2013 m. gegužės 31 d.    
Nr. 22
(2046)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Atmintis

Kardiologija neturi rusenti

Džiuljeta Kulvietienė 

Minėjimas Rotušėje. Centre
(su gėlėmis) sėdi profesoriaus
dukra Ina Blužaitė

Prof. Juozas Blužas

Kauno miesto Garbės piliečio profesoriaus Juozo Blužo (1928–2006) 85-ųjų gimimo metinių proga Kauno miesto muziejuje atidaryta paroda, skirta jo gyvenimui ir veiklai apžvelgti. Parodą atidarė muziejaus direktorė Rita Garbaravičienė, apie profesoriaus gyvenimo kelią pasakojo muziejininkė Eglė Jasulaitytė.

Vėliau prof. J. Blužas paminėtas Kauno miesto Rotušėje. Renginį vedė Vilius Kaminskas. Į renginio dalyvius kreipėsi miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. Nuo 1967 metų su prof. J. Blužu bendravęs prof. Pranas Grybauskas, minėdamas jubiliatą ir jo kolegas sakė: „Tai – žmonės, pakeitę mūsų gyvenimus. Ačiū, kad pakeitė taip, jog galima ramiai apie tai kalbėti“.

Prisiminimais dalijosi Antanas Siudikas, šeimos draugų vardu – Elena Cemnolonskienė. Profesoriaus dukra Ina Blužaitė padėkojo tėvelio kolegoms ir draugams už tai, kad jo darbai bei nuopelnai neliko pamiršti. Renginio metu koncertavo Kęstutis Paulaitis ir Kauno klinikų moterų medikių ansamblis „Kolegės“, kurį, pasak profesoriaus dukters Inos, tėtis labai mėgęs.

Prof. J. Blužas beveik 20 metų vadovavo buvusio Kauno medicinos instituto (dabar – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto) Kardiologijos institutui, kurio darbai Kauno kardiologus ir Lietuvą garsino visame pasaulyje. Profesoriui vadovaujant ir konsultuojant parengta bei apginta daugiau kaip 30 daktaro disertacijų, habilitacinių darbų, skelbti moksliniai darbai, parašytos monografijos, leisti jo redaguoti moksliniai leidiniai.

Mėginti išvardyti visus prof. J. Blužo nuopelnus Lietuvos kardiologijai būtų neįmanoma – jų pernelyg daug. Su šio mokslininko vardu susijusi dešimtmečius trunkanti išeminės širdies ligos, staigiosios išeminės mirties tyrinėjimų Lietuvoje epopėja, atnešusi Lietuvos kardiologijai tarptautinį pripažinimą. Širdies ligomis sergantys žmonės Lietuvoje gydomi pagal naujausias metodikas, ne prasčiau nei garsiausiose pasaulio klinikose. Su prof. J. Blužo vardu susijęs bendros pacientų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, stacionarinės reabilitacijos sistemos gimimas Lietuvoje, persirgusių miokardo infarktu trietapės reabilitacijos įdiegimas. Profesoriaus iniciatyva Kauno klinikose buvo įkurti specializuoti kardiologijos skyriai, jų pavyzdžiu vėliau pasekė ir kitų šalies didmiesčių ligoninės.

Prof. J. Blužas buvo Europos kardiologijos draugijos garbės ir Europos kardiologų kongreso Mokslo darbų ekspertų komisijos narys, Lietuvos kardiologų draugijos pirmininkas, Kardiologijos instituto direktorius, Kauno miesto garbės pilietis – tai ne visi vardai bei pareigos, apibūdinančios gydytojo kardiologo prof. J. Blužo asmenybę.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija