2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Įteiktos Kultūros ir meno premijos

KAUNAS. Per Pasaulinės kultūros dieną Kauno valstybiniame lėlių teatre miesto meras Andrius Kupčinskas įteikė Kultūros ir meno premijas trims garsioms Kauno menininkėms: poetei, prozininkei Dovilei Zelčiūtei-Gimberienei, Lietuvos dailininkų sąjungos narei Jolantai Šmidtienei ir „Auros“ šokių teatro vadovei Birūtai Letukaitei-Komskienei.

Laureatė D. Zelčiūtė-Gimberienė per dvidešimtį metų išleido 13 skirtingų žanrų knygų, žinoma kaip nerimstanti, ieškanti, kintanti ir nesunkiai atpažįstama, savitą braižą turinti autorė. Rašytoja šiuo metu yra išskirtinai kūrybinga, stebėtinai darbšti, Lietuvos rašytojų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungų narė.

J. Šmidtienės vardas pagrįstai siejamas su Kauno miesto įvaizdžio formavimu. Ji yra ne tik žinoma menininkė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, bet ir meno bei visuomeninių projektų organizatorė. Jos kūrybinė veikla daugiasluoksnė ir įdomi. Dailininkė jau ketverius metus džiugina Kauno gyventojus bei miesto svečius originaliai sukurtomis šventinėmis pagrindinėmis miesto eglėmis. Netikėti ir originalūs sprendimai, būdingi šiuolaikiniam menui, suteikia galimybę į eglę žiūrėti kaip į meno kūrinį. 2011 metais J. Šmidtienės sukurta eglė – Pasaulio Gineso rekordininkė, apdovanota kaip aukščiausia skulptūra iš plastiko butelių. Ji ypač išgarsino Kauną.

B. Letukaitė-Komskienė – žinoma choreografė, šokio pedagogė, vienintelio Lietuvoje municipalinio šokio teatro „Aura“ įkūrėja, direktorė ir meno vadovė, pirmojo Lietuvoje tarptautinio modernaus šokio festivalio organizatorė, aktyvi kultūros ir visuomenės veikėja. Dviejų „Auksinių scenos kryžių“ – už spektaklio „Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės“ choreografiją (2006) ir už ilgametį indėlį į Lietuvos šokio meną (2013) – laureatė. 1993 metais jos choreografija „Valsas“ buvo įvertinta aukščiausiu apdovanojimu tarptautiniame šiuolaikinės choreografijos konkurse-festivalyje Vitebske (Baltarusija).

Danutė Marcinkevičienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija