2012 m. gruodžio 29 d.    
Nr. 49
(2024)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Gobelenai – irgi menas

Benjaminas ŽULYS

Įdomūs svečiai vieną popietę apsilankė istorinėje Kauno pilyje. Tai – dailininkai, atvykę pagerbti tautodailininkę Dalią Kerpauskienę, jos ilgametę kūrybą. D. Kerpauskienės veiklos kryptis gana reta ir savita – tekstiliniai gobelenai, kurių paroda ir buvo atidaryta Kauno pilies menėje. Parodą autorė pavadino „Spalvotas kelias“. Ir iš tiesų, menininkės darbuose vyrauja itin plati spalvų įvairovė. Apie dailininkės kūrybiškumą, jautrumą ją supančiai aplinkai, mūsų tautos tradicijoms kalbėjo menininkę ne vienerius metus pažįstantys Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos ryšių su visuomene, kultūros renginių organizavimo ir projektų vadovė Dalia Poškienė, rašytojas Laimonas Inis, kiti susitikimo dalyviai. Jie ne tik geru žodžiu atsiliepė apie D. Kerpauskienės darbus, bet ir stebėjosi jų precizišku atlikimu bei atida. Tokie darbai – „Švytinti žvaigždė“, „Spindulys“, „Ramybė“. Parodoje eksponuojami ir naujausi menininkės ciklai – „Visata“, „Vizijos“, „Tėviškei“. Sunku išskirti kurį nors vieną kūrinį, kiekvienas jų yra savitas, įdomus. Kūryboje gyvuoja spalvų pajauta, šviesos ir tamsos kontrastai, gyvenimo pilnatvės pojūtis. Reikšmingą vietą menininkės kūryboje užima taikomoji dailė, ji suteikia parodai ne tik jaukumo, bet ir lavina grožio sampratą. Tautodailininkės D. Kerpauskienės tekstiliniai gobelenai byloja apie kūrybinės asmenybės indėlį plėtojant šią dailės šaką. Jaudina spalvinis formų vientisumas, kita ypatybė – naujai ir sumaniai panaudota gobeleno kūrimo technika – siuvinėjimas.

Savo kūrinius D. Kerpauskienė eksponavo Lenkijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Suomijoje, JAV, kitose šalyse. Ypač daug – net 34 kartus – dalyvauta parodose Lietuvoje – Kauno filharmonijoje,Vinco Kudirkos viešojoje, Šančių bibliotekose, Kauno technologijos universitete, Alytaus Dariaus ir Girėno muziejuje „Skrydis“, Kupiškyje, Vilniuje, Marijampolėje, kitose vietovėse.

Apie save ponia Dalia pasakojo, kad yra baigusi Kauno technologijos universitetą, per 30 metų dirbo Kauno šilko kombinate vyr. koloriste, vadovavo koloristų kūrybiniam darbui. Tekstilinius gobelenus kuria nuo 1980 metų. „Tai mano laisvalaikio pomėgis, saviraiška. Tai kasdieninė būtinybė, kuri noriai suskamba spalva. Ir tai, ką matau bei jaučiu, noriu parodyti žmonėms. Gobelenai – dalelė manęs“, – sako šio savito meno mylėtoja.

Beje, D. Kerpauskienė yra Lietuvos universitetų moterų asociacijos, kuriai priklauso ir nemažai dailininkių, apsilankiusių ir šioje parodoje, narė.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija