2013 m. sausio 4 d.    
Nr. 1
(2025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Kronika

Dainos apie rudenį

LINKMENYS. Paskutinįjį lapkričio vakarą linkmeniškiai atsisveikino su rudeniu organizuodami renginį „Dainuojam apie rudenį“, į kurį susirinko ne tik vietiniai dainos ir muzikos mylėtojai, bet atvyko ir svečių iš Taujūnų bei Kazitiškio. Renginį vedė Linkmenų seklyčios vadovė Marytė Alesionkienė.

Pirmiausia Linkmenų etnografinis ansamblis „Linkmena“ (vadovė Ona Kliševičienė) pakvietė visus į bendrą ratelį „Šiandien mūsų iš aplinkui“, pasveikino svečius daina. Daugiau šio ansamblio dainų nuskambėjo vėliau.


Kronika

Romansų vakaras

VILKIJA. Lapkričio 23-iosios vakarą Vilkijos kultūros centro salė buvo sausakimša. Vilkijiečiai susirinko į romansų vakarą „Tylūs armonikos tonai“. Jau tradiciniu tapęs renginys plečia koncertuojančiųjų ratą. Šiemet nuostabius romansus atliko kaimynai – Batniavos kultūros centro folkloro ansamblis „Karklė“, ir Sargėnų bendruomenės centro kaimo kapela „Šilas“, Zapyškio kultūros centro folkloro ansamblis „Altonė“, Kauno rajono neįgaliųjų sąjungos vokalinis ansamblis „Ant ežero kranto“. Nuostabių balsų savininkai – Rasuolė Laurinavičiūtė ir Mantas Bartuševičius, – pritariant gitaroms, paįvairino vakarą dainomis apie meilę. Gražina Semiochinienė ir Jolanta Bačėnienė jautriai ir subtiliai padainavo rusiškų romansų. Joms akompanavo Gražina Normantienė. Koncertą paįvairino akordeonų trio iš Batniavos – Regina Aleknienė, Milda Šimoliūnaitė ir Rokas Šmatauskas. Pilnutėlė salė ilgai plojo visiems atlikėjams, kurie savo dainomis sušildė darganotą ir niūrų lapkričio vakarą.


Kronika

Dūdų, dainų ir šokių pynimas

BABTAI. Kultūros centre vyko tradicinė šventė „Supyniau pynimą“, kurioje dalyvavo meno saviveiklos kolektyvai, saviveiklos veteranai, svečiai ir Babtų bendruomenės žmonės. Šventę pradėjo Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionate A kategorijoje laimėjęs Didžiojo prizo diplomą pučiamųjų orkestras „Algupys“ (vadovas Jonas Girnius). Vėliau pasirodė folkloro ansamblis „Vėrupė“, kuriam vadovauja direktorė Jurga Totilienė, jaunučių tautinių šokių kolektyvas (vadovė Ona Makauskienė), Audriaus Sasnausko senjorų pramoginių šokių kolektyvas, moterų ansamblis „Vejuona“ ir choras „Gynia“ (vadovė Danguolė Mikelskienė). Dar tik dvylikametis, bet jau tarptautinių konkursų laureatas, akordeonistas Dominykas Baršukaitis nustebino savo virtuozišku grojimu. Daug plojimų sulaukė ir bardo Vlado Karpavičiaus atliktos dainos. Šiame renginyje kasmet skelbiamas meno saviveiklos metų „Spinduliukas“. Šiemet juo tapo Babtų gimnazijos mokytoja, ilgametė folklorinio ansamblio „Vėrupė“ dainininkė Irena Ragažinskienė. Šventės proga visus sveikino Kauno rajono tarybos narė Audronė Navickaitė, Babtų seniūnas Jonas Praškevičius, Babtų ir Panevėžiuko bendruomenės pirmininkės Rasa Sasnauskienė ir Virginija Pilipavičienė. Vakaronėje visus linksmino kaimo kapela „Šventupis“.


Kronika

Armonikų rauda

LIUČIŪNAI. Lapkričio 23-čiosios vakarą kultūros centre vyko tradicinė liaudiškų kapelų šventė „Armonikos rauda“. Ketvirti metai čia suvažiuoja muzikantai ne tik iš Kauno rajono, bet ir kaimynai iš Jurbarko, Kėdainių rajonų. Savo apsilankymu šventę pagerbė Seimo nariai Raminta Popovienė ir Antanas Nesteckis. Šį kartą šventėje dalyvavo Jurbarko rajono Veliuonos kultūros centro Raudonės liaudiškos muzikos kapela (vad. Jonas Grygartas), Kėdainių kultūros centro Labūnavos skyriaus liaudiškos muzikos kapela (vad. Algirdas Kučiauskas), Kauno rajono muzikiniai kolektyvai: Raudondvario kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Raudonpilis“, Padauguvos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela (vad. Jonas Šalčius) ir šventės šeimininkai Liučiūnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Griežlė“ (vad. Viktoras Štilpa).


Kronika

Gervių vardą turinčio ansamblio gimtadienis

Raudėnų jungtiniame ansamblyje „Gerviki“
dainuoja ir jauni, ir pagyvenę

RAUDĖNAI. Šiaulių rajono kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos jungtinis ansamblis „Gerviki“ pakvietė į savo gimtadienį. Gėlėmis, padėkomis ir mielomis dovanėlėmis nešini šventės svečiai rinkosi į mokyklą pasveikinti jau keturis dešimtmečius dainuojančių ir šokančių ansamblio narių, kuriems vadovauja Jovita Lubienė.

Kolektyvas vos tilpo scenoje. Visi buvo linksmi, puikiai nusiteikę, pasipuošę neseniai įsigytais tautiniais kostiumais. J. Lubienė padėkojo atvykusiems ir trumpai papasakojo ansamblio istoriją. Folkloro ansamblį Raudėnuose 1972 metais įkūrė Danutė ir Vladislovas Lankaičiai, dabar gyvenantys Kaune. Jie į šventę neatvyko – metų našta per sunki. Tačiau atvykusios kitos buvusios vadovės – Birutė Jarošienė, Genutė Vaitiekaitienė, Birutė Lazdauskytė ir Birutė Klapatauskienė – savo darbo metus ansamblyje piešė tik šviesiomis spalvomis.


Kronika

Tautinių  šokių festivalis

Velžys. Bendruomenės namuose vyko nuotaikingas tautinių šokių grupių festivalis „Velžio klumpė“. Jau šeštąjį kartą į Velžio bendruomenės namus rinkosi liaudiško šokio globėjai, saugotojai ir tęsėjai. Vieni jų pristatė tautinį šokį, kiti – turėjo galimybę mėgautis šokio spalvingumu. Festivalyje dalyvavo Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos liaudiškų šokių grupė „Pynė“ (vad. Vitalija Venienė), Panevėžio bendruomenių rūmų tautinių šokių ansamblio „Grandinėlė“ jaunimo grupė (vad. Zita Rimkuvienė), Biržų „Aušros“ vidurinės mokyklos šokių grupė „Aušra“ (vad. Asta Vaitiekūnienė), Dembavos progimnazijos merginų grupė (vad. Dainora Venslovienė), Panevėžio bendruomenių rūmų vyresniųjų šokių grupė „Miestelėnai“ (vad. Zita Rimkuvienė), Liūdynės kultūros centro Dembavos bendruomenės namų pagyvenusiųjų tautinių šokių grupė „Svaja“ (vad. Dainora Venslovienė), Velžio bendruomenės namų folkloro ansamblis „Gegužraibė“ (vad. Virginija Stundžienė), Velžio bendruomenės namų ir gimnazijos tautinių šokių grupė „Kupolėlė“ (vad. Jonas Marcinkevičius).


Kronika

Bažnyčioje – tremtinių dainos

KURŠĖNAI. Kasmet lapkričio pabaigoje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje organizuojamas respublikinis politinių kalinių ir tremtinių mišrių chorų festivalis, skirtas chorų globėjos šv. Cecilijos garbei. Šį kartą jis buvo organizuojamas tryliktą kartą. Į festivalį atvyko Ukmergės choras „Tremtinys“ (vadovė Julė Juodienė), Marijampolės choras „Goda“ (vadovė Laima Venslovienė), Jurbarko „Versmės“ choras (vadovė Violeta Michelkevičienė) ir Mažeikių choras „Atmintis“ (vadovė Zita Gužauskienė). Kuršėnams atstovavo politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremties varpai“ (vadovė Jovita Bražukienė).


Kronika

Šokių grupės 25-metis

UŽVENTIS. Lapkričio 24 dieną Kultūros centras kvietė į pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupės „Gludas“ 25-erių metų jubiliejinį koncertą „Gyvenimas šokio ritmu“.

Gėlėse ir dovanose skendėjo ne tik vadovė, bet ir visi „Gludo“ šokėjai. Juos sveikino Seimo narė Alma Monkauskaitė, Seimo narys Kęstutis Masiulis, atsiuntęs sveikinimo telegramą, Kelmės rajono tarybos nariai Kristina Balsienė ir Zenonas Mačernius, savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Krutkevičius, Žemės ūkio skyriaus vedėjas Juozas Rimkus. Didžiulė gėlių puokštė ir sveikinimas buvo perduotas nuo pagrindinio ir nuolatinio „Gludo“ rėmėjo – TEO generalinio direktoriaus Arūno Šikštos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija