2013 m. vasario 22 d.    
Nr. 8
(2032)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Elektrėnų dekanate

Vasario 16-oji signataro tėviškėje

Seniūnė Zita Aniulienė sveikina Trakų
savivaldybės apdovanotus Onutę Balkienę
ir kleboną kun. Algimantą Gaidukevičių

Prie Vasario 16-osios Akto signataro
D. Malinausko kapo Mokslo akademijos
choras sugiedojo „Lietuva brangi“

ONUŠKIS. Nedidelį miestelį, esantį Trakų rajone, išgarsino čia dirbę ir gyvenę žmonės: jaunystėje vargonininkavo Kipras Petrauskas, kurį laiką klebonavo kunigas ir poetas Nikodemas Švogžlys-Milžinas, 1993 metais šventoriuje perlaidoti Vasario 16-osios akto signataro Donato Malinausko (1869–1942), bolševikų nukankinto Altajaus krašte, palaikai. Onuškiečiai didžiuojasi šia asmenybe, kilusia iš šių apylinkių. Tai ir yra svarbiausia priežastis, dėl kurios Vasario 16-oji kasmet čia minima su didele pagarba ir dėmesiu. Šiemet šventė prasidėjo vidurdienį K. Petrausko aikštėje. Jos atidarymą paskelbė miestelio seniūnė Zita Aniulienė. Aukštu stiebu kylant valstybinei vėliavai, Lietuvos mokslų akademijos choras (vad. Vytautas Verseckas, chormeisterė, koncertmeisterė Judita Taučaitė, tarybos pirmininkas Vilius Maslauskas), svečiai ir gausiai susirinkę miestelio gyventojai sugiedojo Lietuvos himną.

Šv. Mišias Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje aukojo parapijos kunigai – klebonas Algimantas Gaidukevičius, emeritas Ignotas Kavaliauskas ir Aukštadvario klebonas mons. Vytautas Kazimieras Sudavičius. Jis pasakė šventės progai skirtą pamokslą, kuriuo buvo raginama reikšti pagarbą ir meilę tiems drąsiems vyrams, kurie prieš 95-erius metus paskelbė Lietuvos nepriklausomybę, mylėti Dievą, Tėvynę, vieni kitus, pasklidus po Lietuvą skelbti, kad mūsų šalis yra ir bus gyva. Per šv. Mišias giedojo Mokslų akademijos choras.

Po pamaldų seniūnė su gimtadieniu pasveikino Aukštadvario kleboną mons. V. K. Sudavičių, jam įteikė gėlių; pasveikino šių metų Trakų savivaldybės premijos nominantus onuškiečius: kleboną kun. A. Gaidukevičių ir Onutę Balkienę. Trakų r. savivaldybės administratorė Astra Kondratavičienė paprašė sekti nominantų pavyzdžiu ir daryti gerus darbus. Mokslų akdemijos choras sugiedojo „Apsaugok, Aukščiausias, tą mylimą šalį“.

Renginys tęsėsi prie D. Malinausko kapo. Ant jo buvo padėtos Lietuvos Prezidentės ir visuomeninių organizacijų atsiųstos gėlės. Kalbėjo pedagogas Virgilijus Baranauskas, Aldonos ir Jono Čingų labdaros fondo valdybos pirmininkas Jonas Endriukaitis. Seniūnė Z. Aniulienė pasidžiaugė, kad Onuškio žmonės išmoko švęsti, pakartojo svarbiausią šventės motyvą: mylėkime Dievą, Lietuvą ir vieni kitus. Mokslo akademijos choras sugiedojo „Lietuva brangi“.

Trakų kultūros rūmų Onuškio padalinio administratorė Liuda Korsanovienė šventės dalyvius pakvietė į Kultūros namų salę vakaronei.

Dr. Aldona Kačerauskienė

Jurgio ŠEDUIKIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija