2012 m. gruodžio 29 d.    
Nr. 49
(2024)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Nenusakoma Rusnės trauka

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

„Mažosios Lietuvos beieškant II“
tapybos stovyklos dalyviai dailininkai
(iš kairės): Ina Budrytė, Maziliauskų –
Manto ir Monikos – tandemas ir dailės
kritikė Monika Krištopaitytė

Mažosios Lietuvos ambasadoje (vadovė Kristina Toleikienė) aptarti parodos „Mažosios Lietuvos beieškant II“ darbai, kurie buvo sukurti šiemet rugpjūtį jau antroje taip pavadintoje tapybos stovykloje – Rusnėje, prie Vorusnės kranto, Violetos ir Kęstučio Demereckų klėtyje. Pirmoji tapybos stovykla „Mažosios Lietuvos beieškant I“ buvo surengta 2006 metais Šilutėje. Tąsyk dalyvavo vienuolika Lietuvos menininkų, jų kūrybines paieškas parėmė Klaipėdos apskrities viršininko administracija, Šilutės rajono savivaldybė bei leidykla „Libra Memelensis“. Buvo surengta paroda Šilutėje, menininkų darbai padovanoti Šilutės muziejui, išleistas katalogas.

„Rusnė, kaip žemiausia Nemuno vieta. Žiotys, kaip perėjimo ir regėjimo galimybė, o Mažoji Lietuva, kaip mažiausia, bet galbūt svarbiausia jungtis, sukviečianti bendram tikslui ir naujiems apmąstymams apie bendrą paSaulę“, – rašoma parodos anonse. Paroda pristatyta spalį, o aptarti jos darbus Vilniaus A. Vienožinskio dailės mokyklos auklėtinius, plenero dalyvius ir dailės kritikę Moniką Krištopaitytę bei visus neabejingus menui šio plenero sumanytojas Mantas Maziliauskas pakvietė lapkritį.

Šiais metais surengti antrosios, jau tarptautinės, tapybos stovyklos nepavyko, nes atvykti ir dalyvauti teko savo lėšomis (Kultūros rėmimo fondas bei dar kelios institucijos projekto neparėmė, nors buvo pakviesti menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Prūsijos, Latvijos, Gudijos). Visgi idėja neužgeso: iš Lietuvos atvyko ir kūrė Ina Budrytė (Šilutė–Vilnius, tapyba, freska), Arvydas Martinaitis (Kaunas, tapyba), Monika Maziliauskienė (Kaunas–Vilnius,  tapyba) ir Mantas Maziliauskas (Vilnius, tapyba, architektūra). Entuziastai žada tęsti savo kūrybos patirtį ir kitais metais, nes Rusnės trauka yra žodžiais nenusakoma, gal – tik darbais.

Vilnius
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija