2013 m. sausio 4 d.    
Nr. 1
(2025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Kronika

Gervių vardą turinčio ansamblio gimtadienis

Raudėnų jungtiniame ansamblyje „Gerviki“
dainuoja ir jauni, ir pagyvenę

RAUDĖNAI. Šiaulių rajono kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos jungtinis ansamblis „Gerviki“ pakvietė į savo gimtadienį. Gėlėmis, padėkomis ir mielomis dovanėlėmis nešini šventės svečiai rinkosi į mokyklą pasveikinti jau keturis dešimtmečius dainuojančių ir šokančių ansamblio narių, kuriems vadovauja Jovita Lubienė.

Kolektyvas vos tilpo scenoje. Visi buvo linksmi, puikiai nusiteikę, pasipuošę neseniai įsigytais tautiniais kostiumais. J. Lubienė padėkojo atvykusiems ir trumpai papasakojo ansamblio istoriją. Folkloro ansamblį Raudėnuose 1972 metais įkūrė Danutė ir Vladislovas Lankaičiai, dabar gyvenantys Kaune. Jie į šventę neatvyko – metų našta per sunki. Tačiau atvykusios kitos buvusios vadovės – Birutė Jarošienė, Genutė Vaitiekaitienė, Birutė Lazdauskytė ir Birutė Klapatauskienė – savo darbo metus ansamblyje piešė tik šviesiomis spalvomis.

Nuo 1996 metų kolektyvui vadovaujanti J. Lubienė jaudindamasi kalbėjo, jog vakaro tema galėtų būti daina. Juk į ją įausta viskas – net ateities būrimo siūlas. Tad buvo pakviesta tautodailininkė Birutė Poškienė austi šventės juostą ir pamokyti kiekvieną sveikintoją įmušti po vieną nytį. Minint įvairius skaičius nepamiršti ir 38 kolektyvo nariai, kurie, pasak J. Lubienės, jau atkėlę vėlių vartelius ir... atsisėdę į vėlių suolelį.

Nuoširdžių žodžių kolektyvui negailėjo sveikintojai: Seimo narė Rima Baškienė, savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Judita Šertvytienė, Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Brijūnienė, Raudėnų mokyklos direktorė Zita Bezarienė, Šiaulių rajono kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Zenonas Gestautas, Šiaulių kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Diana Martinaitienė, kiti svečiai.

Keturiasdešimt metų prabėgo labai greitai. Ansamblis dalyvauja koncertuose, kalendorinėse šventėse, teminiuose renginiuose, varžytuvėse, konkursuose, festivaliuose, amatų šventėse, stovyklose, seminaruose... Prieš penkerius metus buvo nutarta kolektyvui suteikti vardą – pagal miestelio pavadinimą „Raudiki“ arba „Gerviki“. Pirmasis labai nepatiko vaikams. Dabar įsitikinta, kad pasirinkimas buvo teisingas – šalia Raudėnų esančiose pelkėse gervių peri labai daug.

Ansamblyje – pusšimtis įvairaus amžiaus narių. Visus keturis dešimtmečius jame dainuoja Julijona Ansevičienė. Taip ir skraido jie visur po „Gerviki“ sparnu susibūrę – dainas dainuoja, šokius šoka, Raudėnų kraštą garsina.

Gitana Kudulienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija