2013 m. sausio 25 d.    
Nr. 4
(2028)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Gal greta Elektrėnų iškils ir LDK pilių miniatiūrų parkas?

Daiva Červokienė

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės
parko draugijos pirmininkas,
žurnalistas, visuomenininkas,
politikas Algimantas Birbilas sakė,
kad idėja savivaldybės teritorijoje
įkurti LDK pilių miniatiūrų
parką-muziejų kilo dar prieš
paskelbiant LDK pilių maketų konkursą
Julijos Kirkilienės nuotrauka

Lietuvos Didžiosios
Kunigaikštystės pilių maketais
labiausiai domisi moksleiviai
Autorės nuotrauka

Elektrėnai. Savivaldybės viešosios bibliotekos salėje atidaryta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) pilių maketų paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“.

Idėjos autorius – LDK parko draugijos pirmininkas, žurnalistas, visuomenininkas, politikas Algimantas Birbilas.

Pernai LDK parko draugijos, draugijos „Pilis“, judėjimo „Aš – Lietuvai“ organizuotam konkursui „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“ moksleiviai kūrė istorinių Lietuvos pilių maketus. Maketus, vaizduojančius pilį ir jos teritoriją iš originalui artimų medžiagų, sukūrė 35 gimnazijų ir mokyklų atstovai.

Paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“ buvo eksponuota LR Seime, Vilniaus ir Kauno karininkų ramovėse, Panevėžio Prekybos ir pramogų centre „Babilonas“ ir Anykščių kultūros centre.

LDK pilių maketų parodos atidarymas, kuriame dalyvavo sumanymo iniciatoriai ir organizatoriai, politikai Algimantas Birbilas ir Kazimieras Uoka, sudomino ne tik būrį moksleivių ir garbaus amžiaus elektrėniškių, bet ir Elektrėnų savivaldybės merą Kęstutį Vaitukaitį, jo pavaduotoją Viktorą Valiušį, patarėją Vaidą Andriejauską.

Parodos atidaryme nuskambėjo idėja savivaldybės teritorijoje įkurti LDK pilių miniatiūrų parką-muziejų. LDK parko draugijos pirmininkas A. Birbilas sakė, kad apie tokį parką mintys sukosi dar prieš paskelbiant konkursą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“. Šiai idėjai jis ieškojo paramos ir vyriausybėje, bet sumanymas buvo palaikytas fantastiniu. Per porą metų A. Birbilas su bendraminčiais sumanymui rado rėmėjų. Parodos Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryme dalyvavęs rašytojas, Detektyvų rašytojų sąjungos vicepirmininkas, Lietuvos ir  politinis bei visuomenės veikėjas Edmundas Zenonas Malūkas pažadėjo tokiam miniatiūrų parkui-muziejui skirti ir savo turimos žemės. Jeigu ši idėja taptų realybe, Elektrėnų savivaldybė įgytų naują stiprų turistų traukos centrą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija