2013 m. kovo 1 d.    
Nr. 9
(2033)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Paveiksluose – svarbiausi krašto simboliai

Rūta Averkienė

Vytautas Baublys
prie paveikslo, skirto Perlojai

Vytauto Baublio paveikslas,
skirtas Dubičiams

Varėna. Kultūros centro parodų salėje veikė jubiliejinė varėniškio menininko Vytauto Baublio kūrybos darbų paroda, skirta Varėnos miesto 150-mečiui ir autoriaus jubiliejui. Parodoje eksponuojama septyniolika paveikslų. Tautiškumą, ypatingą patriotizmo ir meilės, pagarbos savo gimtinei dvasią teigiančiuose paveiksluose „įspausti“ svarbiausi Varėnos krašto istorijos akcentai. Menininko darbų pristatymu baigiamas Varėnos miesto jubiliejui skirtų renginių ciklas.

Paveikslai buvo sukurti per rekordiškai trumpą laiką – pirmąjį, skirtą jo gimtajai Perlojai, menininkas nutapė šių metų birželį, ruošdamasis miestelio herbo paminėjimo jubiliejui. Vėliau gimė paveikslas jubiliejinei Varėnai. „Tada prisiminiau, kad kitąmet šešių šimtų metų jubiliejų švęs ir Senoji Varėna, kad ir kitos mūsų rajono gyvenvietės turtingos gražia istorija. Juk Senoji Varėna – tai M. K. Čiurlionis, Dubičiai – Teodoro Narbuto kovos ir klojimo teatru ir Vėlinių laužais garsėjantys Margionys...“, – kalbėjo menininkas.

Kiekvienas paveikslas skirtas vis kitam Varėnos krašto miesteliui ar kaimui, atsispindi pagrindiniai tos vietovės istorijos, tautosakos, papročių, gamtos ar gyvenimo būdo akcentai. Varėnai skirtame paveiksle – geležinkelis ir traukinys, Merkinei – Merkio ir Nemuno santakoje stūksantis piliakalnis ir istorinės kovos, kitame – Perlojos Respublikos akcentai, Vytauto Didžiojo paminklas ir laisvės kovų fragmentas, Musteikos kaimui, garsėjančiam senosiomis medžiojimo tradicijomis, skirtame paveiksle puikuojasi kurtinys, Marcinkonių kaimui skirtame paveiksle – kaimo herbo akcentas – vilkai, įdomią istoriją turinti medinė bažnyčia ir jos kalno papėdėje stovintis bene aukščiausias kryžius Lietuvoje, Margionių kaimą simbolizuojančiame paveiksle – klojimo teatro vaidinimų fragmentai.

Čia eksponuojami paveikslai – tik maža dalelė, tik V. Baublio sukurtų darbų „ledkalnio viršūnė“. Įspūdingos kunigaikščių, nukryžiuotųjų skulptūros iš juodojo ąžuolo, juodalksnio, iš kriauklių sukurtos mozaikos, metalo plastikoje ir tapyboje vaizduojami Lietuvos kunigaikščiai, kiti darbai – neįtikėtina, kad tai gali sukurti vienas žmogus. Preciziška, tiksli, meniška, nevyriškai kruopšti, bet su vyrišku užsispyrimu Vytauto kūryba kiekvienam kelia susižavėjimą ir atliktu darbu, ir autoriumi. Iš kriauklelių sukurti M. K. Čiurlionio paveikslą ar kitokią mozaiką – bene keturių mėnesių darbas, o nušlifuoti medį – ne tik kūrybinis, bet ir sunkus fizinis darbas. Menininkas yra nutapęs ir lenkų dailininko Jano Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ kopiją. Santūraus ir uždaro būdo menininkas prasitaria, kad kūrėjui nebūtina kalbėti – už jį šneka kūriniai. Jų kalba išties įspūdinga. Autoriaus kūrybiniuose darbuose – medžio skulptūrose, metalo plastikoje, tapyboje – ryškus Lietuvos istorijos motyvas. Kiekvienas darbas kurtas su perlojietišku užsispyrimu, mat Perloja – Vytauto gimtinė.

Šiuo metu menininkas gyvena Varėnoje. Jis yra baigęs Maskvos liaudies meno universitetą, S. Žuko technikume Kaune baigė vieną kursą. Parodose dalyvauja nuo 1975 metų. Jo darbų yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis muziejus, Muitinės muziejus, Perlojos muziejus.

V. Baublys kuria keturiasdešimt metų. Jis tapė ir iš medžio skobė Lietuvos didžiuosius kunigaikščius, o plakatus piešdavo lietuviškomis spalvomis dar sovietmečiu. Tai buvo tolygu nusikaltimui. Vytauto kūryboje – mūsų tautos istorija, svarbiausi akcentai ir žmonės.

„Kuriu dėl savęs, ne dėl kitų. Mane traukia ne tiek rezultatas, kiek pats kūrybinis procesas. Kurti skatina noras pačiam pasidaryti tai, ko negali nusipirkti. Svajojau padaryti Žalgirio mūšio kopiją ir padariau“, – sako menininkas.

Tuometinis Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius sakė didžiuojąsis, kad Varėnos krašte gyvena ir kuria Vytautas – tautiškumo, patriotizmo dvasios kupinas ir lietuvybę puoselėjantis menininkas. Rajono vadovas linkėjo parodos autoriui įkvėpimo ir kūrybinės laimės, įteikė jam Padėkos raštą bei fotografijų albumą „Šilų dzūkai“.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis dėkojo menininkui už puikią parodą, linkėjo ir ateityje gyventi ir kurti lydimam patriotiškumo dvasios.

Parodos autorių pasveikino varėniškis Seimo narys Gediminas Jakavonis. „Įdomi ta istorija – mano mama buvo Vytauto dailės mokytoja, o Vytautas dailės mokė mane, be to, jis buvo ir mano treneris“, – mokyklos laikus prisiminė G. Jakavonis ir parodos autoriui įteikė šmaikščią dovaną – simbolinius vardinius sportinius Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Varėnos kultūros centro direktorė Marytė Stoškutė ir jos pavaduotojas Marius Galinis pastebėjo, jog šie parodoje eksponuojami paveikslai įrodo, jog Vytautas „pratrūko tautiškumu“, nes jo paveiksluose – svarbiausi istoriniai ir išskirtiniai mūsų krašto vietovių akcentai.

Tautodailininkas, medžio drožėjas Algimantas Juškevičius sakė, jog Vytautas tarsi iš aukšto bokšto su lengvu ir maloniu dėmesiu apžvelgė Varėnos krašto vietoves ir visa tai įamžino savo kūriniuose.

V. Baublį pasveikino ir už puikius Perlojos muziejui dovanotus kūrinius dėkojo Perlojos kraštotyros muziejaus direktorė Kučinskienė, varėniškis menininkas Algimantas Kaliūnas ir kiti jo kūrybos gerbėjai.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija