2013 m. gegužės 31 d.    
Nr. 22
(2046)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Eucharistiniai kongresai Telšių vyskupijoje

Kan. teol. lic. Andriejus SABALIAUSKAS,

Rūta RONKAUSKIENĖ

Trakų Švč. Mergelės Marijos paveikslą
bažnyčion palydėjo kunigai – dekanas
klebonas Saulius Damašius (centre),
Kęstutis Pajaujis (kairėje)
ir Mindaugas Šlaustas (dešinėje)

Šv. Mišias aukojo Telšių
vyskupas Jonas Boruta SJ

Eitynės Skuodo miesto gatvėmis

Giedojo Kauno katalikų
bendruomenės „Gyvieji akmenys“
šlovinimo grupės nariai
Rūtos RONKAUSKIENĖS nuotraukos

Mažeikių dekanate

Telšių vyskupijoje tęsiasi Ketvirtasis vyskupijos Eucharistinis kongresas. Gegužės 12–19 dienomis nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija, nešiojamo altorėlio su Dievo Motinos atvaizdais kelionė, skirta Tikėjimo metų ir Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti, vyko Mažeikių dekanate.

Švč. Sakramento nenutrūkstančioji adoracija prasidėjo Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Šioje 1770 metais pastatytoje, medinėje, liaudies architektūros formų, lotyniško kryžiaus plano bažnyčioje tikintieji meldėsi adoruodami Švč. Sakramentą, iškilmingai priėmė keliaujantįjį altorėlį, kurį iš čia išlydėjo į Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčią. Ši mūrinė, neogotikinė 1939 metais pastatyta, stačiakampio plano, vienabokštė, su apside bažnyčia sulaukė tikinčiųjų, kurie meldėsi, adoravo Švč. Sakramentą ir keliaujantįjį altorėlį iškilmingai palydėjo į Pievienų Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčią. Šioje medinėje, 1788 metais pastatytoje, su trimis altoriais bažnyčioje vyko pamaldos ir tikintieji meldėsi adoruodami savo Viešpatį, esantį Eucharistijoje. Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo mūrinėje bažnyčioje, kuri pastatyta 1854 metais, yra penki altoriai. Šioje šventovėje altorėlio sutikime ir Švč. Sakramento adoracijoje gausiai dalyvavo ir meldėsi Viekšnių parapijos jaunimas – aktyvi ateitininkų kuopa. Nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija vyko ir Židikų Šv. Jono Krikštytojo 1821 metais statytoje akmeninėje bažnyčioje. Iš čia nešiojamasis altorėlis iškilmingai sutiktas Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje, kuri yra mūrinė, suprojektuota žymaus architekto Vytauto Lansbergio-Žemkalnio ir pastatyta 1936 metais. Pagrindinę Mažeikių dekanate Eucharistinio kongreso dieną pamaldos vyko naujoje Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Čia gegužės 19 dieną 12.30 val. buvo aukojamos pagrindinės šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Mažeikių dekanato kunigai. Gausiai susirinkusiems tikintiesiems vyskupas L. Vodopjanovas OFM kalbėjo apie Šv. Dvasios veikimą Bažnyčioje, ypač kvietė pajusti jos įtaką šiais – Tikėjimo ir Žemaičių krikšto jubiliejaus – metais, atnaujinti savo tikėjimą, iš naujo atrasti santykį su Dievu ir įgyti drąsos liudyti savąjį tikėjimą pasaulyje. Po šv. Mišių Mažeikių gatvėmis vyko iškilminga eucharistinė procesija, saulėtą, šiltą dieną tikinčiųjų minia paskui savo Viešpatį, esantį Eucharistijoje, patraukė giedodama ir liudydama savo tikėjimą.

Skuodo dekanate

Nuo gegužės 19-osios vakaro iki 26 dienos popietės netrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija vyko Skuodo dekanate. Ji prasidėjo Šatėse, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Švč. Sakramento adoracija įvyko visose Skuodo dekanato bažnyčiose.

Kaip teigė Šačių ir Notėnų parapijų klebonas kun. Kęstutis Pajaujis, apeigos praėjo gerai. „Buvo žmonių, giedojome Kalnus“, – teigė klebonas.

Pasak kun. Tomo Žlibino, Barstyčių bažnyčioje šv. Mišiose dalyvavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, katechezę vedė kun. Mindaugas Šlaustas. Švč. Sakramento adoracijoje dalyvavo Barstyčių vidurinės mokyklos mokiniai, tikintieji.

Ylakių bažnyčioje katechezę vedė vyskupas J. Boruta SJ. Švč. Sakramento adoracijoje visą naktį budėjo kaimo bendruomenių, „Caritas“, Ylakių seniūnijos atstovai, mokytojai. Kitądien apeigose dalyvavo vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM.

„Viskas praėjo gražiai, šauniai“, – džiaugėsi Lenkimų parapijos klebonas kun. Antanas Beniušis. Tokios pat nuomonės buvo ir Mosėdžio parapijos klebonas kun. Liudvikas Dambrauskas. Jis dar sakė, kad į bažnyčią susirinko nemažai tikinčiųjų.

Gegužės 25-osios vakarą prie Skuodo Švč. Trejybės bažnyčios atvežtą Trakų Švč. Mergelės Marijos paveikslą sutiko Skuodo dekanato dekanas ir klebonas kun. Saulius Damašius, kunigai Mindaugas Šlaustas ir Kęstutis Pajaujis. Šlovinimo giesmes giedojo Kauno katalikų bendruomenės „Gyvieji akmenys“ šlovinimo grupės nariai. Šioje bendruomenėje yra daugiau nei 80 narių, į Skuodą atvažiavo 18. „Esame susibūrę tam, kad liudytume Dievą ir jo darbus, kad vieni kitiems padėtume gyventi palaikant ryšį su Jėzumi“, – sakė šios bendruomenės vadovė Rūta Šalaševičienė. Anot jos, Dievas mus atnaujina, gydo, išlaisvina – keičiasi mūsų santykiai ir įgauna prasmę.

Katalikų bendruomenės „Gyvieji akmenys“ šlovinimo grupė gyvuoja jau 25 metus. Skuode Dievą šlovinančias giesmes giedojo pirmą sykį, kartu su visais tikinčiaisiais meldėsi už kiekvieną žmogų: savo artimuosius, save. Malda padeda būti artimiems Dievo veikimui.

Kun. M. Šlaustas paskelbė, kad per šv. Mišias bus meldžiamasi už jaunimą, sergančius, gulinčius ligos patale ir už kiekvieną iš mūsų. Dvasininkas kalbėjo apie krikšto prasmę. Anot jo, pakrikštytasis tampa Jėzaus mokiniu. „Ar žmogus suvokia, koks yra jo gyvenimo tikslas? Kartais dėmesį sutelkiame į nereikalingus dalykus. Popiežius Pranciškus ragina žmones neprarasti vilties. Dievas neapleidžia žmogaus, kuris tiki. Nepraraskime vilties. Dievas ateina, kad padėtų pasikeisti“, – sakė kun. M. Šlaustas.

Pasibaigus šv. Mišioms, buvo sveikinamas klebonas kun. S. Damašius. Jis prieš 17 metų įšventintas kunigu. Sveikino ateitininkai, „Caritas“ atstovai, o Genovaitė Penkutė perdavė gėlių, atsiųstų iš Telšių vyskupijos. „Linkime jums Dievo palaimos“, – linkėjo sveikinusieji. „Ačiū, kad prisimenate“, – dėkojo klebonas. Beje, kun. M. Šlaustas irgi minėjo kunigystės sukaktį – dešimtmetį.

Po sveikinimų iki ryto vyko Švč. Sakramento adoracija, evangelizacinis vakaras, agapė.

Eucharistinio kongreso pagrindinė diena Skuodo Švč. Trejybės bažnyčioje buvo gegužės 26-oji. Skuode tą dieną švęsti ir Švč. Trejybės atlaidai. Ryte vyko Švč. Sakramento adoracija, katechezė, kurią vedė kun. Sigitas Žilys iš Palangos, o vidurdienį tikintieji dalyvavo iškilmingose šv. Mišiose. Jas aukojo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, dalyvavo Telšių vyskupijos kurijos sekretorius kun. Modestas Ramanauskas, dekanato kunigai Saulius Damašius, Mindaugas Šlaustas, Vytautas Petrauskas, Tomas Žlibinas, Liudvikas Dambrauskas, Kęstutis Pajaujis, Antanas Beniušis.

Telšių vyskupas J. Boruta SJ priminė istorinius faktus apie žemaičių krikštą. „Kviečiu apmąstyti tai, ką švenčiame. Visi esame pakrikštyti, o krikštą atnaujiname, švęsdami Velykas“, – sakė jis. Anot vyskupo, tikėjimą reikia branginti. „Turime kryžių, koplytėles, rūpintojėlius – tęskime šią tradiciją, kad ji primintų, kokį nuostabų Dievą suradome“, – teigė Telšių vyskupas. Jo nuomone, kiek žmonės laikysis krikščioniškos moralės, tiek atgims Lietuva bei Žemaitija.

Skuodo dekanas kun. S. Damašius dėkojo vyskupui J. Borutai SJ už atvykimą ir nuoširdžią maldą. Vyskupo garbei sugiedota „Ilgiausių metų“.

„Dėkoju visiems, dalyvavusiems Švč. Sakramento adoracijoje, prisidėjusiems rengiant Eucharistinį kongresą“, – sakė klebonas. Jis kvietė neišsiskirstyti, dar pabūti agapėje, kurioje žmonės galėjo pasivaišinti žirnių koše bei gira. Nuoširdžiai dėkota floristei Editai Urniežienei, gėlių žiedais išpuošusiai bažnyčią, verslininkams Vitai ir Algiui Reliūgoms. Beje, vainikų pynėjai iškilmėms vainikus pynė visą dieną. Dirbo dvylika žmonių. Šeši pynė ir dar tiek pat padėjo pynėjams. Iš viso Skuodo Švč. Trejybės bažnyčiai papuošti reikėjo nupinti 6 vainikus, kuriuos sudėjus gautume 144 metrų ilgio vainiką. Jie pinti iš tujų. Šių medelių paaukojo Vytautas Šmitas, Birutė Matvijenko, Judita Galdikienė, Ona Aldona Gedminas, Mončys, zakristijonas Alvydas Šveikauskas.

Skuodiškiai Eucharistinių kongresų estafetę perdavė Tauragės dekanatui, kuriame šią savaitę vyksta nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija ir nešiojamo altorėlio su Dievo Motinos atvaizdais kelionė.

Rūtos RONKAUSKIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija