir judesio terapijos Medicinos kolegijoje dėstytoja žiūrovus pradžiugino nuoširdžiai atliktais kūriniais. Kai kurios dainos buvo net negirdėtos, viena iš jų panevėžietės poetės Elenos Mezginaitės žodžiais sukurtas „Rožinys“. Pasak atlikėjos, jei meldžiantis kalbant rožinį kartojami žodžiai „Sveika, Marija“, tai dainoje tariami žodžiai „Mano Tėvyne“...

Nuoširdžiais plojimais buvo sutikti ir bardai aktoriai Mindaugas Ancevičius, Giedrius Arbačiauskas su žmona violončelininke Agne, dainininkė Jurga Šeduikytė, kuriai talkino Vidas Bareikis. O kai scenoje pasirodė Teatro laboratorijos „Atviras ratas“ „Solo“ ansamblis, prie scenos tuoj atsirado būrys jaunimo ir pradėjo šokti. Įspūdingą koncertą užbaigė Gediminas Storpirštis su sūnumi Ainiu. Visiems atlikėjams buvo įteikti suvenyrai – menininko Valdo Pelegrimo sukurti mediniai angelai...

Nors kiekvienas atlikėjas ar jų grupė scenoje atliko po keletą kūrinių, o koncertas su trumpa pertrauka tęsėsi net šešetą valandų, renginys neprailgo. Juk koncertavo gerai žinomi, populiarūs, ne kartą televizorių ekranuose matyti, per radiją girdėti atlikėjai. Ir dainos buvo gražios, nuoširdžios, skambios, sukurtos garsių poetų – Justino Marcinkevičiaus, Marcelijaus Martinaičio, Pauliaus Širvio, Jono Strielkūno ir kitų – žodžiais. Dainuvos slėnyje buvo siūloma ir kitų įvairių atrakcijų, pramogų, skanių valgių...

Kai sutemos užtvindė Dainuvos slėnį, įsižiebė spalvotais filtrais pridengti žibintai. Jų dėka tiek penktadienio, tiek šeštadienio vakarą medžiai ir viskas aplinkui nusidažė purpurine spalva. Ir tai buvo tikrai purpuriniai vakarai, atitinkantys Nacionalinio festivalio prasmę ir pavadinimą...

Anykščiai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija