2013 m. vasario 1 d.    
Nr. 5
(2029)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Apšildyti bažnyčią – ne ugnį trobos krosnyje užkurti

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalės klebonas dekanas kanauninkas
Algis Genutis kasdien pasidomi,
kaip veikia šildymo sistema bažnyčioje

Šilalės parapijos tikintieji džiaugiasi, kad jų graži ir jauki, raudonų plytų mūrinė gotikinio stiliaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia yra apšildoma. Prasidėjus žiemos šalčiams, šioje šventovėje jauku ir miela kunigams aukoti šv. Mišias, nes nešąla rankos. Nedreba nuo šalčio ministrantai ir adorantės. Darniai ir skambiai liejasi gausus Šilalės bažnyčios choro, vadovaujamo ilgamečio vargonininko Antano Kazlausko, giesmės. Netgi kai kurios gėlės, žalumynai, nepaliesti šalčio, veši visą žiemą. Pagyvenę žmonės kartais pasako, jog Šilalės bažnyčioje šilčiau negu jų „komunaliniuose“ būstuose...

Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios apšildymo iniciatorius yra trečius metus Šilalės parapijoje klebonu ir dekanu dirbantis kan. Algis Genutis, prieš tai vadovavęs Palangos parapijai. Tiesa, kažkada Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia buvo šildoma, bet viskam pabrangus, stokojant lėšų, jos šildymas buvo nutrauktas. Įpratę prie bažnyčios apšildymo, tikintieji, uoliai lankantys bažnyčią, pradėjo nerimauti, kad bažnyčioje žiemos metu labai šalta. Kadangi dar tebebuvo vamzdynai, radiatoriai bei kiti šildymui reikalingi įrengimai, juos šiek tiek patvarkius, patobulinus, klebono kan. A. Genučio iniciatyva kartu su parapijos aktyvu buvo kreiptasi į Šilalės rajono savivaldybę, prašant pagalbos Šilalės bažnyčiai apšildyti. Šilalės rajono savivaldybės taryba, motyvuodama, jog parapijos bendruomenė nėra finansiškai pajėgi mokėti už šildymą, priėmė sprendimą finansuoti Šilalės bažnyčios šildymą.

Pasak dekano kan. A. Genučio, apšildyti tokią didžiulę bažnyčią – ne ugnį trobos krosnyje užkurti... Šildymas kainuoja labai brangiai. Norint sulaikyti šilumą bažnyčioje, reikia sutvarkyti langus, duris. Tam bažnyčia irgi turi surasti pinigų. Daug kam pabrangus, žymiai sumažėjo piniginių aukų, surenkamų rinkliavų metu. Tik didelio sumanumo ir ūkiškumo dėka bandoma įveikti visus sunkumus. O kur dar pabrangusi elektra? Todėl reikia viską taupyti, ieškoti būdų, kaip išbristi iš nelengvos finansinės padėties.

Būna, kad mažesnių parapijų tikintieji, reikalaudami apšildyti ir mažesnes bažnyčias, pavyzdžiu laiko Šilalės bažnyčią. Gaila, kad jie nesupranta, jog seniūnijos nėra finansiškai pajėgios apšildyti bažnyčias, todėl ten bažnyčių apšildymas beveik neįmanomas, nebent iniciatyvos imtųsi patys tikintieji ir paaukotų tam tikslui didžiules sumas.

Nelengva ir šilališkiams. Jeigu Šilalės parapijos bažnyčios apšildymą finansuoja Šilalės rajono savivaldybė, tai parapijos namų apšildymu, kur vos ne kasdien vyksta įvairūs renginiai – katechezė, jaunimo, sužadėtinių kursai, kiti susibūrimai – turi rūpintis parapija. Be to, nors retkarčiais reikia pašildyti ir „Caritas“ patalpas.

Mažėjant tikinčiųjų skaičiui (emigracijos, mirtys, tingėjimas arba nenoras bent jau sekmadieniais nueiti į bažnyčią) labai apsunkina parapijų klebonų veiklą ir finansinę padėtį. Belieka tik didžiuotis tais klebonais, kurių sumanumo ir didelio entuziazmo dėka jaučiama šiluma ir bažnyčioje, ir tikinčiųjų širdyse...

Šilalė
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija