2013 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2042)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Jono Basanavičiaus tėviškėje vėl pasodinti ąžuoliukai

Juozas Olekas ir Edvardas
Mažeikis sodina ąžuoliuką
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotraukos

Dr. Jono Basanavičiaus tėviškėje

Šeštadienį Ožkabaliuose (Vilkaviškio r.), dr. Jono Basanavičiaus tėviškėje, buvo paminėta Lietuvos Tautinio Atgimimo ąžuolyno 24 metų sukaktis. Jau susidariusi tradicija, kad Ąžuolyno pagerbimo renginys Jono Basanavičiaus gimtinėje vyksta kiekvienais metais paskutinį balandžio šeštadienį. Šiemet į minėjimą atvyko Kovo 11-osios akto signatarai Birutė Valionytė, Balys Gajauskas, Zita Šličytė, Algirdas Endriukaitis, Vidmantas Povilionis, Nikolajus Medvedevas, Rolandas Paulauskas, Egidijus Klumbys, Bronius Kuzmickas, Nijolė Oželytė, Mindaugas Stakvilevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, karinių oro pajėgų vadas Edvardas Mažeikis, Nacionalinio muziejaus, kuriam ir priklauso Jono Basanavičiaus sodyba-muziejus, direktorė Birutė Kulnytė, Vilkaviškio rajono meras Algimantas Antanas Greimas, kiti garbingi žmonės ir svečiai. Atvyko ir Kauno kultūros keliautojų klubo „Atžalynas“ narių grupė.

Muziejaus parengta programa buvo įdomi: renginio svečiams šoko Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro šokių studija „Vyželiai“, Keturvalakių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai suvaidino meninį vaizdelį pagal Vinco Basanavičius užrašytą pasaką. Pasisakiusi Signatarų klubo prezidentė B. Valionytė vaizdžiai apibūdino ąžuolų sodinimo ir priežiūros ypatumus, papasakojo apie Signatarų giraitę ir kitus ąžuolyno skyrius, paragino ministrą J. Oleką labiau rūpintis Pirmosios vyriausybės giraite. Kalbėjo J. Olekas, E. Mažeikis ir kt. B. Valionytė apdovanojo ir mokinius, ir muziejų įvairiomis dovanomis: knygomis, rašymo priemonėmis, tortais. Bene ilgiausiai kalėjimuose kalėjęs politinis kalinys Balys Gajauskas muziejui, studijai „Vyželiai“, Keturvalakių mokyklai padovanojo savo knygą apie išgyvenimus sovietiniuose lageriuose. Aukuro kalnelyje ąžuoliukus pasodino J. Olekas ir E. Mažeikis, draugijos pirmininkas vilnietis Vitalis Stepulis (pernai gavęs J. Basanavičiaus premiją) bei kiti. Ąžuoliukai buvo pasodinti paminint Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį ir 1863 metų sukilimo 150-ąsias metines. Tuo metu, kai buvo sodinami ąžuoliukai, gražiomis tautinėmis dainomis apdovanojo Vilkaviškio folklorinis ansamblis „Lankupa“. Vėliau renginio dalyviai buvo pavaišinti žolelių arbata ir skaniais sūduvių lašinukais. Prie renginio organizavimo prisidėjo Marijampolės miškų urėdija – jos darbuotojai parengė laužą, atvežė sodinimui skirtus ąžuoliukus.

Renginio vedėja Rūta Vasiliauskienė pasakojo, kad ąžuolyne iš viso yra pasodinta arti 8500 ąžuolų. Bendras muziejaus plotas sudaro 68 ha, o ąžuolyno – beveik 40 ha. Tą visą didžiulį plotą prižiūri tik du darbuotojai. Ji sakė, kad nors malonu matyti čia susirinkusius žmones, valdžios vyrus, tačiau jie atvažiavę dažniausiai tik pasiklauso ar pakalba, bet niekaip neatsiliepia į pagalbos šauksmą. 1988 metais susibūrusi vilniečių iniciatyvinė grupė kartu su vietinių gyventojų parama (K. Labanauskas, R. Survila, V. Stepulis, V. Čaplikas, A. Kepežėnas, V. Markauskas, R. Krupickas) suprojektavo būsimą Tautinio Atgimimo ąžuolyną ir organizavo pirmuosius ąžuolų sodinimus. 1992 metais iniciatyvinė grupė išaugo į Tautinio Atgimimo ąžuolyno bendriją, dar vėliau – draugiją. Pagal grupės nario Romualdo Survilos parengtą projektą ant vaizdingų Ožkabalių kalvų per keletą savaitgalių ąžuolais buvo užsodintas 30 hektarų plotas. Pirmasis sodybą ir Tautinio Atgimimo ąžuolyną prižiūrėjo Romanas Raulynaitis su šeima, po jų sodybą dešimtmetį prižiūrėjo Vilmos ir Antano Klimų šeima. 2006 metais sodybą ir ąžuolyną perėmė Marijampolės apskrities viršininko administracija, kuri įkūrė biudžetinę įstaigą – Jono Basanavičiaus sodybą-muziejų. 2010 metais Jono Basanavičiaus memorialinė sodyba-muziejus ir ąžuolynas perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui. Nuo 2010 m. liepos 1 d. šis Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys vadinamas Jono Basanavičiaus gimtine. Šiuo metu Ąžuolynas užima 39,4 ha plotą, jame yra 13 giraičių: Sąjūdžio Seimo žiedas, Tautos atminties, Tautos vienybės, Represijų aukų (Sausio 13-osios ir Medininkų aukų memorialas), Knygnešių, J. Basanavičiaus premijos laureatų, Vilkaviškiečių, Jaunimo, Baltų, Pasaulio lietuvių, Vasario 16-osios akto signatarų, Kovo 11-osios, Kovo 11-osios nepriklausomybės atstatymo akto signatarų. Trylikoje ąžuolyno giraičių žaliuoja daugiau kaip 8400 medelių. Muziejuje dirba keli muziejininkai.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija