2013 m. kovo 1 d.    
Nr. 9
(2033)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Nuo švilpynės iki skambančio vamzdžio

Bronius VERTELKA

Šiaulietis muzikos instrumentų
meistras Albertas Martinaitis
su kerdžiaus ragu rankose

Senovinis muzikos instrumentų
meistro kampelis

Koncertuoja folkloro ansamblio
„Raskila“ retro grupė

Panevėžys. Muzikos instrumentų parodoje „Nuo švilpynės iki skambančio vamzdžio“, veikiančioje Panevėžio kraštotyros muziejuje, pristatomi unikalūs XIX–XX amžių liaudies instrumentai iš muziejaus rinkinių: keturstygės aukštaitiškos kanklės, krekenaviškio Stanislovo Rudžio (1880–1949) pagamintos daugiagyslės kanklės, gyvūnų kaulais suveržtas būgnas, rankų darbo armonikos ir kt. Instrumentų pavyzdžius iš savo kolekcijos skolino Gvidas Vilys, eksponuojama nemažai šiauliečio instrumentų meistro Alberto Martinaičio gaminių. Parodą gražiai papildo nuotraukos iš Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Panevėžio kraštotyros muziejaus fotografijų rinkinių.

Apie muzikos instrumentų reikšmę žmonių gyvenime pasakojo parodos kuratorė etnomuzikologė Lina Vilienė. Kaip sekėsi įkūnyti savo mintis, kalbėjo parodos dailininkė architektė Edita Gumauskaitė. Su senaisiais instrumentais supažindino šiaulietis Albertas Martinaitis – muzikantas, kalvis ir instrumentų meistras. Antai skrabalai buvo kabinami karvėms ant kaklų. Tai buvo kaip garantas, kad, būdamos krūvoje, sugebėtų išsaugoti savo prieauglį, nes kilus grėsmei karvės, atstačiusios ragus, gintų į vidurį subėgusius veršiukus, tačiau nuklydusius raguočius nesunkiai galėtų sudraskyti plėšrūnai vilkai.

Muziejaus direktorius Arūnas Astramskas prisiminė, kad prieš keletą metų viename šalies muziejų jis regėjo gal šešis kartus didesnę muzikos instrumentų parodą. Ši nuteikė liūdnokai, tarsi buvo patekęs į laidotuves – eksponatus galėjo matyti tik per stiklą.

Šventišką nuotaiką palaikė koncertavusi miesto folkloro ansamblio „Raskila“ retro grupė. Savo muzikinius gabumus parodė ir dailininkė E. Gumauskaitė, griežusi smuiku. Beje, parodos kuratorė L. Vilienė – buvusi jos mokytoja.

Paroda ne tik supažindina su lietuvių liaudies instrumentais, bet ir vaizdžiai pristato, kaip muzikuota prieškario mieste, kviečia lankytoją įsijungti į garsų pasaulį ir nors trumpam tapti muzikantu: pūsti lumzdelį ar birbynę, skambinti kanklėmis, mušti būgną ar skrabalus, signalizuoti tabalu ar kleketu. Norint paklaidžioti muzikos paslapčių labirintais, susipažinti su instrumentų sandara, išbandyti ritmo pojūtį, verta užsukti į parodą.

Nusileidus į instrumentų dirbtuves, rūsyje įmanoma sužinoti, kaip gimsta garsas, kaip galima paversti muzikos instrumentu paprasčiausius buities daiktus: keptuvę, vamzdį, butelį, šukas ar net popieriaus lapą. Parodos vadovui patarus, galima ir pačiam pasigaminti paprasčiausią muzikos instrumentą.

Paroda veiks iki liepos 31 dienos.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija