2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Pirmoji paroda savame krašte

Miglė Savukaitė

Keramikas Romualdas Aleliūnas

Panevėžietis keramikas Romualdas Aleliūnas, jau beveik 10 metų gyvenantis Kupiškio rajone ir čia kuriantis, pagaliau kupiškėnams pristatė pirmąją šiame mieste personalinę darbų parodą. Jos atidaryme Kupiškio etnografijos muziejuje dalyvavo Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, menininko artimieji, draugai, kolegos tautodailininkai, kiti kupiškėnai.

Parodą pristatė Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė, dailėtyrininkė Donata Jutkienė. Ji kartu su pačiu R. Aleliūnu trumpai pristatė jo biografiją, papasakojo apie kūrybą. Šventę papuošė Kupiškio meno mokyklos auklėtinių gitara ir akordeonais atliekamos melodijos.

Menininkas mokėsi Panevėžio dailės mokykloje, vėliau studijavo meninę keramiką Kaune. Nuo 1984 metų pradėjo dirbti Panevėžio stiklo fabrike, šamoto keramikos studijoje. Nuo 2003 metų R. Aleliūnas gyvena ir kuria Kupiškio rajone, netoli buvusio Vizgiūnų žvyro karjero, stebi sodybą supančią gamtą, į ją įsiklauso ir jos padedamas kuria.

Pasak menininko, kurti įkvepia ir stebimi žmonių tarpusavio santykiai, jų jausmai. Šamoto keramika ją bedegant tampa įnoringa, tad ne visuomet pasiekiamas norimas rezultatas, tačiau tokiu būdu galima išreikšti save, bendrauti su aplinkiniais, suteikti vaizdui pridėtinės vertės.

Parodos autorių, gerai žinomą Lietuvoje ir užsienyje, sveikino kun. Justas Jasėnas ir džiaugėsi, kad ši paroda tarsi atsiliepė į Advento kvietimą ieškoti prasmės, Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas R. Jocius linkėjo kūrybinės sėkmės ir taikliai pastebėjo, kad vieni žmonės iš šamoto geba padaryti tik plytas, o kiti kuria aukšto lygio meno kūrinius, Kupiškio darbdavių klubo narių vardu kolegą pasveikino Martynas Kukuraitis, gerų žodžių kūrėjui negailėjo kolegos tautodailininkai Genė Vaičekauskienė ir Vytautas Jasinskas, šeimos draugė, iš R. Aleliūno išmokusi šamoto keramikos paslapčių, Berta Baltušienė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė ir kiti.

R. Aleliūnas pažadėjo, kad ateityje surengs ir daugiau parodų Kupiškyje ir pabrėžė, kad dalyvaudamas parodose visuomet pasako, jog gyvena ir kuria Kupiškio rajone.

Kupiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija