2013 m. sausio 4 d.    
Nr. 1
(2025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Kronika

Dainos apie rudenį

LINKMENYS. Paskutinįjį lapkričio vakarą linkmeniškiai atsisveikino su rudeniu organizuodami renginį „Dainuojam apie rudenį“, į kurį susirinko ne tik vietiniai dainos ir muzikos mylėtojai, bet atvyko ir svečių iš Taujūnų bei Kazitiškio. Renginį vedė Linkmenų seklyčios vadovė Marytė Alesionkienė.

Pirmiausia Linkmenų etnografinis ansamblis „Linkmena“ (vadovė Ona Kliševičienė) pakvietė visus į bendrą ratelį „Šiandien mūsų iš aplinkui“, pasveikino svečius daina. Daugiau šio ansamblio dainų nuskambėjo vėliau.

Linkmeniškius pakeitė Taujūnų etnografinis ansamblis „Radasta“ (vadovė Elvyra Zakažauskienė), kuris smagiai dainavo bei grojo tradiciniais ir kiek neįprastais instrumentais. Aneliutės ir jos draugės suvaidintai intermedijai abejingų neliko.

Kazitiškio mišrus ansamblis (vadovė Danutė Gasiūnienė) visus linksmino skambia daina, dar smagiau liejosi valsai ir polkos. Gyvenimiškos išminties mokė pasakorius Jonas.

Kai vakarotojai įšilo dainų ir šokių sūkuryje, Linkmenų seniūnas Jonas Alekna padėkojo visiems kolektyvams, jų vadovėms – Elvyrai, Danutei ir Onutei – įteikė po rožės žiedą, kaip nesiliaujančio žydėjimo simbolį, nesvarbu, kad ruduo. Seniūnas linkėjo, kad tokių susitikimų būtų daugiau ir pasiūlė padaryti pertraukėlę, kadangi Linkmenų medžiotojų būrelis vakaronės dalyviams parengė siurprizą. Kol vyko kolektyvų pasirodymai, jie išvirė troškinį ir pakvietė juo pasivaišinti. Šaunios šeimininkės irgi nenusileido medžiotojams: siūlė pasivaišinti sūriais, pyragais ir kitokiais skanumynais.

Daug liaudies dainų bei romansų tą vakarą buvo padainuota, gražių posmų žmogui ir rudeniui išsakyta. Gera buvo matyti nušvintančius ir akyse atjaunėjančius veidus, bedainuojant ar besiklausant jaunystės melodijų. Smagu, kad susirinkusiems buvo gera pabūti drauge, kad nesvetima jiems bendruomeniškumo dvasia, kad jie myli dainą ir sparnuotą žodį.

Gražina Mackonienė

Ignalinos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija