2013 m. gegužės 31 d.    
Nr. 22
(2046)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Atmintis

Spinduliavęs šviesą poetas

Benjaminas ŽULYS

Poetas Rimas Burokas

Kai kuriuos žymius žmones lydi keista likimo ironija. Jiems esant gyviems, nepaviešinamas nė vienas jų sukurtas dailės kūrinys, neišspausdinamas nė vienas eilėraštis. Vienas tokių kūrėjų buvo alytiškis poetas Rimas Burokas (1953–1980). Jis parašė nemažai eilėraščių, tačiau autoriui esant gyvam, nebuvo publikuotas nė vienas. Pats jis nesiveržė į žiniasklaidą, o kiti nepastūmėjo tai daryti. Šie ir kiti įdomūs dalykai apie R. Buroką buvo prisiminti Juozo Tumo-Vaižganto memorialiniame bute-muziejuje Kaune surengtame minėjime, skirtame šio poeto 60 metų jubiliejui paminėti. Deja, jau 33 metai, kai jo nėra tarp mūsų, jis į amžinybę išėjo būdamas vos 27-erių. Muziejaus vedėjas Alfas Pakėnas kalbėjo apie poeto gyvenimo kelią, jo jautrią sielą, kūrybingumą, gėrio ir grožio siekimą. Per tokį, palyginti, trumpą gyvenimo tarpsnį poetas spėjo nuveikti nemažai. Tai skatina mąstyti, mylėti.

Apie Rimo kūrybos kelią susitikime kalbėjo Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos darbuotoja Leokadija Sušinskaitė, su poetu bendravęs poetas Vladas Vaitkevičius, kiti renginio dalyviai. R. Buroko talento gerbėjas Edmundas Kelmickas prisiminė: „Aš nežinau, ar Rimas dirbdavo su savo tekstais. Viena yra tikra – jis itin stropiai perrašydavo juos kaligrafišku braižu, prieš padovanodamas savo gerbėjoms. Rimas tikrai norėjo būti poetas, jam poezija buvo labai svarbi. Dar viena jo savybė – gerbti kito žmogaus orumą“. Kitas poeto gerbėjas Kęstutis Subačius rašė: „Rimas spinduliavo kažkokį vidinį žavesį, eleganciją, ypač patikdavusią vyresniems žmonėms, turbūt imponuodavo ir jo apsiskaitymas bei skonis. Žinau, kad jis yra bendravęs su aktoriumi Vladu Bagdonu, net savo rankraščių yra palikęs jam saugoti“.

Be to, Rimas kalėjo Lukiškių kalėjime, kaip nepatikimas, kaip hipis (nešiojo ilgus plaukus, plačiabrylę skrybėlę), savo kūryboje nešlovino leninizmo. Kalėjime ir mirė... Medicinos išvadoje parašyta, kad nuo ūmių sutrikimų plaučiuose. Bet niekas iš jį pažinojusių ar drauge kalėjusių neprisimena, kad jis būtų kosėjęs, blogai jaustųsi. Kaip buvo iš tikrųjų, dabar lieka paslaptis...

Minėjimo dalyviai džiaugėsi, kad nors po Rimo mirties išėjo jo poezijos knygelė „39 eilėraščiai“ ir poezijos „Rinktinė“.

Ištraukas iš poeto kūrybos skaitė aktorės Olita Dautartaitė ir Kristina Kazakevičiūtė, klarnetu grojo Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos auklėtinis Karolis Kaminskas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija