2012 m. lapkričio 9 d.    
Nr. 42
(2017)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Sąjūdininkai ir „Vilnijos“ draugija ragina nekviesti į valdančią koaliciją Lenkų rinkimų akcijos atstovų

Lapkričio 2 dieną „Vilnijos“ draugija ir Lietuvos Sąjūdis kreipėsi į Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininką Algirdą Butkevičių ragindami nesudaryti koalicijos su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovais išrinktame Seime.

Spalio 30 dieną prie trijų partijų formuojamos valdančiosios koalicijos buvo pakviesti prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai. Tokį valdančiąją koaliciją siekiančių sudaryti Lietuvos socialdemokratų (LSDP), Darbo partijos (DP) ir „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijų apsisprendimą sąjūdininkai bei „Vilnijos“ draugijos nariai įvertino kaip valstybės ir rinkėjų išdavystę.

Rinkimų programose nė viena iš trijų pagrindinių koaliciją sudarančių partijų „neskelbė, kad po rinkimų bendradarbiaus su partija, kuri pažeidinėja LR įstatymus“, – rašoma Lietuvos Sąjūdžio pirmininko Ryto Kupčinsko ir „Vilnijos“ draugijos pirmininko habil. dr. Kazimiero Garšvos pasirašytame rašte. Pasak kreipimosi autorių, LLRA atstovų įtraukimas į valdančią koaliciją būtų tolygus pritarimui šios politinės organizacijos bandymams „kurti teritorinę autonomiją, organizuoti priešvalstybinius mitingus, skundus prieš Lietuvos Respubliką, garbinti Lietuvos okupaciją, Tėvynės priešus, vykdyti lietuvių kultūros naikinimą, trukdyti veikti švietimo įstaigoms valstybine kalba Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose“. Kreipimesi teigiama, kad „LLRA nesilaiko Konstitucijos, pažeidžia Valstybinės kalbos, Švietimo įstatymus, Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo sutartį, nevykdo teismų sprendimų, dirba pagal 1988–1991 metų autonomininkų programą ir reikalauja pavardes, vardus dokumentuose rašyti ne pagal valstybinės kalbos raidyną, neteisėtai kuriamoje teritorinėje autonomijoje gatvių pavadinimus rašyti dviem ar keliomis kalbomis, etninėse lietuvių žemėse iškraipo autentiškus lietuviškus vietovardžius, kaip tai buvo daroma carinės Rusijos bei Lenkijos okupacijų laikotarpiais, siekia įvesti užsienio regioninę kalbą, kurią turės mokėti visi Lietuvos Respublikos valdininkai“.

Kreipimosi autoriai primena, kad prieš Voldemaro Tomaševskio vadovaujamą partiją LR Generalinėje prokuratūroje yra pradėtos ir dar neišnagrinėtos trys bylos: Dėl V. Tomaševskio bei kitų trijų jo partijos Seimo narių priesaikos sulaužymo, valstybės teritorinio vientisumo pažeidimo; Dėl Vilniaus rajono autonomininkų nusikaltimų, kuriose minimi Vilniaus rajono vicemeras J. Mincevičius, V. Tomaševskio tėvas bei kai kurie Vilniaus rajono tarybos nariai; Dėl Armijos Krajovos karo nusikaltimų. Kreipimesi atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad daugelis į Seimą išrinktų LLRA narių yra lenko kortos (liudijimo) turėtojai. Kreipimosi autoriai cituoja dar 2008 metų birželio 13 dienos Valstybės saugumo departamento išvadą dėl lenko kortos. Joje teigiama, jog „Lietuvos valstybei būtų nenaudinga, kad lenkų liudijimo siektų ir tokį statusą įgytų Lietuvos Respublikos renkamosios ir vykdomosios valdžios, valstybės ir vietos savivaldos institucijų, viešųjų įstaigų (tarp jų ir švietimo, kultūros, teisėsaugos, sveikatos apsaugos sistemos) vadovaujantys pareigūnai. Lietuvos Respublikos interesų požiūriu, tokie jų veiksmai laikytini tam tikro nelojalumo valstybei išraiška“.

„LLRA nariai pirmiau turi pakeisti savo programą, teisingai paliudyti Lietuvos Generalinei prokuratūrai nebaigtose bylose, atsisakyti lenko kortos, atitaisyti padarytus įstatymų pažeidimus, įvykdyti teismų sprendimus. Todėl manome, kad šiuo metu LLRA neturi įeiti į jokios valdančiosios koalicijos sudėtį“, – sako Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys R. Kupčinskas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija