2013 m. balandžio 5 d.    
Nr. 14
(2037)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Seminaristai bendravo su Seimo nariais

Gabrielius Satkauskas

Kovo 11-osios šventę Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos klierikai pradėjo šv. Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje, o vakare seminarijoje susitiko pabendrauti su Seimo nariu ir signataru Algirdu Patacku bei jo kolega Seimo nariu Povilu Urbšiu. Svečiai taip sudomino seminarijos bendruomenę, kad diskusija tęsėsi kelias valandas.

Signataras ir Seimo narys A. Patackas pradėjo susitikimą trumpai apžvelgdamas istorijoje buvusias Lietuvos laisvės kovas ir paminėjo, kad paskutiniajam sąjūdžiui prasidėjus buvo pakankamai pozityvių, Lietuvos laisvės siekti nusiteikusių žmonių, tačiau nemažai lietuvių jautėsi jau prisitaikę prie sovietinio režimo, nesiruošiantys imtis kovos už laisvę. Įdomu buvo išgirsti, kai A. Patackas pasakojo apie tai, kaip vysk. M. Valančius pradėjo knygnešių „karą“. Jis subūrė klierikų grupę, įdavė jiems savo parašytus atsišaukimus caro valdžiai bei knygų ir po vieną išsiuntė į parapijas prie Lietuvos – Vokietijos sienų. Galiausiai šie pradėjo knygnešystę ir taip užsimezgė šis sąjūdis. Kitas „karas“, kurį pradėjo vysk. M. Valančius, – blaivystė. Šie du sąjūdžiai tuomet subrandino naują lietuvių kartą, buvo svarbūs XX amžiaus pradžioje atkuriant Lietuvos valstybę.


Kai valstybės vėliavos nuleistos, tikrąsias kelia patriotiška tauta

Algimantas Zolubas

Mitinguotojai

„Valstybė, kuri mėgaujasi tuo, jog yra prižiūrima ir globojama, valstybė, kurios gyvenime Dievas tėra „pakazucha“ ir atsimušinėjimo skydas, valstybė, kuriai jos pačios piliečiai tampa kliūtimi ir trukdo išlaikyti prisitaikėliškumo toną, kuri pati ryja savo praregėjusius vaikus, valstybė, kuri muša ir persekioja beginklius, nepaiso savo pačios aukščiausio įstatymo, valstybė, kuri skatina savo tautą migruoti, žudytis, negerbti valstybingumo, – tokia valstybė nebeturi vėliavos. Visos jos vėliavos yra nuleistos“, – taip parašė rašytoja Erika Drungytė 2013 m. sausio 25 d. straipsnyje „Šitos valstybės vėliavos nebepakyla“ (ekspertai.eu). Straipsnio pabaigoje ji klausė ir pati atsakė: „Ar pakils tikroji, išsaugotoji? Tai priklauso nuo mūsų. Nuo tų, kurie neklausia kaip maži vaikai – o ką daryti? Bet augina savąjį Aš ir veikia brandžiosios Lietuvos atkūrimo darbų lauke“.


Lituanistų sambūris dėl pablogintos lietuvių kalbos būklės mokyklose

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkui, Ministrui Pirmininkui p. Algirdui Butkevičiui, Darbo partijos pirmininkui p. Viktorui Uspaskichui, Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkui p. Rolandui Paksui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkui p. Valdemarui Tomaševskiui

Gerbiamieji Ponai,

Jūsų vadovaujamų partijų Politinė taryba priėmė sprendimą pakeisti lietuvių kalbos ir literatūros egzamino laikymo tvarką. Švietimo ir mokslo ministras, ignoruodamas Lituanistų sambūrio raštu jam išdėstytus argumentus, šį Politinės tarybos sprendimą įvykdė ir savo įsakymu tvarką pakeitė. Teigiame, kad toks Jūsų sprendimas yra neteisingas ir žalingas lietuvių kultūrai, pilietinei bendruomenei ir valstybei. Jis iš esmės pagilino Lietuvos jaunuolių, kurie mokosi skirtingomis kalbomis, nelygybę ir nuvertino lietuvių kalbą bei kultūrą ne tik lenkiškose ir rusiškose, bet ir lietuviškose mokyklose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija