2013 m. kovo 8 d.    
Nr. 10
(2034)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Valstybės atkūrimo dieną apdovanoti geriausieji

Gintarė Martinaitienė

Lukšiuose labiausiai nusipelniusieji
pagerbti „Žmogus yra didis“ nominacijomis

LUKŠIAI. Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Vasario 16-ąją, čia viešėjęs ir pranešimą skaitęs Vilniaus edukologijos universiteto Visuotinės istorijos katedros asistentas Mindaugas Nefas pripažino, kad tik atvykęs į Lukšius pajuto, jog čia tikrai švenčiama šventė – groja muzikantai, aplink daug žmonių. Juk taip ir turi būti – šventė yra šventė, o nusiskundimams – ne vieta ir ne laikas. Žinoma, viskas priklauso nuo žmogaus. Pasak M. Nefo, šventė pirmiausia turi būti galvoje, širdyje. Svečias aiškino, kad pabudę Šv. Kalėdų rytą jaučiamės ypatingai, be paaiškinimų jaučiame, jog  yra šventės diena. Taip turėtų būti ir su Vasario 16-ąja. Be to, pasak pranešėjo, šią ypatingą dieną turėtume atsakyti į keletą klausimų: kas aš esu, koks mano kelias, koks mūsų kelias ir ką kiekvienas galime padaryti, kad tas kelias būtų tiesesnis? Juk ne vienas geba kelti klausimą – „Kas man iš tos Lietuvos?“ M. Nefas ragina klausimą formuoti kitaip – „O kas Lietuvai iš manęs? Kas iš manęs, jei nesugebu padėti kaimynui, artimam ar sau, kad gyventume geriau, optimistiškiau?“ Tad galbūt dažniau reikėtų žvelgti ne į žemę, kaip esame įpratę, o į dangų. Visgi labiausiai, kaip pastebėjo istorikas, mums trūksta savarankiškumo ir iniciatyvos. Juk per 50 okupacijos metų pripratome, kad viską už mus daro valdžia – valo gatves, organizuoja renginius, į juos kviečia dalyvius, o žmogui tereikia ateiti ir klausyti. Tačiau gal jau reikėtų išmokti gyventi be šio „palikimo“? M. Nefas klausė, ar ne laikas kiekvieną rytą keltis lyg į žygį už save, už Lietuvą, sąžiningai dirbti, laisvai, iniciatyviai ir savarankiškai mąstyti. Juk valstybė – kiekvienas žmogus, kiekvienas iš mūsų, nuo kurių ir priklauso, kaip gyvename, kur einame. Pagaliau yra daugybė dalykų, kuriais lietuviai sugeba didžiuotis. Tad ar tai – ne valstybingumo pagrindas? Tik vėlgi, galbūt to nematome, nenorime matyti ar pripažinti...

Tradiciškai Lukšiuose jau daugelį metų vyksta seniūno Vido Cikanos inicijuotos „Žmogus yra didis“ nominacijos, kurių metu pagerbiami labiausiai miesteliui nusipelniusieji. Ne išimtis ir šie metai. Renginio metu įteiktos aštuonios keramikės Eglės Kurcikevičienės sukurtos statulėlės labiausiai nusipelniusiems lukšiečiams. Pirmoji nominacija – „Už pilietiškumą“ – įteikta Povilui Kaveckiui, kuris padėjo išaiškinti pareigūno elgesį, kai šis, būdamas neblaivus, į šalikelę nubloškė paauglį ir jį paliko. Pasak nominantą pristačiusio bendruomenės pirmininko Sigito Bendoriaus, tokiais atvejais reikia ypatingos drąsos, kokią savo poelgiu ir pademonstravo P. Kaveckis. „Lukšių bendruomenė jūsų pusėje“, – į nominantą kreipėsi S. Bendorius.

Buvusiam lukšiečiui, dabar šakiečiui Algimantui Samajauskui nominacija skirta „Už pilietiškumą ir patriotizmą“. Jam ji įteikta prisiminus Sausio13-osios įvykius. Pasak seniūno, tai – valstybę mylintis žmogus, kuris tyliai, ramiai ir atsidavusiai dirba, o sunkią valandą visuomet iš jo galima tikėtis pagalbos. Pats Algimantas teigė ir toliau, kiek gali, stengsis tarnauti valstybei.

Remigijui Poderiui „Žmogus yra didis“ nominacija įteikta „Už ilgametę kūrybinę veiklą“. Jis ne tik kuria dainas, jas aranžuoja, bet ir vadovauja kolektyvams, savo kūryba garsina šį kraštą. Tiesa, Remigijus tikino nesijaučiąs vertas tokio apdovanojimo.

Nominacija „Už asmeninę iniciatyvą bendruomenės centro „Tėviškė“ veikloje“ įteikta liepalotiškei Giedrei Ižganaitienei. „Tėviškės“ vadovė ir gydytoja Rima Laukaitienė tikino, kad be Giedrės prisilietimo neįsivaizduojami bendruomenės renginiai, susitikimai. Jos dėka bendruomenė įgyvendino daugiau nei dešimt projektų. „Ne kartą sakei, kad jau mesi, nedarysi, bet mes be tavęs nelabai kur ir nueisime, tad nieko tu nemesi“, – įteikdama nominaciją juokavo R. Laukaitienė.

Aistei Bakaitei nominacija įteikta „Už jaunimo idėjų skleidimą, projektų įgyvendinimą“. Jau nuo mokyklos laikų Aistė buvo ta varomoji jėga, į kurią orientavosi bendraamžiai. Vėliau mergina veiklą tęsė rajono lygiu, aktyviai dalyvavo mokinių savivaldoje, organizavo konferencijas, mokymus, renginius. Aistė – krašto patriotė, kuriai ne vis vien, kas dedasi aplinkui. Taip apie ją kalbėjo rajono jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė.

„Už ilgametę saviveiklinę veiklą“ nominacija įteikta Gediminui Linertui. Pasak jį pristačiusios režisierės Laimos Kajokaitės-Balčiūnienės, neužtektų savaitės išpasakoti, kiek su šiuo žmogumi visko patirta, kiek vaidinta ir prisivaidinta. „Kur juokas – ten Gedas, kur Gedas – ten juokas“, – teigė režisierė.

Lukšių žemės ūkio bendrovei bei jos vadovui Jonui Pranaičiui nominaciją „Už aukštus žemdirbystės pasiekimus“ įteikė Seimo narys Mindaugas Bastys. Bendrovė yra viena stambiausių žemės ūkio įmonių ne tik rajone, bet ir Lietuvoje, joje nuolat dirba 115 darbuotojų. Jos vadovas teigė, kad ateityje veikla tikriausiai bus plečiama, ir džiaugėsi, kad pagaliau buvo pastebėta ir įvertinta jo vadovaujama bendrovė.

Jauniausiai nominantei Auksei Gaižauskaitei nominacija įteikta „Už iniciatyvumą ir aukštus mokslo pasiekimus“. Ši mergina, kaip teigė ją pristačiusi gimnazijos direktorės pavaduotoja Irena Lukšienė, pilietiškumo prasme labai daug nuveikusi pagal savo jauną amžių. Jos pilna visur – olimpiadoje, konkursuose, renginiuose. Ji – tiesiog aktyvi pilietė, kuriai ir buvo įteikta paskutinioji „Žmogus yra didis“ nominacija.

Šakių rajonas
Dariaus Pavalkio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija