2013 m. birželio 7 d.    
Nr. 23
(2047)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Vilties blyksnis teisingumo link

Kaip rodo paskutinė „Vilmorus“ apklausa, pasitikėjimas prokuratūra ir teismais yra tiek smukęs, kad nebesiekia 19 proc. Tai liudija iškeltų ir laimėtų bylų prieš Lietuvą Europos Teisingumo Teisme gausa. Valstybės saugumo departamento vertinimo šioje apklausoje nėra, nes tikėtina, kad po „teroristei“ E. Kusaitei kurptos bylos prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui (VSD) aiškiai bendradarbiaujant su pasaulyje pripažinta nusikalstama Rusijos federaline saugumo tarnyba, VSD veikla gali būti vertinama tik neigiamai.

Gegužės 30 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad E. Kusaitei turi būti skirta vos 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kurią nuteistoji neteisėtomis prokurorų pastangomis jau yra atlikusi, vietoj prokuratūros reikalauto 10 metų įkalinimo. Netenka abejoti, kad ne iš humaniškumo ir gailestingumo teismas tokią bausmę teskyrė, o iš baimės, kad Europos teisme baltais siūlais siūtą bylą tektų pralaimėti. Toji „švelni“ bausmė „teroristei“, VSD psichologinio spaudimo atremti nemokėjusiai merginai ir netgi mergaitei akivaizdžiai skirta tik tam, kad būtų pateisinti neteisėti VSD veiksmai ir agresyvūs prokuratūros surinkti „įkalčiai“ pagal VSD agentų parodymus.

Sukurpta Lietuvos pilietei E. Kusaitei byla, kaltinant ją neva ketinimu įvykdyti teroristinį aktą prieš Rusijos ar jos statytinės valdžios Čečėnijoje karinę struktūrą, iš tikrųjų yra akibrokštui prilygstantis pataikavimas agresorei bei čečėnų tautos laisvės siekių išdavystės aktas. E. Kusaitės teroriste laikyti jokio pagrindo nėra, nes Maskvos ir Čečėnijos nesutarimai jau tęsiasi nuo seno ir tai nėra siejama su terorizmu. Tai patvirtino daugelis tarptautinių organizacijų ir Lietuvos Seimas, priėmęs 10 rezoliucijų ir pareiškimų čečėnų teisių gynimo klausimais.

Pati ikiteisminio tyrimo pradžia net nebuvo siekis išaiškinti nusikaltimą, o jį imituoti. E. Kusaitė VSD buvo „globojama“ nuo 13 metų ir atrodo, jog buvo rengiama tam, kad ją demaskavus, būtų pateisinta Lietuvos VSD kovos su terorizmu veikla ir jos finansavimas. Faktiškai pagal kaltinimo formulavimą prokuratūra E. Kusaitę kaltina terorizmu Rusijos karinėje bazėje už laisvę kovojančioje okupuotoje Čečėnijoje, o tokiu atveju ji turėtų būti laikytina tarptautinėje teisėje legalizuota kombatante ir už karo veiksmus nebaustina, net apdovanojimu skatinama. Antai kovojusį čečėnų būriuose Liną Vėlavičių, žuvusį prie Arguno 1995-aisiais, čečėnai pripažino savo didvyriu, o Lietuva jo palaikus pargabeno ir laidojo valstybės lėšomis su visais pagarbos ženklais.

Iš tikrųjų, einant teisingumo link, baudžiamosios bylos turėtų būti keliamos tiems, kas fabrikavo bylą E. Kusaitei, kas jai, laikydami psichinėje įtampoje, gadino sveikatą, trikdė normalų gyvenimą, mokymąsi. Apygardos teismo sprendimas laikytinas tik vilties blyksniu teisingumo link. E. Kusaitė teismo sprendimą turi galimybę apskųsti per 20 dienų.

Visuomenė stebėdama bylą jau įvertino teisėsaugos sistemą nepasitikėjimu. Metas imtis radikalių priemonių, jei Valstybė dar nori būti ir pasauliui parodyti, kad ji yra teisinė.

Algimantas Zolubas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija