2013 m. gegužės 10 d.    
Nr. 19
(2043)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Kai spalvos skamba

Rūta Averkienė

Tarp Jadvygos Čiurlionytės menų
mokyklos festivalio-konkurso
„Skambančios spalvos“ dalyvių –
heraldikos ekspozicijos autorius
Arvydas Každailis (dešinėje)

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokykloje ketvirtą kartą nuaidėjo festivalis-konkursas „Skambančios spalvos“. Šiemet šis tradicinis renginys buvo skirtas Senosios Varėnos 600 metų jubiliejui. Festivalio metu buvo galima pamatyti ne tik įvairiausius dailės darbus, bet ir išgirsti muzikos kūrinius. Tądien vyko ir įdomi konferencija, kurios tema – „Senoji Varėna nuo pradžios iki 600 metų jubiliejaus“. Jo garbei mokykloje atidaryta itin vertinga iškilaus menininko Arvydo Každailio heraldikos ekspozicija, kurioje tarp daugelio kitų puikuojasi Marcinkonių ir ką tik Prezidentės dekretu pavirtintas Senosios Varėnos herbai. Tądien mokyklos sienos pasipuošė daugiau kaip šimtu jaunųjų tapytojų piešinių, o skambėjusios gražiausios lietuvių kompozitorių sukurtos melodijos suteikė ypatingą šventinę nuotaiką.

Renginyje dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, heraldikos ekspozicijos autorius A. Každailis, kiti garbūs svečiai, konkurso dalyviai, jų mokytojai ir tėvai.

Renginio pradžioje visus svečius ir festivalio dalyvius pasveikino mokyklos direktorės pavaduotoja Dalia Šemeškienė. Ji atidarė mokinių piešinių parodą ir priminė, kad šis festivalis-konkursas priklauso ciklui renginių, kurie populiarina ir neleidžia praeitin nueiti iškilioms lietuvių meno ir kultūros asmenybėms bei datoms. Jis tapo tradiciniu.

Festivalyje jaunieji tapytojai piešė tema „Pasirinktos liaudies karo ar medžioklės dainos iliustracija“, jaunieji dainorėliai dainavo lietuvių liaudies dainas.

Šių metų konkurso vertinimo komisijai buvo pateikta 114 vaikų darbų dviejose amžiaus grupėse nuo 8 iki 14 ir nuo 15 iki 19 metų. Piešiniai į Varėnos pašto skyrių kovą „plaukė“ iš visos Lietuvos, Rusijos, Ukrainos ir kaimyninės Baltarusijos. Paroda bus eksponuojama mokyklos fojė iki birželio, po to keliaus į Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią.

Konkurso nugalėtojus parodos atidarymo metu paskelbė dailės komisijos pirmininkas Valdemaras Šemeška, o Padėkos raštus įteikė dailininkas, Senosios Varėnos herbo autorius A. Každailis. Piešinių konkurso dalyviai buvo apdovanoti keramiko Artūro Matonio kurtais festivalio medaliais.

I-ąją vietą jaunesniųjų amžiaus (8–14 metų) grupėje laimėjo Lvovo (Ukraina) menų mokyklos mokinys Starik Oli. II-ąją – Evgenij Čerkasov iš Sankt Peterburgo. Trečioji vieta atiteko Kauno apskrities dailės gimnazijos mokinei Deimantei Petkevičiūtei.

Vyresniųjų (15–19 metų) grupėje I vieta atiteko Plungės Mykolo Oginskio menų mokyklos mokinei Viktorijai Venckutei, II – Marinai Gael iš Želudoksko (Baltarusija) vaikų menų mokyklos. Trečioji vieta atiteko Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos mokinei Ievai Grigaitei.

Mokyklos draugas – Vilniaus grafikos meno centras – jau trečiąjį kartą festivalio „Skambančios spalvos“ metu pristatė Lietuvos grafikos meną reprezentuojančią parodą. Šiais metais Varėnoje atidaryta dailininko A. Každailio heraldikos ekspozicija. Joje galima išvysti jo taikomosios grafikos pavyzdžius, priskirtinus municipalinei heraldikai. Tai – 28 Lietuvos miestų ir miestelių herbai, stebinantys A. Každailio profesionalumu vienoje plokštumoje prasmingai suderinti itin griežtus heraldikos kanonus ir plastinę meninę raišką. Ekspozicija yra papildyta neatsiejamais Lietuvos valstybės heraldikos simboliais – menininko sukurtais Lietuvos Valstybės herbo bei Lietuvos Valstybės Prezidento vėliavos projekto variantais. Kai kurie iš jų rodomi pirmą kartą. Atsižvelgiant ir papildant šių metų festivalio „Skambančios spalvos“ pagrindinę temą, skirtą Senosios Varėnos 600 metų jubiliejui paminėti, parodoje pateikti ir A. Každailio sukurto herbo, skirto Senajai Varėnai, projekto variantai.

Pats parodos autorius pasidžiaugė, kad teko proga Varėnoje, kuri įdomi savo istorija ir gilia praeitimi, atidaryti savo kūrybos parodą. „Heraldikos ženklas suteikia galimybę identifikuoti miesto ar miestelio istoriją ir savitumą. Heraldika – krikščioniškos Europos paveldas, kuris tęsiasi iki šių dienų. Mes – sena valstybė, kurios šaknys siekia keturioliktą amžių“. Dailininkas sakė, jog jam ypač malonu buvo kurti Senosios Varėnos, kuri buvo kunigaikščio Vytauto medžioklės dvaras, herbą.

Parodų atidarymo metu dzūkiškas dainas dainavo Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklą lankančios iš Senosios Varėnos kilusios mokinės Simona Pipaitė, Samanta Rapšytė, Milda Miknevičiūtė (mokytoja Daiva Selevičienė). Konferenciją atidarė jungtinis visos mokyklos choras (mokytojos Daiva Selevičienė, Loreta Tiškienė, Aušra Kašėtienė ir Ilona Zalanskienė).

Su gražiu renginiu visus pasveikino Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas A. Valeiša.

Konferencijoje „Senoji Varėna nuo pradžios iki 600 metų jubiliejaus“ pranešimą „Varėna iki XIX amžiaus“ skaitė istorikas, Varėnos „Ryto“ progimnazijos mokytojas metodininkas Giedrius Samulevičius. Istorikas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis demonstravo nuotraukas ir įdomiai pasakojo apie Varėnos poligoną. Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kultūrinių ir edukacinių projektų, renginių, parodų organizatorė Vita Sinkevičiūtė skaitė pranešimą apie įžymų kraštietį Balį Gražulį. Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos mokytoja metodininkė, lituanistė Leokadija Balkuvienė kalbėjo apie kitą įžymų kraštietį Andrių Ryliškį. Dalia Šemeškienė perskaitė doc. dr. Gražinos Jaronienės parengtą pranešimą „I Pasaulinio karo vokiečių karių kapų Glūko miške istorijos atomazga“. Vėliau festivalio dalyviai turėjo progą pamatyti dokumentinį filmą „Technikos paveldas“, kurį pateikė Varėnos geležinkelio žinovas, krašto istorijos entuziastas Giedrius Navionis.

Paskui koncertavo vokalistai ir instrumentalistai bei Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, vadovaujamas Vaidos Naruševičiūtės. Nedzingės etnografinis ansamblis „Nedzingėnai“, vadovaujamas Nijolės Maceikienės, suvaidino ištraukas iš spektaklio „Krikštynos“, kuris simboliškai siejamas su Senosios Varėnos vardu.

Mokyklos direktorė Nijolė Pavasarienė dėkojo visiems festivalio dalyviams ir visiems mokykloms mokytojams už darbą organizuojant puikų kultūrinį renginį. „Džiugu, kad festivalyje skambėjo ne tik Varėnos krašto, bet ir mūsų tautos spalvos. Jums visiems, čia susirinkusiems, buvo įteikta ypatinga dovana – muzikos ir paveikslų puokštė“, – kalbėjo mokyklos direktorė.

Festivalis „Skambančios spalvos“ neabejotinai vėl nutiesė draugystės, bendradarbiavimo ir kūrybos tiltą tarp varėniškių ir kitų šalių jaunųjų talentų.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija