2013 m. vasario 22 d.    
Nr. 8
(2032)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Lietuvos kultūros sostinės – Panevėžys, Joniškis ir Telšiai

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, atsižvelgęs į vertinimo komisijos išvadas, nustatė savivaldybių eiliškumą, kurios bus tituluojamos Lietuvos kultūros sostinėmis. 2014 metais Kultūros sostine taps Panevėžys, 2015 metais – Joniškio rajono savivaldybė, 2016 metais – Telšiai.

„Būti Lietuvos kultūros sostine ne tik garbė, bet ir pareiga. Savivaldybėms, tapusioms Kultūros sostinėmis, teks didelis uždavinys. Jos turės skatinti lietuvius ir šalies svečius didžiuotis Lietuvos tvirta kultūrine tapatybe, unikaliomis tradicijomis ir paveldu“, – sako Š. Birutis.

2014 metais Lietuvos kultūros sostine taps Panevėžio miesto savivaldybė. Ji projektu „Panevėžys – Lietuvos kultūros sostinė. Kultūrų sankirta“ pristatys tradicines ir šiuolaikines meno sritis, įtraukdama pasaulio kultūras. Ši Panevėžio programa sudaryta iš trijų dalių, kuriose bus pristatoma 14 Pasaulio šalių kultūra, koliažai, kultūros savanorių programa. Panevėžiečiai įsitikinę, kad būsimas projektas išvaduos miestą nuo tradicinio, konservatyvaus, nuobodaus ir nusikalstamumu pasižyminčio miesto įvaizdžio ir atskleis Panevėžį kaip svetingą, europietišką miestą.

2015 metais Lietuvos kultūros sostine taps Joniškio rajono savivaldybė, kuri pristatys projektą „Žagarė – Lietuvos kultūros sostinė“. Žagarė atskleis Šiaurės Lietuvos, buvusios žiemgalių teritorijos, kultūrą. Žagarė bus pristatyta, kaip patrauklus turizmui kultūrinis centras, pasakojantis apie vieną seniausių Lietuvos miestų. Būsimasis projektas skirtas ne tik vietos bendruomenei, bet orientuotas į Europos kultūros erdvę. Renginių kulminacija taps jau pripažinimą įgijęs „Vyšnių festivalis“. Jo metu Žagarei patikėta organizuoti 27 Europos šalių mažų miestelių chartijos susitikimą, kuriame dalyvaus po 10 atstovų iš kiekvienos šalies.

2016 metais Lietuvos kultūros sostine taps Telšių rajono savivaldybė su projektu „Ant septynių kalvų – septynios meno kalbos“. 2016 metais Telšiai švęs 225 metų Magdeburgo teisių suteikimo sukaktį. Kultūros sostinės programa sudaryta iš septynių dalių, kuriose bus pristatomas paveldas, scenos menai ir kinas, vizualieji menai, literatūra, turizmas, laisvalaikio kultūra, konferencijos ir forumai. Visi renginiai telks pasaulio žemaičius, kvies buvusias Lietuvos kultūros sostines ir sieks sugriauti mitą apie uždarą žemaičių būdą.

Beje, šiemet Lietuvos kultūros sostine yra Palanga.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija