2013 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2042)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Dievo naujumas nėra laikinas

Mindaugas BUIKA

Suteikęs Sutvirtinimo sakramentą
ir palinkėjęsDievo ramybės,
Šventasis Tėvas kiekvieną
sutvirtintąjį pabučiuodavo

Tikėjimo metų įvykis

Praėjusį sekmadienį popiežiaus Pranciškaus atliktas iškilmingas Sutvirtinimo sakramento, kaip Šventosios Dvasios ženklo, suteikimas buvo iš anksto numatytas Tikėjimo metų programos renginys. Buvo patvirtinta, kad šią, dar valdant popiežiui Benediktui XVI parengtą programą naujasis Šventasis Tėvas įgyvendins.

Sutvirtinimo sakramento teikimo šventėje balandžio 28 dieną Šv. Petro aikštėje vėl dalyvavo neįprastai gausi šimtatūkstantinė tikinčiųjų minia, įskaitant apie 70 tūkstančių jaunų žmonių iš visos Italijos ir užsienio, kuri šiemet priėmė ar dar priims šį sakramentą. Tikintieji buvo atvykę su savo draugais, artimaisiais, katechetais bei dvasiniais vadovais kunigais, patvirtindami tikėjimo jaunatviškumą ir entuziazmą, sakė renginį organizavusios Popiežiškosios naujojo evangelizavimo tarybos pirmininkas italas arkivyskupas Salvatore Fisichella.

Pats popiežius Pranciškus tą šventadienį pirmą kartą suteikė Sutvirtinimo sakramentą 44 asmenims, kurių amžius svyravo nuo 11 iki 55 metų. Jie buvo atvykę iš 22 pasaulio šalių (Libano, Indijos, Filipinų, Kinijos, Šri Lankos, Kongo, Tongos, Italijos, Rumunijos, Baltarusijos, Airijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kt.), simboliškai atstovaudami Visuotinei Bažnyčiai. Arkivyskupas S. Fisichella pasakojo, kad parenkant diecezijas, iš kurių katalikai atvyks priimti „Sutvirtinimą iš paties Šventojo Tėvo, buvo atkreiptas dėmesys ir į tuos regionus, kuriuose krikščionys patiria įvairias negandas bei kančias dėl karinių konfliktų, vietinio diskriminavimo ar stichinių nelaimių, tuo paliudijant į viltingą ateitį nukreiptą Bažnyčios buvimą visomis aplinkybėmis. Sutvirtindamas popiežius Pranciškus krizmos aliejumi patepė jų kaktas, darė kryžiaus ženklą ir palinkėjo ramybės, kiekvieną pabučiavo į skruostą. Po šv. Mišių jis dar su kiekvienu iš jų draugiškai bendravo, kai kuriuos netgi tėviškai apkabindamas, o visi iš jo priėmę Sutvirtinimo sakramentą kaip dovaną gavo gražiai įrėmintą Šventojo Tėvo fotografiją su jo asmeniniu parašu.

Atverti duris Dvasiai

Sutvirtinimo šv. Mišių homilijoje su popiežiui Pranciškui būdinga improvizacija bei įtaigumu, sakramentą iš jo rankų priėmusieji bei visi pamaldų dalyviai buvo raginami likti ištikimi krikščioniškiems idealams, pasiremiant Dievo teikiama stiprybe ir gailestingumu. Aiškindamas to šventadienio Evangelijos skaitinyje minimą nepaprastai viltingą šv. Jono viziją apie visuotinį atsinaujinimą bei persikeitimą, Šventasis Tėvas pabrėžė, kad toks yra Šventosios Dvasios veikimo rezultatas. „Ji mums atneša iš Dievo naujus dalykus, ateina pas mus ir viską atnaujina, mus pačius pakeičia!“ – aiškino popiežius Pranciškus, paminėdamas, kad tokiu būdu visi keliaujame „link dangaus Jeruzalės“, artėjant tai laimingai dienai, kai galėsime matyti Viešpaties veidą ir būti su Juo meilėje amžinai. Taigi, Dievo nešamas naujumas nėra panašus į žemiškas naujoves, kurios yra laikinos, bet galutinis ir amžinas.

Ragindamas „atverti duris Dvasiai“, kad ji tokiu būdu darytų mus jaunais vyrais ir moterimis ir vertingai vestų link Viešpaties, popiežius Pranciškus nurodė kitą Evangelijos skaitinį, kuriame pripažįstama, kad į Dievo karalystę patenkama „per daugelį vargų“ (Plg. Apd 14, 22) ir išbandymų. Tiek visos Bažnyčios, tiek kiekvieno krikščionio asmeniškas žemiškojo gyvenimo kelias toli gražu ne visada yra lengvas ir paprastas, nes susiduriama su daugeliu sunkumų, netgi fatališkų sukrėtimų, bet sekimas Viešpačiu leidžia, kad jo Dvasia „perkeistų mūsų gyvenimo šešėlines dalis, mūsų bedievišką veikimo būdą“, ir reiškia ėjimą tuo „erškėčiuotu keliu“, kuriame yra daug kliūčių aplinkoje bei mumyse pačiuose. Šis išbandymų kelias veda į Dievo šlovę, todėl drąsos negalima prarasti. „Paramai mes turime Šventosios Dvasios galią, kuri padeda įveikti tuos išbandymus“, – aiškino Šventasis Tėvas.

Siekti aukščiausių principų

Ši Dievo pagalba suteikiama kiekvienu atveju, kai reikalingas nuodėmių atleidimas ir tikrasis atsivertimas. „Viešpats yra turtingas gailestingumo: kiekvieną kartą, kai einame pas Jį, mums Jis atleidžia. Pasitikėkime šiuo Dievo veikimu!“ – drąsino popiežius Pranciškus, kviesdamas plaukti prieš srovę, nes tai yra gera širdžiai. Ir apskritai, jeigu liekame vienybėje su Viešpačiu, nėra tokių sunkumų, kurie galėtų mus išgąsdinti, nes jie visi yra įveikiami. Netgi visiškai pasitikėdami Dievu, „mes galime padaryti didžių dalykų“, kurie leidžia pajusti buvimo Viešpaties mokiniais ir liudytojais džiaugsmą. „Mes, krikščionys, nesame pasirinkti Viešpaties dėl menkų dalykėlių, tad eikime pirmyn link aukščiausių principų, – baigdamas homiliją kvietė Šventasis Tėvas. – Paskirkite savo gyvenimą garbingiems idealams, mano brangūs jauni žmonės!“

Šv. Mišių pabaigoje prieš kalbėdamas sekmadienio vidurdienio „Regina Caeli“ maldą, popiežius Pranciškus trumpoje kalboje sakė, kad paveda visus konfirmantus (priėmusius Sutvirtinimo sakramentą), ir visus pamaldų dalyvius Švč. Mergelės Marijos globai. „Viešpaties ir Bažnyčios Motina mus moko gyventi Šventojoje Dvasioje ir priimti Dievo naujumą į savo gyvenimą“, – aiškino Šventasis Tėvas. Jis priminė Evangelijos mokymą, kad Marija pradėjo Jėzų veikiant Šventajai Dvasiai ir kartu su apaštalais meldė jos atsiuntimo Vakarienbutyje pirmųjų Sekminių išvakarėse. „Taip ir mes, kiekvieną kartą, kai susirenkame maldoje, esame palaikomi Jėzaus Motinos dalyvavimo, kad gautume Šventosios Dvasios malonę ir gebėtume nešti prisikėlusio Jėzaus liudijimą“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija