2013 m. birželio 7 d.    
Nr. 23
(2047)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Sekminės ir partizanų pagerbimas

Ministrantai, adorantės ir jaunieji
Šilalės šauliai su kunigais:
vikaru Justinu Palubinsku ir klebonu
dekanu kan. dr. Algiu Genučiu po pamaldų

ŠILALĖ. Gegužės 19-ąją, sekmadienį, katalikiškas pasaulis šventė Sekmines. Jos simbolizuoja Šventosios Dvasios atsiuntimą, kai Jėzaus Motina su apaštalais meldėsi Paskutinės vakarienės kambaryje ir ant jų nužengė Šventoji Dvasia. Tą sekmadienio rytą parapijos tikintieji, gausiai susirinkę į Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, dalyvavo vikaro kun. Justino Palubinsko aukojamose Votyvos šv. Mišiose, o Sumos šv. Mišios, kurias aukojo klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis, prasidėjo procesija, skambant giesmei „Linksma diena mums nušvito...“, kurią giedojo Šilalės parapijos choras ir tikintieji.


Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Bažnyčioje – Marijos legiono šventė

Gargždų Marijos legiono narės
su klebonu kan. Jonu Paulausku
ir kun. Vytautu Liesiu

GARGŽDAI. Gegužės 7-ąją Šv. arkangelo Mykolo parapijos Marijos legiono „Aušros žvaigždės“ grupės narės jau 12-ąjį kartą susirinko atnaujinti pasižadėjimą Dievo Motinai Marijai. Jos dirba dvasinius gailestingumo darbus, padėdamos Bažnyčiai liudyti ir skelbti mūsų tikėjimą.

Marijos legionas – tarptautinis katalikų judėjimas, padedantis Bažnyčiai vykdyti sielovados darbus. Jis kasmet švenčia pasiaukojimo Švč. Dievo Motinai šventę. Joje kasmet dalyvauja aktyvieji nariai, kad atnaujintų legionieriaus ištikimybės priesaiką ir pasiaukojimo pažadą, duotą Švč. Mergelei Marijai. Iškilmėse dalyvauja ir maldos pagalbininkai.


Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Dievo Gailestingumo koplyčios penkmetis

Jūrės Dievo Gailestingumo
koplyčioje prieš šv. Mišias

JŪRĖ. Gegužės 31-ąją, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo dieną, Jūrės tikintieji šventė gražią mažą sukaktį – prieš penkerius metus buvo pašventinta Dievo Gailestingumo koplyčia – nedidelė, jauki, medinė bažnytėlė Jūrėje. Penktasis gimtadienis paminėtas šv. Mišių auka, kuriai vadovavo Vilkaviškio vyskupo generalvikaras mons. teol. lic. Gintautas Kuliešius. Kartu meldėsi Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas kun. teol. lic. Renatas Janušauskas ir šios parapijos altaristas kun. Ignas Plioraitis, Bagotosios Šv. Antano Paduviečio parapijos klebonas kun. Juozas Fakėjevas ir kun. Kęstutis Vosylius. Prie altoriaus meldėsi ir Kauno kunigų seminarijos V kurso klierikas Linas Baniulaitis.


Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Pašventino altorių, pagerbė kleboną

Kunigai ir parapijiečiai
Patilčių bažnyčioje

PATILČIAI. Gegužės 28 dieną, antradienį, statomoje Šv. Petro Išvadavimo bažnyčioje vidurdienį 22 kunigai aukojo šv. Mišias už šios parapijos kūrėjus, čia dirbusius mirusius ir gyvus kunigus, iš čia kilusį kun. Prosperą Bubnį MIC (1918 06 25–1944 03 25–2012 08 05) ir visus parapijos geradarius bei prašant pašaukimų į kunigystę. Šv. Mišių aukai vadovavo Patilčių klebonas Marijampolės dekanas prel. Juozas Pečiukonis, tą dieną minėjęs kunigystės 35 metų sukaktį, koncelebracijoje dalyvavo tą pačią dieną įšventintas Aleksoto klebonas kun. Kęstutis Bekasovas ir Marijampolės vicedekanas kun. Gediminas Bulevičius, kitą dieną šventęs kunigystės 30 metų sukaktį, bei Marijampolės dekanato kunigai. Šv. Mišiose dalyvavo Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys, Administracijos direktorius Metas Ražinskas ir būrys parapijiečių. Pamokslą šv. Mišiose pasakė kun. G. Bulevičius, o kun. K. Bekasovas pašventino altorių, kurį padovanojo Kauno Gerojo Ganytojo parapijos klebonas kun. Jonas Stankevičius. Po šv. Mišių savo kleboną prel. J. Pečiukonį ir jo bendrakursį kun. K. Bekasovą su kunigystės 35-erių metų sukaktimi pasveikino Patilčių parapijiečiai. Savo klebono pasveikinti atvyko ir Daukšių Šv. Jurgio parapijos, kurią jis irgi aptarnauja, atstovai.


Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Prisiminė parapijos kūrėjus

MINDAUGAI. Gegužės 25 dieną Mindaugų parapijoje įvyko iškilmingas renginys iš ciklo Atkurtos valstybės 100-mečiui paminėti, skirtas pagerbti Sūduvos krašto šviesuolius Magdaleną ir Juozą Auštrevičius, Petro Kručko šeimą, Raudenio valsčių ir pradžios mokyklą, paminėti Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios 70-metį.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Jas aukojo klebonas kun. Gintautas Černauskas. Paskui buvo atidengta bažnyčios žemės sklypo fundatorių atminimo lenta, skirta ūkininko Petro Kručko šeimai, ir paminklinė lentelė prie Mindaugų parapijos kapinių kryžiaus kapinių žemės fundatoriams M. ir J. Auštrevičiams. Lietuvos Šaulių sąjungos Garbės kuopa padėjo gėlių prie paminklinio kryžiaus.


Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Per Devintines – klebono kunigystės jubiliejus

Prie altoriaus (iš kairės): kan. Vytautas
Vaičiūnas, diak. Deividas Baumila,
vyskupas Rimantas Norvila, mons. Alfonsas
Svarinskas ir mons. Gintautas Kuliešius

ŠLIENAVA. Birželio 2-ąją, per Devintines, čia lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Jis atvyko švęsti ne tik Devintinių, bet ir paminėti šešiolika metų čia klebonaujančio kanauninko Vytauto Vaičiūno kunigystės 25-mečio. Iškilmės prasidėjo Devintinių procesija aplink Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčią, kurioje Šventojo Rašto ištraukas skaitė mons. Alfonsas Svarinskas, vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius ir diak. Deividas Baumila. Paskui prasidėjo šv. Mišios, jų koncelebracijai vadovavo vysk. R. Norvila, dalyvavo monsinjorai G. Kuliešius ir A. Svarinskas ir kan. V. Vaičiūnas. Įžangoje vyskupas džiaugėsi, kokia brangi Bažnyčiai Viešpaties dovanota Eucharistija, kurioje Jėzus dovanoja save visiems mums, kad galėtume kaip vynmedžio šakelės, priaugusios prie kamieno, duoti gerus vaisius, kad mūsų gyvenimas būtų prasmingas ir besistiprindami Eucharistijos duona galėtume siekti amžinojo gyvenimo.


Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Bažnyčioje skambėjo giesmės

Šventės dalyvius apdovanoja
Alšėnų kultūros centro direktorė
Marija Ąžuolaitienė ir Alšėnų
seniūnas Arūnas Stašaitis

PAŽĖRAI. Pasidalinti širdies šiluma ir pasidžiaugti vienas kito balsais į sakralinės muzikos festivalį „Įžiebkim kibirkštį vilties“ Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje skubėjo meno mėgėjų kolektyvai iš Kauno, Kėdainių, Prienų, Marijampolės rajonų. Jau daug metų į šią šventovę, Alšėnų kultūros centro darbuotojų sukviesti atlikėjai, ilgam laikui pripildo jos skliautus sakralinės muzikos. Malonu, kad į kvietimą teigiamai atsiliepė Kėdainių tradicinio giedojimo studija „O siela, nemari...“ (vad. Kęstutis Volkus), Ąžuolų Būdos bažnyčios choras (vad. Virginija Naudžiūtė), Veiverių moterų ansamblis „Radasta“ kartu su Aleksoto  moterų grupe „Versmė“ (vad. Aurelija Bereišienė) ir kasmet dalyvaujantis Ilgakiemio kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Jiesia“ (vad. Jūratė Balsienė), Babtų kultūros centro vokalinis ansamblis „Vejuona“ (vad. Danguolė Mikelskienė), Ežerėlio kultūros centro du kolektyvai – moterų ansamblis (vad. Rūta Mažeikienė) ir jaunimo, kurį šventės dalyviai pavadino angeliukais (vad. Rasa Jankeliūnienė). Svečiams savo gausumu ir programos atlikimo kokybe nenusileido vietiniai kolektyvai: Alšėnų kultūros centro moterų vokalinis ansamblis (vad. Loreta Vaičienė) ir Pažėrų Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios choras (vad. Loreta Vaičienė).


Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Sekminėms – dovanos tikintiesiems

Visas koplytėles pašventino Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Romo Petro Šaulio ir Reginos
Mackelienės nuotraukos

VEPRIAI. Sekminės čia nuolat pritraukia minias maldininkų, todėl tradiciškai prieš šią šventę tvarkomos ir gražinamos apylinkės. Neįkainojamomis dovanomis savo kraštą papuošia visuomeninės organizacijos (VO) „SOS Vepriuose“ vadovas Romas Petras Šaulys. Jo sumanymų dėka tikinčiuosius į bažnyčią kviečia naujų varpų skambesys, „išdygsta“ nauji koplytstulpiai, bareljefai, atliekami kiti, įsimintini darbai. Šiemet per Sekmines į Veprius atvyko Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kauno arkivyskupijos kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas, Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas. Garbingus svečius su duona ir gėlėmis pasitiko Veprių seniūnė Dalė Urbonienė. Ji padėkojo Jo ekscelencijai už apsilankymą ir palinkėjo sveikatos, Dievo palaimos, pasidžiaugė nuveiktais darbais. Šv. Mišias aukojęs arkivyskupas S. Tamkevičius sakydamas pamokslą ypatingą dėmesį skyrė šeimai, kuri yra Bažnyčios ir Valstybės pamatas. Ganytojas pastebėjo, kad kiekvienais metais tikinčiųjų gretos retėja, tačiau išlieka ištikimiausi ir pareigingiausi. Arkivyskupas ragino šeimas stiprinti tikėjimą ir jį perduoti savo atžaloms, paskui pašventino naujus paveikslus, kurie papuošė koplytėles. „Šiais metais buvo įvykdytas projektas, kurio dėka koplytėlės pasipuošė bareljefiniais šventais paveikslai. Iki šių Sekminių koplytėlės buvo tik plytų statinys. Šventi paveikslai jose būdavo pakabinami tik prieš šventes, o po švenčių ir vėl nuimami. Norėjosi tuos statinius sutvarkyti, kad tikintieji galėtų paveikslais džiaugtis nuolat“, – apie įvykdytą projektą pasakojo VO „SOS Vepriuose“ vadovas R. P. Šaulys. Iš gipso ir betono bareljefus koplytėlėms padarė Veprių skulptorius Viktoras Žentelis. Pirmąją koplytėlę puošia bareljefas „Atsisveikinimas su apaštalais“ (fundatorius Ramūnas Garbaravičius). Antrąjį bareljefą – „Alyvų darželyje“ – tikintiesiems padovanojo pats arkivyskupas S. Tamkevičius. Trečiąjį bareljefą – „Kristaus suėmimas“ – finansavo vietos ūkininkas Vytautas Pakėnas. Po šv. Mišių arkivyskupas S. Tamkevičius, mons. A. Grušas kartu su parapijiečiais ėjo Kristaus kančios kelius.


Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Šventė bajorų maršalkos statytoje bažnyčioje

Kauno arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius teikia Sutvirtinimo
sakramentą. Kairėje –
mons. Adolfas Grušas

VIDIŠKIAI. Gegužės 26-ąją, sekmadienį, Švč. Trejybės bažnyčioje buvo didelė šventė, nes apsilankė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Per Švč. Trejybės šventę jis vadovavo šv. Mišių koncelebracijai, kurioje dalyvavo Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas ir kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas. Klebonas kun. Darius Auglys pradžioje pateikė arkivyskupui ataskaitą apie parapiją.


Šiaulių vyskupijoje

Kelmės dekanate

Džiaugsmingas dvidešimtmetis

Panevėžio vyskupijos Gyvojo rožinio
draugijos vadovė Nijolė Gylienė
skaito „Visuotinę maldą“. Prie
altoriaus (iš kairės): kun. Evaldas
Alūza, vysk. Eugenijus Bartulis,
kun. Rimvydas Adomavičius
ir kun. Ramūnas Norkus

Tytuvėnai. Prieš pusmetį Gyvojo Rožinio draugija šventė oficialios veiklos penkmetį. Jau tada draugijos siela Teresė Barkauskienė džiaugėsi, kad pavasarį, kai žemę gausiai papuoš žiedai, draugija minės tikrąjį jubiliejų – dvidešimt metų nuo pirmųjų neformalių tikinčiųjų susitikimų.

Visą labai greitai prabėgusį laiką pagrindinis į Gyvojo Rožinio draugiją susibūrusių tytuvėniškių tikslas – malda. Sekmadieniais po Votyvos šv. Mišių ir kiekvieną vakarą prieš šventas Mišias adoruodami išstatytą Švč. Sakramentą išsakytomis intencijomis draugijos nariai meldžiasi Rožinio malda. Jie dėkoja Švč. Mergelei Marijai už patirtas malones, maldauja neapleisti ne tik jų, bet ir tų, kurie dar nepažįsta Dievo. Be to, draugijos atstovai užsiima labdara, padeda silpniesiems ir užjaučia ligonius, atstumtuosius ar netekusius artimųjų, tvarko bažnyčią bei šventorių, atlieka daug kitų gerų darbų.


Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Kiekvieną širdį palietusi šventė

Dusetų klebonas kan. Stanislovas
Krumpliauskas ir Pirmąją
Komuniją priėmę vaikai

DUSETOS. Gegužės 19-ąją visas krikščioniškas pasaulis šventė Sekmines – Šventosios Dvasios nužengimo į žemę dieną. Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje šią dieną vyko ne tik Sekminių apeigos – parapijos vaikučiai priėmė Pirmąją Komuniją. Bažnyčia tradiciškai buvo papuošta berželiais. Atėjusių pasimelsti žvilgsnius patraukė šventiškai papuošti, baltais kaspinais dekoruoti klauptai, paskirti vaikučių, priimančių Pirmąją Komuniją tėveliams, seneliams, broliukams ir sesutėms, kad jie iš arčiau galėtų stebėti pirmuosius svarbiausius tų vaikučių žingsnius į gyvąjį tikėjimą.


Kaišiadorių vyskupijoje

Alytaus dekanate

Vieno kurso kunigai dėkojo už tarnystės dovaną

1988–1993 metais studijavusieji
Kauno kunigų seminarijoje
prie Pivašiūnų bažnyčios altoriaus

PIVAŠIŪNAI. Gegužės 30 dieną, ketvirtadienį, dar prieš vidurdienį iš Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios per garsiakalbius sklido psalmės, kurią giedojo jaunoji pivašiūnietė Aušra Leškevičiūtė, garsai. O netrukus, 12 valandą, prieš altorių išsirikiavo net 19 kunigų. Tai įvairių Lietuvos vietų klebonai monsinjorai Vincas Baublys (Pivašiūnai), Augustinas Paulauskas (Raudondvaris), Gintas Sakavičius (Radviliškis), kunigai: Sigitas Bitkauskas (Griškabūdis), Virginijus Česnulevičius (Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) parapija), Vygintas Čiurinskas (Rimšė), Alvydas Dvareckas (Bartninkai), Gintautas Jančiauskas (Semeliškės), Saulius Kalvaitis (Daugailiai), Algirdas Petras Kanapka (Skardupiai), Jurgis Kazlauskas (Saldutiškis), Šarūnas Leskauskas (Veliuona), Vidas Bernardas Sajeta (Paparčiai), Vytautas Sakavičius (Ilguva), Vidmantas Striokas (Višakio Rūda), Aurymas Tarasevičius (Užuguostis), Algirdas Žukauskas (Pilviškiai), Eugenijus Styra ir Rimantas Kaunietis (abu iš Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios). Didžioji dalis jų tą dieną šventė kunigystės 20-metį. Keliems kunigystės 20-metis buvo penktadienį ar kitą dieną, bet visi šie kunigai 1988–1993 metais kartu studijavo Kauno kunigų seminarijoje. Dar keli kunigai iš šio kurso dėl įvairių priežasčių negalėjo atvykti. Šv. Mišių koncelebracijai vadovavęs Pilviškių klebonas kun. A. Žukauskas gausiai atėjusiems žmonėms sakė, kad kunigai susirinko kartu švęsti Tikėjimo metų, kurie kviečia iš naujo peržiūrėti tikėjimo pagrindus, Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos, Nuliūdusiųjų paguodos, paveikslo vainikavimo palaimintojo popiežiaus Jono pauliaus II palaimintomis karūnomis 25 metų jubiliejaus ir padėkoti už tai, kad Viešpats juos pašaukė į kunigystę. Kiekvienas kunigas džiaugiasi gauta Dievo dovana – galimybe aukoti šv. Mišias, – todėl šįkart vieną kursą baigusieji meldėsi kiekvienas už save ir vieni už kitus, kad Viešpats stiprintų jų kunigystę, padėtų būti uoliems, auginti tvirtą tikėjimą ne tik savo parapijiečiams, bet ir visiems sutiktiems žmonėms bei prašyti Švč. Mergelės Marijos globos. Taip pat melstasi už jau amžinybėn iškeliavusį bendrakursį kun. Joną Depšį (1966 03 22–2001 11 30).


Kaišiadorių vyskupijoje

Elektrėnų dekanate

Turiningas sekmadienis prie Navo ir Verknės

Aukštadvario klebonas
mons. Vytautas Kazys Sudavičius

AUKŠTADVARIS. Gegužės 12-ąją, per Šeštines ir Šv. Stanislovo atlaidus, čia paminėtas Kristaus Atsimainymo bažnyčios 100 metų jubiliejus. Į ją atvyko Aukštadvario ir Bijūnų bendruomenių žmonės, kraštiečiai, svečiai. Iškilmių pradžioje buvo pagerbti Aukštadvario šventoriuje palaidoti kunigai: Justinas Aukštuolis (1881–1917), Feliksas Paškonis (1870–1936), Kazimieras Čibas (1871–1952), Juozas Voveris (1912–1994), Albinas Šilkinis (1922–2006) ir senosiose kapinėse palaidotas Vincas Andrulevičius (1912–1970). Tautiniais rūbais apsirengusios merginos nunešė gėlių ant jų kapų.


Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Sekminių šventėje lankėsi vyskupas

Kalba Kaišiadorių vyskupas
emeritas Juozas Matulaitis
(centre), kairėje – Babriškių
klebonas Pranciškus Čivilis,
dešinėjė – Merkinės dekanas
kun. dr. Robertas Rumšas

BABRIŠKĖS. Gražiai, puoselėjant senovės dzūkų tradicijas, švenčiamos Sekminės Babriškėse. Šiemetinė Sekminių šventė čia, kaip ir kasmet, sukvietė ne tik parapijiečius, buvusius babriškiečius, bet ir daug tikinčiųjų iš kitur. Šiemet Babriškių tikintieji sulaukė garbaus svečio – vyskupo emerito Juozo Matulaičio. Savo dalyvavimu Babriškes pagerbė maestro Virgilijus Noreika su žmona Loreta, rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, kiti garbūs svečiai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija