2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Įspūdingiausios kelionių akimirkos

Miglė Savukaitė

KUPIŠKIS. Rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Parodų salėje pristatyta nauja ekspozicija – kupiškietės pedagogės Zitos Jurgelionienės fotografijų paroda „Kelionių veidrodis“. Renginyje dalyvavo ne tik autorės draugai ir artimieji, bet ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Edikas Puipas, Kultūros ir švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Mockuvienė, fotografijos mėgėjai, kiti svečiai. Pristatymą vedė bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Lina Matiukaitė.

Sveikindami autorę parodos atidarymo proga ir įteikdami jai gėlių E. Puipas bei I. Mockuvienė linkėjo ir toliau pastebėti tai, kas gražu ir įdomu, ir kūrybinės sėkmės.

Kupiškyje gimusi ir užaugusi Z. Jurgelionienė studijavo Šiaulių pedagoginiame institute. Tuo pačiu metu baigė Šiaulių ekskursijų biuro organizuojamus ekskursijų vadovų kursus, nes kelionės ir fotografija parodos autorę žavėjo nuo paauglystės. Dažniausiai Z. Jurgelionienei tekdavo vesti ekskursijas į tuometinį Leningradą, Minską, Kaliningradą. Teko pabuvoti Karelijoje, vaikščioti po Pskovą ir A. Puškino gimtąsias vietas, aplankyti Kijevą, Maskvą, Pabaltijo šalis, Krymą.

Po studijų moteris pedagoginį darbą dirbo Kaune, vėliau – Panevėžyje ir galėjo vėl vesti ekskursijas. Į kiekvieną kelionę Z. Jurgelionienė pasiimdavo fotoaparatą. Pasak jos, nuotraukos atgaivina visų kelionių įspūdžius. Pirmasis rimtesnis fotoaparatas, kurį autorė įsigijo, buvo „Smena 8 M“. Parodos autorei buvo labai įdomu pačiai ryškinti juostas ir daryti nuotraukas.

Sugrįžusi gyventi į Kupiškį, Z. Jurgelionienė dirbo ugdymo įstaigose, laikraštyje „Kupiškėnų mintys“, atostogų metu dažnai išvykdavo į keliones. Ji džiaugėsi įspūdingomis kelionėmis, aplankė Paryžių, Prahą ir Amsterdamą, o įspūdžiai išliko gausiame fotografijų archyve. Daug fotografijų atsivežta iš Turkijos, autorei pasisekė aplankyti Vengriją, Lenkiją, Slovakiją, Švediją, Austriją, Šveicariją, Vokietiją. Z. Jurgelionienė sakė: „Kelionėse patirtų malonių emocijų pertekliumi ir išgirstomis žiniomis noriu dalytis su kitais žmonėmis, noriu jiems dovanoti matytų vaizdų džiaugsmą. Nuotraukos pažadina atmintį, skatina vėl keliauti. Jos yra mano gyvenimo dienoraštis ir mano kelionių veidrodis.“ Norėdama tobulėti ir kuo daugiau sužinoti apie fotografijos paslaptis, parodos autorė teigė skaitanti specialią literatūrą, vartanti meno albumus, ieškanti informacijos internete, prašanti profesionalaus fotografo konsultacijų.

Ši fotografijų paroda Z. Jurgelionienei – antroji. Pirmąją ji surengė Šimonų pagrindinėje mokykloje. Tai buvo ekspozicija kelionių po Šveicariją tema.

Parodos atidarymą papuošė Kupiškio meno mokyklos mokytojų ir mokinių dovanoti muzikiniai kūriniai. Jų atliekama muzika labai derėjo prie renginio temos ir nuotaikos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija