2013 m. birželio 7 d.    
Nr. 23
(2047)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Kiekvieną širdį palietusi šventė

Dusetų klebonas kan. Stanislovas
Krumpliauskas ir Pirmąją
Komuniją priėmę vaikai

DUSETOS. Gegužės 19-ąją visas krikščioniškas pasaulis šventė Sekmines – Šventosios Dvasios nužengimo į žemę dieną. Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje šią dieną vyko ne tik Sekminių apeigos – parapijos vaikučiai priėmė Pirmąją Komuniją. Bažnyčia tradiciškai buvo papuošta berželiais. Atėjusių pasimelsti žvilgsnius patraukė šventiškai papuošti, baltais kaspinais dekoruoti klauptai, paskirti vaikučių, priimančių Pirmąją Komuniją tėveliams, seneliams, broliukams ir sesutėms, kad jie iš arčiau galėtų stebėti pirmuosius svarbiausius tų vaikučių žingsnius į gyvąjį tikėjimą.

Dusetų klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas įvedė į bažnyčią vaikučius ir jų artimuosius. Jaudinanti buvo valandėlė, kai klebonas pakvietė tėvelius, kad suteiktų jiems palaiminimą. Uždėję rankas ant suklaupusių vaikučių galvelių tėveliai iškilmingai pakartojo klebono tariamus laiminimo žodžius.

Klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas pasveikino visus susirinkusius į šventovę su Sekminių švente ir Pirmosios Komunijos diena ir pasidžiaugė, kad Pirmoji Komunija – didelis džiaugsmas ne tik pačiam kunigui, bet ir laiptelis arčiau Dievo vaikučiams, jų šeimoms ir visai parapijai. Klebonas pasistengė, kad visos šios dienos apeigos paliktų neišdildomą pėdsaką kiekvienoje širdyje, kad ir vaikučiams Pirmosios Komunijos šventė liktų viso gyvenimo šviesiu palydovu.

Kiekvienas, pasirengęs priimti Šv. Komuniją, dalyvavo nešant atnašas (aukas) Aukščiausiajam. Noriu pakartoti prasmingus ir jaudinančius žodžius, kuriuos ištarė vaikai: „Nešame degančią žvakę – pasiryžimą neužmiršti Kristaus šviesos kasdienybės sutemose“, „Tėve, priimk gėlę. Dėkojame už viltį – būsimojo džiaugsmo aušrą, kuria mus stiprini“, „Aukojame Tau, Gerasis Tėve, vaisius, kaip ženklą būsimųjų vaisių, kurių sėklą pasėjai mūsų širdyse“, „Aukojame Tau vandenį ir vyną, mūsų svajones, planus ir ketinimus, tapsiančius brandumo vaisiais ateities kartoms“, „Nešame eucharistinę duoną – žemės atlygį už mūsų darbą, kad Tu, Viešpatie, ją paverstum savo šventu Kūnu ir Krauju“, „Atnešame Tau, Tėve, šv. Mišių aukos taurę, į kurią sudedame visus savo rūpesčius ir vargus, savo išmintį, protą, valią“. Nešini rankose degančias žvakes vaikučiai pirmą kartą gyvenime priėmė Dievą į savo širdeles... Ne vienam tėveliui skruostu nuriedėjo jaudulio ašara ir tikriausiai įsižiebia didelė viltis savo širdyje atgaivinti jau priblėsusį tikėjimą.

Po šv. Komunjos apeigų klebonas kanauninkas Stanislovas pakvietė vaikučius įsirašyti į Švč. Mergelės Marijos rožinio ir Škaplieriaus draugiją. Pabrėždamas šio įrašymo svarbą, klebonas kiekvienam ant kaklo uždėjo po rožinį. Kad ši diena būtų svarbi ir įsimintina kiekvienam tėveliui ir mamytei, klebonas Stanislovas įteikė vaikams po gėlės žiedą ir po kepalėlį duonos, kad šį žiedą padovanotų mamytėms ir padėkotų už rūpestį ir meilę, o tėveliams – mažą kepalėlį duonos, paženklintą kryžiaus ženklu, kaip padėką už sočią ir gražią vaikystę. Gėlėmis apdovanotos ir vaikučių mokytojos, pagerbta tikybos mokytoja Edita Palivanaitė, kiekvinam priėmusiam Pirmąją Komuniją įteikusi vardines knygutes-liudijimus. Gėlėmis apdovanotas ir klebonas kan. S. Krumpliauskas.

Iškilmes užbaigė dainininkė Margarita Šakinienė, kuri pritariant gitarai atliko padėkos giesmę Aukščiausiajam už viską, ką gauname iš Jo rankų.

Visų parapijiečių vardu dėkoju mūsų klebonui Stanislovui Krumpliauskui už šią įspūdingą šventę ir pastangas, kad Dusetų parapija atsiskleistų gyvajam tikėjimui, kad bendrystės šiluma teiktų viltį ir paguodą.

Marija VARENBERGIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija