2012 m. spalio 26 d.    
Nr. 40
(2015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Atidengtas paminklas su miestelio heraldikos ženklais

Daiva Červokienė

Žaslių paminklo centrinėje miestelio
aikštėje atidengimo akimirka.
Vienoje 4,2 metro aukščio paminklo
pusėje iškaltas užrašas iš miestelio
herbo – „Ex mancipio Libertas“
(„Iš nuosavybės laisvė“), kitoje –
„Non sibi pro patria“
(„Ne sau, o tėvynei“)

ŽASLIAI. Šiemet sukako 555 metai, kai miestelis pirmąkart paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Istorinio jubiliejaus proga centrinėje aikštėje atidengtas paminklas su miestelio heraldikos ženklais.

Atsvara tarybinio kario skulptūrai

Pirmą kartą istoriniuose dokumentuose Žasliai paminėti 1457 metais. Vytauto Didžiojo laikais jie priklausė Jauniui Valimantaičiui, vėliau – didikams Goštautams. 1522 metais Žasliai jau minimi kaip miestas. XVI a. miestelis atiteko Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Žygimantui Augustui, kuris užrašė jį savo žmonai Barborai Radvilaitei. 1792 m. sausio 12 d. Lietuvos–Lenkijos valdovas Stanislovas Augustas žasliečiams suteikė savivaldos privilegiją ir herbą – jo mėlyname fone pavaizduotas auksinis kviečių pėdas, virš jo du angeliukai laiko laurų vainiką su lotynišku įrašu. 1861 metais Žasliai tapo valsčiaus centru. Žaslių valsčius buvo vienas didžiausių Lietuvoje, siekė Paparčius ir Gegužinę.


Bendruomenėse

Kaimo šventė – atnaujinti kultūros namai ir biblioteka   

Įkurtuvių kultūros namuose dalyviai

STRIGAILIŠKIS. Rugsėjo 28 dieną šiame kurortinės teritorijos statusą turinčiame kaime surengta linksma šventė. Po renovacijos duris atvėrė kaimo kultūros namai. Kartu paminėtas ir jų gyvavimo 60-metis.

Atnaujintą pastatą šventino ir prie jo kartu pasimelsti kvietė kun. Rimas Kalmatavičius. Vėliau skambant vietos muzikantų armonikoms simbolinę juostelę perkirpo meras Bronis Ropė, seniūnas Jonas Polito bei darbus atlikusios UAB „Ignalinos statyba“ komercijos direktorius Saulius Zabolevičius. Žmonės buvo pakviesti užeiti į dar dažais kvepiančias erdves ir šviesias patalpas. Be kaimo seklyčios, duris atvėrė ir biblioteka. Dabar čia bus itin malonu užeiti – knygų pasirinkti, laikraščius pavartyti ar su bibliotekininke pasišnekučiuoti. Bibliotekininkė Laima Banienė ir laisvalaikio organizatorė Rima Grušnienė tądien buvo labai laimingos, nors šiek tiek pavargusios nuo pasirengimo šventei ir jaudulio, tačiau nuolat šypsojosi.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija