2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Paroda apie Žemaičių vyskupijos istoriją

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Telšių vyskupai Jonas Boruta SJ
ir Linas Vodopjanovas OFM, Telšių
rajono meras Vytautas Kleiva,
Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų
seminarijos auklėtiniai su vadovais
Lietuvos nacionaliniame muziejuje

Parodos atidaryme kalba Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Klier. Antano Šneideraičio nuotraukos

Gegužės 24 dienos popietę Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidaryta paroda „Žemaičių vyskupijos istorija“, skirta Žemaičių krikšto 600 metų sukakčiai paminėti. Joje pristatoma Žemaičių vyskupijos istorija nuo žemaičių krikšto pradžios 1413-aisiais ir vyskupijos įkūrimo 1417-aisiais. Krikščionybė Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje įvesta XIV amžiaus pabaigoje. Žemaičiai tada liko vienintelė Europoje pagoniška sala. Kryžiuočių ordinas, kuriam Žemaitija priklausė, nieko žemaičių krikščionybės labui nenuveikė, todėl pasipiktinę žemaičiai parašė skundą, kurį 60 bajorų delegacija iškilmingai perskaitė 1415 metais Konstancos visuotiniame Bažnyčios susirinkime.

Parodos atidaryme kalbėjo ir visus susirinkusius pasveikino vienas iš parodos iniciatorių ir organizatorių – Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Jis kalbėjo, jog „žemaičiai skundėsi, kad kryžiuočiai, nors ir 10 metų valdė Žemaitiją, nė vienos koplyčios, nė vienos bažnyčios, nė vieno žemaičio nepakrikštijo ir visiškai to nenorėjo, nes nebuvo suinteresuoti. Jeigu žemaičiai pasikrikštija, jau buvo numatyta, kad Ordinas turi keliauti į Balkanus sulaikyti į Europą besiveržiančius turkus, ir todėl nebuvo suinteresuotas padėti žemaičiams tapti krikščionimis“.

Parodos atidaryme kalbėjo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ. Jis pasveikino visus susirinkusius ir pasidžiaugė galėjęs prisidėti prie parodos organizavimo, nes nemaža dalis eksponatų į parodą atvežti iš Kauno arkivyskupijos kurijos. Sveikinimo žodį tardama šią parodą organizavusi Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė pabrėžė, jog nemažai eksponatų (išsaugoti bažnytiniai dokumentai), rodomi pirmą kartą ir iki šiol dar nenagrinėti net mokslininkų, jog eksponatų buvo surinkta ir daugiau, tik jie ne visi dėl vietos trūkumo šioje parodoje yra eksponuojami.

Parodoje galima pamatyti daug įspūdingų su Žemaitijos krikštu susijusių eksponatų: Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto raštą, kuriuo jis Žemaičių vyskupui ir kapitulai užrašo žemes, ežerus ir kaimus; vyskupo Motiejaus Valančiaus žiedą, jam dovanotą caro, kurį dabar saugo arkivyskupas S. Tamkevičius SJ. Parodoje pirmą kartą rodoma 40-ies Žemaičių vyskupų portretų galerija – geriausiai Lietuvoje išlikęs portretų rinkinys.

Parodos atidaryme dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Telšių vyskupo augziliaras vysk. Linas Vodopjanovas OFM, Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos auklėtiniai su savo vadovais, Telšių rajono meras Vytautas Kleiva, kiti valdžios atstovai ir garbingi svečiai, savo giesme ir daina džiugino Vilniaus tradicinio giedojimo ansamblis „Ūla“, renginį vedė aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Turtinga ir įdomi paroda „Žemaičių vyskupijos istorija“ Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1), veiks iki spalio 27 dienos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija