2013 m. gegužės 17 d.    
Nr. 20
(2044)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Su rašytojais – iš pirmų lūpų

Nijolė Kepenienė
su jaunosiomis skaitytojomis

Palangiškė, Ievos Simonaitytės
literatūrinė premijos laureatė,
poetė Elena Karnauskaitė (dešinėje)
kalbina skaitytoją

Su skaitytojais bendrauja Klaipėdos
apskrities I. Simonaitytės viešosios
bibliotekos direktorius, rašytojas
Juozas Šikšnelis (kairėje)

Algis Kuklys su bibliotekos
skaitytojomis
Eugenijaus Maciaus nuotraukos

Klaipėda. Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus nariai, rašytojai neseniai praėjusios Nacionalinės bibliotekų savaitės metu kvietė kiekvieną užsukusį į Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešąją biblioteką betarpiškam, neįpareigojančiam pokalbiui. Susitikimų bibliotekoje tikslas buvo panaikinti atstumą tarp rašytojo ir jo skaitytojo, suteikti galimybę bendrauti betarpiškai, kad kiekvienas bibliotekos lankytojas turėtų progą ne tik pasiklausti rašytojo, bet ir išklausyti jo patarimų. Juk individualus pokalbis su rašytoju yra kur kas veiksmingesnis nei savarankiškas bandymas susivokti knygų jūroje ir paskatina atsigręžti į praėjusių laikų literatūros korifėjus, kurie dabar nepelnytai užmiršti „ilsisi“ bibliotekų lentynose. Kiekvienas smalsus skaitytojas, betarpiškai bendraudamas su rašytoju, galėjo užduoti klausimų, ne vien tokių, kurie paprastai užduodami televizijos pokalbių šou metu, bet ir savitų, įdomių.

Šis Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos projektas, skirtas skatinti skaityti bei populiarinti lietuvių literatūrą, buvo pavadintas „Iš pirmų lūpų“ ir gavo Lietuvos Kultūros rėmimo fondo paramą. Rašytojai galėjo betarpiškai bendrauti su skaitytojais ne susitikimuose, knygų pristatymuose, o skaitytojui užsukus į biblioteką išsirinkti norimą knygą. Projekte sutiko dalyvauti rašytojai Nijolė Kepenienė, Elena Karnauskaitė, Algis Kuklys bei Juozas Šikšnelis. Pirmajame etape buvo bendraujama Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos abonementų skyriuje. Antrajame, kuris vyks visą gegužę, vyks susitikimai Klaipėdos regiono savivaldybių bibliotekų kaimo filialuose.

Jau po pirmojo etapo tapo aišku, jog tokioje stambioje bibliotekoje, kaip I. Simonaitytės, sunku pasiekti norimą tikslą, nes su visais projekte dalyvavusiais rašytojais vidutiniškai tik kas trečias skaitytojas sutiko kalbėtis, dažniausiai atsakydavo, kad neturi laiko, nenusiteikęs, nenori, bet sutikusieji kalbėtis noriai dalijosi savo įspūdžiais apie ką tik perskaitytas knygas ir netgi lūkesčius, kokių knygų jie pageidautų iš rašytojų. Juk dažnas skaitytojas eina į biblioteką tarsi į medžioklę, tikėdamasis atrasti jo skonį atitinkančią knygą, o projekto dalyviai rašytojai irgi buvo išsirengę į tam tikrą medžioklę, tikėdamiesi sutikti su jais norintį bendrauti skaitytoją. Buvo skaitytojų, kurie noriai kalbėjosi ne tik apie literatūrą, bet ir apie politiką, buvo ir tokių, kurie perskaitę skelbimą apie renginį, specialiai atėjo susitikti su mėgstamu rašytoju.

Projekto autoriai tikisi, kad mažose kaimo bibliotekose rašytojų ir skaitytojų dialogai bus artimesni ir konstruktyvesni.

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija