2012 m. lapkričio 23 d.    
Nr. 44
(2019)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Naujojo Seimo pirmasis posėdis: priesaika, valdybos rinkimai...

Pirmajam posėdžiui vadovavo
Vida Marija Čigriejienė,
kalba Seimo pirmininku
pasiūlytas Vydas Gedvilas
Olgos Posaškovos (LRS) nuotrauka

Praėjusį penktadienį, lapkričio 16-ąją, naujasis Seimas susirinko į pirmą posėdį, kuriame išrinkti parlamentarai prisiekė Lietuvos Respublikai. Į Seimą išrinkti 105 vyrai ir 34 moterys. Pirmajam posėdžiui, kol bus išrinktas Seimo pirmininkas, vadovavo vyriausia pagal amžių Seimo narė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Vida Marija Čigriejienė, kuriai yra 76 metai.

Pirmą posėdį parlamentarai pradėjo sugiedoję Lietuvos valstybės himną. Paskui jie po vieną prisiekė Lietuvos Respublikai. Priesaika buvo sakoma Konstitucinio teismo pirmininko Romualdo Kęstučio Urbaičio akivaizdoje, padėjus ranką ant Konstitucijos. Socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė, perrinkta į naująjį Seimą, parlamentaro priesaiką davė tvarkingai, bet sutrumpintą. Ji nutarė apsieiti be paskutinių priesaikos žodžių: „Tepadeda man Dievas“. Darbą baigusiame 2008–2012 metų Seime buvo keli parlamentarai, kurie priesaiką davė netardami šių žodžių. Jie nėra privalomi, tačiau absoliuti dauguma laikosi tradicijos ir priesaiką sako iki paskutinio žodžio.

Naujiesiems tautos atstovams buvo perduotas prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas.

Pasveikinti išrinkto Seimo atvyko Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis. Jis teigė norėjęs sveikinimus ir palinkėjimus naujam Seimui sujungti į maldą už visus parlamentarus, kurią pradėjo žodžiais iš Evangelijos pagal Matą: „Jei turėtumėte tikėjimą kaip garstyčios grūdelį, jūs tartumėte šitam kalnui: „Persikelk iš čia į tenai“. Ir jis persikeltų, jums nebūtų nieko negalima“. Dieve, tavo palaimos meldžiame šiam naujam Lietuvos žmonių išrinktam Seimui, kuriam jie patikėjo savo lūkesčius ir viltis dėl krašto gerovės. Duok, kad Seimo narių darbai pateisintų jiems parodytą pasitikėjimą, tegul to pasitikėjimo vieni kitais bus mūsų tėvynėje“, – sakė vyskupas. „Meldžiame tave, Viešpatie, kad šio Seimo nariuose mūsų kraštas turėtų tvirtą gynybinę sieną nuo to, kas kėsintųsi pažeisti Lietuvos laisvę ir jos žmonių moralinį sveikumą bei tvirtumą, tačiau tegul randa čia plačiai atvertus vartus visa, kas brandina žmogų atsakingai laisvei, visa, kas atneša šviesą ir tiesą“, – meldė vysk. A. Poniškaitis.

Naujos kadencijos Seimas pirmiausia išrinko vadovybę. Seimo pirmininku didele balsų dauguma išrinktas Darbo partijos kandidatas Vydas Gedvilas, vienintelis pasiūlytas į šias pareigas. Už šią kandidatūrą slaptame balsavime pasisakė 84 Seimo nariai, prieš – 49. Dar du biuletenius slaptame balsavime dalyvavę parlamentarai sugadino. Šiuos duomenis vėliau oficialiai patvirtino ir balsų skaičiavimo komisija. Oficialiai patvirtintas Seimo pirmininku, politikas pirmiausia padėkojo Darbo partijai, iškėlusiai jį kandidatu į Seimą, vėliau – jo kandidatūrą palaikiusiai koalicijai. Naujasis Seimo vadovas pabrėžė, kad „politika – kompromisų menas“, ir padėkojo opozicijai už kritiką nuo pirmos dienos bei išreiškė viltį, jog darbas Seime vyks konstruktyviai. Darbo partijos atstovo paskyrimas Seimo pirmininku beveik nekėlė abejonių dar prieš slapto balsavimo pradžią.

Naujasis Seimas penktadienį pirmąjį posėdį baigė vicepirmininkų skyrimo procedūra. Į šias pareigas iš pasiūlytų parlamentarų paskirti visi penki siūlyti politikai: Darbo partijos kandidatas Vytautas Gapšys, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, socialdemokratai Gediminas Kirkilas, Algirdas Sysas ir TS-LKD atstovė Irena Degutienė. Balsų skaičiavimas buvo baigtas tik po vidurnakčio. Didžiausio palaikymo sulaukė I. Degutienė. Ji vienintelė surinko daugiau nei šimtą balsų. Socialdemokratai į vicepirmininkus teikė du kandidatus. Už A. Sysą balsavo 93 Seimo nariai, prieš – 38, už G. Kirkilą – 98, prieš – 33, už K. Komskį – 73, prieš – 56 politikai, už I. Degutienę – 112, prieš – 17. V. Gapšys sulaukė 78 parlamentarų palaikymo, prieš jo kandidatūrą balsavo 50. Jis išrinktas pirmuoju pavaduotoju, tačiau turėjo vykti atskiras atviras balsavimas. Seimo valdančiosios socialdemokratų frakcijos narys Vytenis Andriukaitis teigia, jog balsavimas dėl „darbiečio“ V. Gapšio skyrimo Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju buvo nepagrįstai skubinamas, nors koalicijos partneriai dėl to nebuvo sutarę.

Prieš Seimo vicepirmininkų paskyrimą vyko audringos diskusijos. A. Syso, G. Kirkilo ir I. Degutienės kandidatūroms didesnio pasipriešinimo nebuvo. O aršiausias pasipriešinimas užvirė dėl Darbo partijos bylos kaltinamojo V. Gapšio bei „tvarkiečio“ K. Komskio, kuris už pareiškimus apie jo ir jo šeimos sąsajas su kontrabandininkais opozicijos atstovą Mantą Adomėną pažadėjo paduoti į teismą. Konservatorė Rasa Juknevičienė posėdžio metu pareiškė, kad V. Gapšys, o ne V. Gedvilas bus „faktinis Seimo pirmininkas“.

Beje, praėjusį penktadienį, kai Seimas susirinko į pirmąjį posėdį, netekusiais Seimo nario mandato pripažinti Europos parlamento nariais likę Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Valdemaras Tomaševskis bei Šalčininkų rajono meru panoręs toliau dirbti Zdislavas Palevičius. Vyriausioji rinkimų komisija antradienį suteikė Seimo nario mandatus keturiems juos pakeitusiems būsimiems parlamentarams. Jais tapo socialdemokratai Orinta Leiputė bei Gintautas Mikolaitis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Zbignevas Jedinskis ir bendrame sąraše su LLRA rinkimuose dalyvavusio Rusų aljanso vadovė Irina Rozova. Šie parlamentarais pripažinti asmenys dar turės prisiekti Seime.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija