2013 m. gegužės 17 d.    
Nr. 20
(2044)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Džiugina talento šviesa

Krašto muziejuje atidaryta gimnazistės, kultūros ir sporto centro Dailės studijos mokinės Živilės Urbonaitės tapybos darbų paroda, tapusi didele ir gražia švente pačiai autorei, jos tėveliams, mokytojams, draugams. Eksponuojami paveikslai spinduliuoja jaunatviškai brandžios  kūrybos  šviesą, talentingos ir be galo įdomios asmenybės romantišką žvilgsnį.

Gėlių žiedai, margaspalviai laukai, svajingi saulėlydžiai, senamiesčio fragmentai ir mistiški vaizdai alsuoja šiluma bei kūrybine aistra.  Į juos tiesiog malonu ir gera žiūrėti. 

Renginį muzikine įžanga pradėjo Živilės bičiulis Eimantas Umbrasas. „Man labai džiugu, kad muziejuje tiesiog viena po kitos keičiasi jaunųjų talentų darbų parodos“, – pirmoji autorę ir jos mokytoją pasveikino muziejaus direktorė Vida Beržinienė.

Du darbus – liaudies menininko Teofilio Patiejūno portretą ir Jono Rustemo obeliską – Ž. Urbonaitė dovanojo muziejui. Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studiją Ž. Urbonaitė lanko dešimtus metus. Mergina piešia kiek tik save atsimena. Jos pačios žodžiais, „piešdavau ir peckiodavau  visur,  kur tik buvo įmanoma“. Labai šiltai apie Živilę pasakojo jos mokytoja Nijolė Trinkūnienė. Galima sakyti, kad ši dailininkė tiesiog žarsto talentų deimančiukus, juos puoselėja, augina, apgaubia ypatinga meile. Kaip sakė N. Trinkūnienė, nuo vaikystės Živilė labiausiai mėgsta vaizduoti žmogų, nuotaiką ar mintį išreikšdama drąsiu potėpiu, harmoninga spalva. Mergina tapo akrilu, guašu, aliejumi, akvarele, kuria grafikos darbus tušu, raižo lino raižinius, dirba mišriomis technikomis. Išbandė save ne vienoje dailės srityje: karpo karpinius, tapo ant šilko, kuria floristines kompozicijas. Ž.Urbonaitė dalyvauja įvairiuose dailės konkursuose, parodose, olimpiadose ir visada jos paveikslai būna pastebėti bei gerai įvertinami.  Aukščiausias jos laimėjimas – laureato diplomas Tarptautiniame A. Mončio vardo vaikų ir jaunimo kūrybinių darbų konkurse. Be to, sukūrusi darbą ,,Aviacija ir gamta“,  Živilė tapo Lietuvos mokinių piešinių konkurso „Aerodromas“ nacionalinio turo prizininke, laimėjo  II vietą Nacionaliniame vaikų piešinių konkurse „Prisiminus lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą“ (jos darbas pateko į ta proga išleistą gofruotą atviruką-suvenyrą). Lietuvos vaikų ir jaunimo konkurse „Piešiu įvairiatautę Lietuvą“ Živilė tapo nugalėtoja.

Autorę sveikino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė. „Šioje parodoje jaučiuosi labai gerai. Žiūrėdama į paveikslus, noriu uostyti lelijas, aguonas, braidyti  po ramunių ir rugiagėlių pievą, vaikštinėti senamiesčio gatvelėm...“, – sakė vedėja. Jai ši paroda ypatinga ir tuo, kad Živilės mama Dalia buvusi auklėtinė.  

Autorės tėvai padėkojo mokytojai N. Trinkūnienei, kuri tikrai daug savęs atiduoda ugdydama mokinių kūrybinį talentą.

Ignalinos kultūros ir sporto centro padėkas už dovanotus paveikslus jaunajai menininkei įteikė Tatjana Striukova, muziejaus padėką – direktorė Vida Beržinienė. Živilę jos šventėje pagerbė ir merginos talentais džiaugėsi Vidiškių gimnazijos direktorė Jūratė Sveikauskienė, auklėtoja Lionė Gruodienė, kiti mokytojai. „Živilė – gimnazijos puošmena. Ne tik kūrybinga, bet ir gerai besimokanti, turinti apsčiai įvairios veiklos...“, – taip kalbėta apie autorę. Su gėlių puokštėmis rikiavosi jos draugės ir draugai. Daug gražių palinkėjimų išsakyta, džiaugsmo ašarų nubraukta ir šypsenų išdalinta. Toks puikus buvo pirmasis prisistatymas. Ir pati autorė, ir mokytoja renginio pabaigoje jau vos begalėjo nulaikyti tą jūrą gėlių...

Lina Kovalevskienė

Ignalina

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija