2013 m. vasario 22 d.    
Nr. 8
(2032)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Darbai šviesia žvaigžde suspindo...

Bronislava Tamulynienė

Atminimo renginio svečiai, rėmėjai,
organizatoriai bei atlikėjai
džiaugėsi Alytaus krašto visuomenėje
pasodinę dar vieną gėrio daigelį

Apskrities literatų „Tėkmės“
klubo pirmininkė Emilija Krušinienė
prisiminė kun. P. Gavėno
ilgesį ir didelę meilę Tėvynei

Apie Lietuvos kariuomenę bei savo
misiją Afganistane pasakojo
Didžiosios kunigaikštienės Birutės
motorizuotojo pėstininkų bataliono
kariškis Rokas Vilkaitis

Alovės bei Ryliškių parapijų
klebonas, rajono garbės pilietis
kun. Stanislovas Stankevičius
liudijo savo daugiametės
tarnystės patirtį

Pirmąjį vasario sekmadienį Alytaus Šv. Angelų Sargų parapijos bažnyčioje vyko popietė, skirta miesto Garbės piliečio saleziečio kun. Prano Gavėno 13-osioms mirties metinėms paminėti. Šio renginio rėmėjas Alytaus dekanas ir parapijos klebonas g. kan. Arūnas Užupis, organizatoriai – „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva ir Dainavos krašto ateitininkų valdybos pirmininkas Almantas Geležius bei savanorės Regina Pakalnienė, Aldona Gališanskienė, Gema Gocentienė, Melita Pilkauskaitė – siekė ne tik pagerbti kasmet prisimenamą iškilųjį dvasininką kun.  P. Gavėną, bet ir pasisemti gerosios patirties iš Alytaus krašto šviesuolių, šiandien pasirinkusių aktyvaus krikščioniško gyvenimo kelią.

Krikščioniškoji meilė daro stebuklus

Šv. Mišias koncelebravo klebonas g. kan. A. Užupis kartu su svečiu iš Šv. Kazimiero bažnyčios, Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono kapelionu kun. teol. lic. Sauliumi Kasmausku. Savo pamoksle svečias prisiminė dvasininką misionierių  kun. P. Gavėną, jo guvumą, pasišventimą ir konkrečiais darbais pagrįstą krikščionišką meilę, kuri it magnetas traukė jį pažinojusius žmones. Prelegento įsitikinimu, būtent krikščioniška meilė paskatina žmogų atsižadėti to, kas teisėtai jam priklauso, ir atsiduoti kažkokiai kitai jį sužavėjusiai idėjai, jos įgyvendinimui. Atsigręžęs į dabartį pamokslininkas prabilo apie nelengvą šių dienų Lietuvos karių taikos misiją užsienio šalyse. Pasak dvasininko, išvydęs Afganistano žemę, supranti, kad ten yra alsuojančios mirties kraštas, tačiau vietiniai žmonės trokšta gyventi orų žmogišką gyvenimą. Tai įrodymas, kad Dievo meilė žmogui net paradoksaliausioje aplinkoje daro stebuklus. Anot kun. S. Kasmausko, netgi blogio egzistavimo sąlygomis, meilė nėra pralaimėjimas. Pasak kunigo, afganistaniečiai turi itin gausias šeimas, džiaugiasi kiekvienu duonos kąsneliu, nors sunku suvokti, kaip jie išgyvena.

Atsinaujinti reikia jau šiandien

Po šv. Mišių Alovės Švč. Trejybės bei Ryliškių Šv. Monikos parapijų klebonas, Alytaus rajono Garbės pilietis kun. Stanislovas Stankevičius liudijo savo daugiametės tarnystės patirtį: „Kunigu esu įšventintas prieš 50 metų. Žinau, kad kiekviena epocha turi savo veidą, savo spalvą. Tačiau meilė Dievui ir žmogui amžina. Su kiekvienu žmogumi, tikinčiu ir netikinčiu, tvirtu ir paslydusiu, išsimokslinusiu ir ne, turime kalbėtis jam suprantama kalba. Kalbėtis mylėdami“.

Garbusis dvasininkas susirinkusiems paminėjo Evangelijose ne kartą Jėzaus minimo žodžio „šiandien“ svarbą. Tai, prelegento giliu įsitikinimu, liudija visus laikus ir kviečia kiekvieną iš mūsų atsinaujinti, pakeisti gyvenimo kryptį jau šiandien. Prisiminęs Jėzaus tarnystę Galilėjoje, kur Jis, mokydamas sinagogoje, kalbėjo: „Šiandien išsipildė ką tik jūsų girdėti Šv. Rašto žodžiai...“ (Lk 4, 14–21), susitikimą Jericho mieste su muitininku Zachiejumi: „Man reikia šiandien apsilankyti tavo namuose“ (Lk 19, 1–10) bei prieš pat savo mirtį Golgotoje šalia nusižeminusiam ir atsivertusiam piktadariui ištartą pažadą: „Iš tiesų sakau tau: šiandien su manimi būsi rojuje“ Lk 23, 39–43), klebonas S. Stankevičius kvietė tikinčiuosius, Jėzaus pavyzdžiu, kasdien būti aktyviais tikėjimo liudytojais. Baigdamas savo nuoširdžius pamąstymus, prelegentas pastebėjo: „Parapijiečiams rodydamas savo sukurtus video filmus apie sunkų, bet garbingą karių gyvenimą Lietuvoje ir misijose, matau, kaip žiūrovai juos šiltai priima, kaip gimsta meilė, pagarba Lietuvos kariuomenei“.

Plačiau apie Lietuvos kariuomenės tikslus, kasdienybę, karinę, energetinę, informacinę grėsmes, sunkų afganistaniečių gyvenimą, pasitelkęs filmuotą medžiagą, pasakojo Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono kariškis, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo akademijos absolventas Rokas Vilkaitis, pats irgi dalyvavęs karinėje misijoje.

Sudygo tavo sėtas meilės Dievui grūdas...

Šventinę programą praturtino apskrities literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkė Emilija Krušinienė, prisiminusi kun. P. Gavėno ilgesį ir didelę meilę Tėvynei, paskatinusią jį sugrįžti į gimtąjį kraštą, skaitė šiai progai sukurtas eiles. Kita „Tėkmės“ klubo narė Onutė Baltrukevičienė irgi skyrė posmus iškiliam dvasininkui, savo poezijoje plėtojo Lietuvos laisvės temą.

Muzikos mokyklos moksleiviai suvirpino tikinčiųjų širdis nuotaikinga direktorės pavaduotojos Ritos Leitanienės surežisuota menine programėle. Lyriniais pianino, smuiko, fleitos, saksofono muzikos akordais klausytojus džiugino Deimantė Goceikytė, Evelina Sinkevičiūtė, Nojus Kipras Ramanauskas, Ugnė Turčinaitė, Benas Savickas, Beata Jarmalavičiūtė, atlydėti rūpestingų pedagogių – Violetos Baronienės bei Ritos Frendzelienės.

Visiems jiems ir jų mokytojams Alytaus dekanas g. kan. A. Užupis ir VšĮ „Dienos namai“ direktorė K. Bondareva išsakė nuoširdžius padėkos žodžius, įteikė suvenyrų ir gėlių žiedų.

Alytus
Zenono Šilinsko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija