2013 m. birželio 14 d.    
Nr. 24
(2048)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Pagerbti „Caritas“ savanoriai

Gegužės 16 dieną, ketvirtadienį, Kauno II dekanato dekano, Raudondvario Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčios klebono monsinjoro Augustino Paulausko iniciatyva, minint Raudondvario parapijos „Caritas“ įkūrimo 20-metį, buvo surengta dekanato „Caritas“ savanorių pagerbimo šventė. Pakiliai nusiteikę į Raudondvario bažnyčią rinkosi Kauno II dekanato parapijų „Caritas“ darbuotojai ir savanoriai. Gražia tradicija tapusi šventė bendrai maldai ir bendrystei sujungė apie šimtą žmonių, kurie savanoriškais pagrindais vykdo artimo meilės tarnystę lengvindami dalią tų, kuriems labiausiai reikalinga mūsų pagalba. Šventė prasidėjo šv. Mišių auka už gyvus ir amžinybėn iškeliavusius „Caritas“ darbuotojus ir savanorius. Šv. Mišių aukai vadovavo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas. Homilijoje jis labai jautriai ir nuoširdžiai kalbėjo apie vienybės, atjautos ir artimo meilės svarbą šių dienų pasaulyje. Šv. Mišias kartu aukojo Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktorius kun. Virginijus Birjotas ir Kauno II dekanato parapijų kunigai.

Po šv. Mišių būrys savanorių, kunigų ir kitų garbių svečių patraukė į Raudondvario dvarą. Ten svečius pasitiko Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir VŠĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė.

Beveik visose Kauno II dekanato parapijose veikia „Caritas“ grupės, kurių savanoriai atlieka svarbų socialinį darbą: tiesia pagalbos ranką skurdžiai gyvenančioms šeimoms, vienišiems ir ligotiems seneliams, smurtą ir išnaudojimą patiriančioms moterims, dalija labdarą. Baltojoje salėje padėkos žodžius savanorėms tarė vysk. Kęstutis Kėvalas, Lietuvos „Caritas“ generalinė direktorė Janina Kukauskienė, buvęs ir dabartinis „Caritas“ vadovai kunigai Virginijus Veprauskas ir Virginijus Birjotas, Kovo 11-osios akto signataras Leonas Milčius. Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktorius kun. V. Birjotas įteikė padėkas Kauno II dekanato „Caritas“ reikalų vedėjai Marytei Mačiulienei ir Raudondvario „Caritas“ reikalų vedėjai Rasai Bandzienei. Dekanas mons. A. Paulauskas įteikė padėkas ilgiausiai „Caritas“ organizacijoje besidarbuojančioms ir asmeninius jubiliejus šiemet švenčiančioms savanorėms. Jas gavo Aldona Petkevičienė, Zina Mickevičienė ir Augustina Guogienė – visos trys iš Kulautuvos ir šiemet švenčia 80 metų sukaktį, raudondvarietė Veronika Imbrasienė (70 metų), rumšiškietė Danutė Valevičienė, Laima Michailova iš Kulautuvos ir raudondvarietė Genovaitė Soltanienė (visoms trims – 60 metų) bei Irena Karpavičienė iš Rumšiškių (50 metų). „Šiandien nenoriu išskirti nė vienos, nes visos jūs esate labai svarbios ir dirbate prasmingą darbą“, – kalbėjo mons. A. Paulauskas. Daug gražių žodžių sulaukė ir kitos karitietės bei Maisto intervencinės programos koordinatorė Ona Virbašiūtė. Meras V. Makūnas dėkojo už gražų bendradarbiavimą, gėrio skleidimą, padėkos ženklą įteikė buvusiam ilgamečiui Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktoriui kun. V. Veprauskui. Kauno rajono meras dovanojo ir nematerialią dovaną – operos primadonos Ritos Preikšaitės bei aktoriaus ir dainininko Mindaugo Jankausko koncertą. Greta profesionalių scenos meistrų gražiai pasirodė ir jaunieji talentai. Intarpuose tarp pasisakymų bei sveikinimų skambėjo ne tik muzika, bet ir Kovo 11-osios akto signataro L. Milčiaus eilės.

„Atjautos pripildyta širdis daro stebuklus. Tikiu, kad veikdami išvien sėkmingai mažinsime skurdą ir lengvinsime sunkioje padėtyje atsidūrusių mūsų krašto žmonių gyvenimą“, – sakė „Caritas“ savanoriams meras V. Makūnas.

Šventei besibaigiant, kad kelionė į namus neprailgtų, rajono meras V. Makūnas visus šventės dalyvius pavaišino pietumis, o po jų pilies dvaro direktorė S. Navickienė surengė labai įdomią ekskursiją po pilies erdves.

Nepriklausomoje Lietuvoje „Caritas“ federacija veikė nuo 1926 metų. Ji siejo beveik visas katalikų švietimo ir labdaros organizacijas. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, 1940 metais „Caritas“ federacijos veikla buvo nutraukta, jos atgaivinimo darbai pradėti tik 1988–1989 metais.

Prieš 20 metų „Caritas“ pradėjo savo veiklą ir Kauno II dekanato parapijose. Aktyvių savanorių dėka ji netrukus įsibėgėjo. „Caritas“ savanoriai padeda dalyti ES paramą produktais, bendradarbiauja su „Maisto banku“, kitomis labdaros organizacijomis.

XXI
Raudondvaris, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija