2013 m. gegužės 10 d.    
Nr. 19
(2043)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Popiežiaus Pranciškaus pagerbimas Apaštalinėje nunciatūroje

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi (dešinėje) sveikina
į susitikimą atvykusius Panevėžio
ir Vilkaviškio vyskupus Joną
Kaunecką ir Rimantą Norvilą

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina
Stačiatikių Bažnyčios atstovus

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina
į susitikimą atvykusias vienuoles

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina į susitikimą
atvykusias Lietuvoje dirbančias
Motinos Teresės vienuoles

Apaštalinio Nuncijaus
priėmime skaitomos kalbos

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina
kardinolą Audrį Juozą Bačkį

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina
Seimo pirmininką Vydą Gedvilą

Apaštalinis Nuncijus
arkivyskupas Luigi Bonazzi
sveikina VDU teologijos
fakulteto dekaną doc. dr. Beną
Ulevičių ir svečią kunigą

Gegužės 7-ąją, trečiadienį, Vilniuje, Apaštalinėje nunciatūroje, įvyko priėmimas Jo Šventenybės popiežiaus Pranciškaus išrinkimo proga. Į minėjimą svečius pakvietė Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi. Renginio pradžioje, Vilniaus Arkikatedros jaunimo choras atliko Lietuvos ir Vatikano himnus. Po to Apaštalinis Nuncijus, į susirinkusius svečius kreipėsi su sveikinimo kalba. Arkivyskupas L. Bonazzi dėkodamas Popiežiaus pagerbimo renginyje dalyvaujantiems svečiams paminėjo Lietuvos vyskupus, ypač kardinolą Audrį Juozą Bačkį, kuris jau keletą dienų yra arkivyskupas emeritas po to, kai vadovavo Vilniaus arkivyskupijai 21 metus, ir naująjį Vilniaus arkivyskupą Gintarą Grušą, kuris „pradeda savo nuotykį“. Nuncijus pasveikino Seimo pirmininką Vydą Gedvilą bei Lietuvos valdžios atstovus ir diplomatinio korpuso narius. Toliau nuncijus kalbėjo: „Kai šių metų vasario 11-ąją popiežius Benediktas XVI paskelbė naujieną apie savo ketinimą atsistatydinti, aš pagalvojau, kad Bažnyčia liks skurdi. Tikėjau, kad, kaip pavyzdžiui, po Bethoveno mirties, žmonija liko daug skurdesnė, taip pat ir popiežiaus Benedikto XVI pasitraukimas paliks Bažnyčią nepalyginamai skurdesnę.

Didi asmenybė – popiežius Benediktas, o laikui bėgant jį atrasime vis labiau. O iš tiesų ne: ir aš su džiaugsmu pripažįstu, kad klydau. Ne, netiesa, kad Bažnyčia liko skurdesnė, Katalikų Bažnyčia tapo daug turtingesnė tokiu stebinančiu būdu.

Tad visi mūsų spėjimai, net jeigu ir neklydome, buvo nepalyginamai viršyti. Ir tai dar vienas ženklas, kuris mums leidžia matyti, kaip žmonijos istorijoje, patikėtoje žmogui, yra paties Dievo buvimas, kuris kartais tampa labiau matomas: jis leidžia matyti savo jėgą, keisdamas žmones, atnaujindamas pasaulį. Man atrodo, kad popiežius Pranciškus yra pavasaris Bažnyčioje. Būtent toks yra daugelio įspūdis. (...) Pavasaris iš tiesų yra gamtos vyksmas, bet ir Dvasios veikimas. Tai yra gyvenimo naujumas, į kurį esame kviečiami nuolat. Ir kad prisimintume, jog žmogaus pašaukimas yra pavasaris, nuolatinis atsinaujinimas, kad atrastume savyje visa tai, kas geriausia, ir dalintumės. Štai toks yra popiežius Pranciškus“. Nuncijus prisipažino, kad buvo didžiai nustebintas tuo, jog popiežiaus Pranciškaus pirmas pasirinktas gestas buvo nusilenkimas, jog paprašytų Dievo tautos ir Viešpaties palaiminimo. Lyg norėdamas pasakyti: „Viskas gyvenime ateina iš vieno ir to paties Dievo palaimos šaltinio, kurį jis mums nori suteikti, jei tik mes jį priimsime“. Nustebino ir Pranciškaus vardo pasirinkimas. „Tai – pirmas kartas Katalikų Bažnyčios istorijoje, kai Popiežius pasirenka Pranciškaus vardą, kaip ir jis pats sakė: Šventojo Pranciškaus Asyžiečio vargšelio garbei. Galvoju, kad net ir vardo išsirinkimu popiežius Pranciškus mus kviečia esmei: gerai galime gyventi tik atnaujinti Dvasioje, nesuteikdami per didelės svarbos materialiems dalykams“, – sakė arkivyskupas L. Bonazzi. Nuncijų pralinksmino tai, ką jis perskaitė spaudoje: vienas Jungtinių Tautų aukštas pareigūnas, norėdamas įtikinti šios Organizacijos darbuotojus keliaujant nesinaudoti biznio klase, kaip tik rėmėsi būtent popiežiumi Pranciškumi, kuris Buenos Airėse naudojosi metro, ir apie jį pasakė: „Habemus Papam, habemus gerą pavyzdį“. „Taip, manau, kad būtent popiežiaus Pranciškaus asmenyje turime labai gerą pavyzdį“, – reziumavo Nuncijus. Ir pajuokaudamas tęsė: „Galbūt dėl tos pačios priežasties aną dieną mano draugas iš Pietų Korėjos pasakojo: „Čia, Pietų Korėjoje, tarp katalikų sklinda garsas, kad popiežius Pranciškus darosi pačiu didžiausiu vagimi žemėje, nes jis vagia mūsų visų simpatijas“. Ši simpatija yra tokia, kurią mes jaučiame tiems žmonėms, kurie gyvena ne sau, bet iš tikrųjų dovanodami save kitiems. Tai ir yra tikrasis pavasaris. Popiežius Pranciškus yra pavasario Popiežius Bažnyčiai ir visam pasauliui. Tad sveikinu visus ir linkiu, kad galėtume patirti asmeninį pavasarį!“ Baigdamas savo kalbą Nuncijus sakė: „Esu tikras, kad jeigu dabar būtų su mumis popiežius Pranciškus, tai jis pasakytų: „Prašau, melskitės už mane!“ Taigi, melskimės už popiežių Pranciškų ir vieni už kitus.“

Tarp Nuncijaus jau minėtų svečių buvo Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupai emeritai Juozas Matulaitis, Juozas Žemaitis MIC. Renginyje dalyvavo Stačiatikių Bažnyčios arkivyskupas Inokentijus, Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis. Taip pat atvyko „Opus Dei“ regioninis vikaras Baltijos šalims mons. dr. Andres Lavin, katalikiškų judėjimų, asociacijų ir organizacijų atstovai, kai kurie kunigai, vienuolijų vyresnieji ir vyresniosios. Dalyvavo kai kurių valstybių ambasadoriai Lietuvoje ar jiems atstovaujantys asmenys. Tarp pakviestųjų valdžios atstovų renginyje buvo Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė, keletas Seimo narių. Renginyje dalyvavo ir buvęs Prancūzijos lietuvių bendruomenės (PLB) vadovas diplomatas Ričardas Bačkis, kai kurie kiti PLB veikėjai. Dalyvavo ir kai kurių katalikiškos žiniasklaidos įstaigų vadovai, tarp jų „Marijos radijo“ direktorius kun. Gintaras Blužas, žurnalo „Saleziečių žinios“ redaktorius kun. Alessandro Bareli SDB, žurnalo „Artuma“ redaktorius Darius Chmieliauskas, „Bažnyčios žinių“ redaktorius Gediminas Žukas, „XXI amžiaus“ redaktorius Edvardas Šiugžda ir kt.

Po Apaštališkojo Nuncijaus kalbos, pabendravę ir pavaišinti Nunciatūros darbuotojų, svečiai atsisveikino su Nunciatūros vadovu ir grįžo į savo darbus ar poilsį.

XXI
Juozo Garlos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija