2012 m. gruodžio 14 d.    
Nr. 47
(2022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Seimas turi skiriamąjį ženklą

Dailininkas Arvydas Každailis
prie Seimo naujojo logotipo

Gruodžio 10-ąją Parlamento galerijoje buvo pristatytas naujasis Lietuvos Respublikos Seimo logotipas, kurį sukūrė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, heraldikos dailininkas Arvydas Každailis. Logotipą pristatė Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas. „Po daugiau kaip 20 metų trukusių diskusijų Seimas pagaliau turės savo skiriamąjį ženklą – logotipą – ir taps atpažįstamas. Tai itin svarbu, nes kitais metais Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, o parlamentinis matmuo yra vienas svarbiausiųjų pirmininkavimo aspektų“, – sakė G. Kirkilas.   


Nauja Vyriausybė, naujos bėdos

Antradienį Seime buvo pristatyta naujosios Vyriausybės, vadovaujamos socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus, programa, o vakar, ketvirtadienį, ji turėjo būti patvirtinta. Vakar taip pat turėjo prisiekti Vyriausybės nariai – ministrai. Galima pastebėti, kad Vyriausybė buvo formuojama itin sunkiai. Visų pirma, dėl nuolatinių trikdymų iš buvusiųjų valdančiųjų – konservatorių ir liberalų – bei Prezidentės pusės. Sudaryta centro kairioji koalicija visą laiką buvo smerkiama už Darbo partijos, dėl kurios vyksta vadinamoji „juodosios buhalterijos“ byla, įtraukimą į koaliciją. Į Vyriausybės sudėtį nebuvo leidžiama įtraukti jos siūlomų kandidatų į ministrus Virginijos Baltraitienės, Loretos Graužinienės, Kęstučio Daukšio. Paskirtajam premjerui A. Butkevičiui tik po kelių bandymų ir keitimų buvo leista į ministrų kabinetą įtraukti tris kitas „su Prezidente suderintas“ ministrų kandidatūras, jau net ir neegzaminuotas Prezidentės dėl Europos Sąjungos darbinės (anglų) kalbos mokėjimo. Tad dabar Vyriausybę turėtų sudaryti tokioms ministerijoms vadovaujantys ministrai: Finansų ministerija – socialdemokratas R. Šadžius; Užsienio reikalų ministerija – socialdemokratas L. Linkevičius; Krašto apsaugos ministerija – socialdemokratas J. Olekas; Susisiekimo ministerija – socialdemokratas R. Sinkevičius; Ūkio ministerija – socialdemokratė B. Vėsaitė; Sveikatos apsaugos ministerija – socialdemokratas V. Andriukaitis; Teisingumo ministerija – socialdemokratas J. Bernatonis; Aplinkos ministerija – „tvarkietis“ V. Mazuronis; Vidaus reikalų ministerija – „tvarkietis“ D. Barakauskas; Energetikos ministerija – LLRA atstovas J. Neverovičius; Žemės ūkio ministerija – V. Jukna; Švietimo ir mokslo ministerija – „darbietis“ D. Pavalkis; Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – „darbietė“ A. Pabedinskienė; Kultūros ministerija – „darbietis“ Š. Birutis.


Intrigomis ir klastomis apipinta byla

Eglei Kusaitei gresia ilgametis įkalinimas

Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis, ginantis Eglę Kusaitę jai inkriminuojamoje „terorizmo“ byloje, yra surinkęs daug medžiagos, įrodančios bylos neteisėtumą. Merginai gresia įkalinimas iki gyvos galvos, nors ji nepadarė jokio nusikaltimo prieš Lietuvos ar kitų kraštų žmones. Vilniaus apygardos teismas, nagrinėjantis terorizmu kaltinamos E. Kusaitės bylą, lapkričio 30-ąją turėjo išklausyti baigiamąsias kalbas, tačiau susirgus teisėjų kolegijai pirmininkaujančiai teisėjai V. Švedienei posėdžiai atidėti iki nenustatyto laiko. Signataras paskelbė ilgą analitinį straipsnį „Plieninis apsupties žiedas“, parodantį, kaip vyko E. Kusaitės tariamų nusikaltimų „įkalčių“ rinkimas. Glaustai pateikiame kai kurias šios „terorizmo“ bylos kūrimo aplinkybes, kaip jas nagrinėja A. Endriukaitis.


Žuvo nuncijus

Arkivyskupas Ambrose Madtha

Gruodžio 8-ąją, šeštadienį, per eismo avariją Dramblio Kaulo Kranto Respublikoje žuvo Popiežiaus nuncijus šioje šalyje – arkivyskupas Ambrose Madtha. Nuncijus su jį lydėjusiais asmenimis keliavo džipu Biankouma–Manas automagistrale ir susidūrė su priešinga kryptimi važiavusiu automobiliu. Nuncijus arkiv. A. Madtha ir jo automobilio vairuotojas žuvo įvykio vietoje. Nesunkiai sužeisti kartu keliavę vienuolė ir sekretorius bei į avariją patekusio kito automobilio vairuotojas. Tragiška nelaimė nuncijaus tykojo sutemus šeštadienio vakarą neapšviestame kelio posūkyje netoli Biankouma miesto Dramblio Kaulo Kranto Respublikos šiaurės vakarų regione Denguélé. Arkivyskupas lankė vietos katalikų bendruomenę. Šeštadienį jis aukojo šv. Mišias regiono sostinėje Odienné ir jų metu vietinį diakoną įšventino kunigu. Sekmadienio rytą buvo planuojamos kitos šv. Mišios Duékoué, tačiau pakeliui į Maną, kur žadėta pernakvoti, įvyko nelaimė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija