2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Vėl Pažaislio festivalis

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Pažaislio muzikos festivalio
pirmasis šių metų koncertas
Edmundo Katino nuotraukos

Kazimieriečių seserų vyresnioji
Lidija Edita Šicaitė

Gražiame šile, prie Kauno marių, įsikūręs vienas gražiausių architektūros šedevrų – Pažaislio baroko stiliaus vienuolynas. Jo fundatorius – LDK kancleris Kristupas Pacas – buvo didis kultūros mecenatas. Kovoje su reformacija būtina buvo pastatyti ir naujo stiliaus puošnių bažnyčių. Tam pasitarnavo Pažaislio baroko architektūrinio stiliaus maldos namai ir vienuolynas, skirtas kamandulių kongregacijai. Labai daug nukentėjo Pažaislio architektūrinis ansamblis, pati bažnyčia, tačiau laiko tėkmė ir Dievo valia grąžino šią bažnyčią į tikinčiųjų rankas. Šiuo metu čia įsikūrusi Šv. Kazimiero moterų seserų vienuolių kongregacija. Bažnyčioje vyksta pamaldos, įvairūs katalikiškos bendruomenės renginiai. Šiemet čia vyks XVIII Pažaislio muzikos festivalio renginiai. Šio festivalio iniciatoriai ir sumanytojai – Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta, prof. Petras Bingelis – ėmėsi iniciatyvos sugrąžinti Kaunui muzikinės kultūros centro vaidmenį ir surengti tarptautinio masto barokinės muzikos festivalį. Buvo sunku, tačiau gerus darbus Dievas laimina – apie Pažaislio muzikos festivalį jau žinoma visuose žemynuose. Pažaislio festivalis visada turi plačią, ištikimą muzikos mylėtojų auditoriją.

Birželio 2 dieną pirmasis koncertas buvo skirtas kompozitorių Richardo Vagnerio ir Džiuzepės Verdžio 200-osioms gimimo metinėms paminėti. Net vasarinis lietus nuščiuvo prieš koncerto pradžią ir nebelijo. Į koncertą atvyko premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Sveikinimo žodį Pažaislio muzikos festivalio pradžiai tarė Lietuvos Seimo pirmininkas V. Gedvilas, meras A. Kupčinskas, Kazimieriečių seserų vyresnioji Lidija Edita Šicaitė. Jaudinančiais žodžiais sesuo Lidija rado kelią į žiūrovų širdis: „Kaip įprasta, festivalio pradžia įsikimba į parankę liturginei metų šventei. Šįkart – Devintinėms. Kodėl? Kad kiekvienas ir kiekviena savo veidu atsigręžtume į Kūrėjo veidą ir patirtume savo širdies ir žvilgsnio į kitą žmogų ir pasaulį perkeitimą, kad perkeista širdimi galėtume perprasti muzikos garsų pasaulio paslaptis, o perkeistu žvilgsniu aplankytume ne tik mylimą, bet ir nemylimą artimą“. Seimo pirmininkas V. Gedvilas įteikė padėkas J. Krėpštai, prof. P. Bingeliui ir seseriai Lidijai.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vyrų choras (vad. Česlovas Radžiūnas), LNOBT Simfoninis orkestras (dirigentas Martynas Staškus), Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis), Sandra Janušaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Kwonsoo Jeon (tenoras, Pietų Korėja), Liudas Mikalauskas (bosas) atliko arijas, ansamblius ir chorus iš R. Vagnerio ir G. Verdi operų.

Įspūdingą koncertą užbaigė abu profesionalūs chorai. Tokio skaitlingo choristų skaičiaus Pažaislio muzikos festivalyje dar niekas nėra girdėjęs. Ozonu prisodrintas šilas neskubino muzikos melomanų namo. Taip prasidėjo visą vasarą truksiantis muzikos festivalis, kuris lankys Lietuvos bažnyčias, gyvenvietes, miestelius.

Sakralinės muzikos plėtra

Išsamiau apie Pažaislio tarptautinį muzikos festivalį kalbinu jo sumanytoją ir organizatorių Justiną Krėpštą:

Ar galima sakyti, kad festivalyje skambanti sakralinė muzika pasiekia vis nuošalesnes vietas?

Iš tiesų plečiame sakralinės muzikos sklaidos geografiją. Šio festivalio metu Šilalės rajono Kaltinėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje per Jonines dainuos Lietuvos kultūros pasididžiavimas – Kauno valstybinis choras (vadovas ir dirigentas prof. Petras Bingelis), Maironio eiles deklamuos prel. prof. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas. Tai – nauja vieta, kurioje lankysis Pažaislio festivalio dalyviai. Koncertai jau vyko Kauno liuteronų bažnyčioje, Kauno rajono Zapyškio bažnyčioje (trys koncertai), Pažaislio vienuolyno bažnyčioje. Kauno Arkikatedroje Bazilikoje birželio 28 dieną jos 600-osioms metinėms paminėti dainuos Karališkasis Holloway universiteto choras (Didžioji Britanija, meno vadovas ir dirigentas Rupertas Gouchas (Rupert Gough)). Maldos namuose, išskyrus Zapyškio bažnyčią, vykstantys koncertai bus nemokami. Koncertai Margininkuose, Skaruliuose jau tapo tradicija. Rengti koncertus ir sudaryti programas nėra lengva. Keičiasi festivalio rėmėjų skaičius, jų finansinės galimybės, tačiau atsiranda naujų rėmėjų ir talkininkų.

Ar atradote naujų vietovių, kur koncertai įvyks pirmą kartą?

Gedulo ir vilties dienai paminėti tokį koncertą rengėme Marijampolėje, seniausiame Lietuvos cukraus fabrike. Grojo Kauno miesto simfoninis orkestras (vad. Algimantas Treikauskas, vyr. dirigentas Imantas Resnis, dainavo Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (vadovas Tomas Ambrozaitis). Įėjimas buvo nemokamas. Noriu priminti, kad birželio 21 dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertavo žmogus orkestras Sergejus Malovas – smuikas, altas (Rusija). Skambėjo J. Brahmso, M. Ravelio ir įvairių šalių liaudies bei klasikinės muzikos kūrinius solo smuikui ir altui.

Teko girdėti, kad Pažaislio programoje paruošėte siurprizą?

Patys nesiryžome, todėl tai patikėjome koncertų organizatoriui „Medusa“, kuri pakvietė į Pažaislio vienuolyną keturis pasaulinės šlovės „Metropolitan“ operos atlikėjus: Dmitrijų Chvorostovskį (baritonas, Rusija), Barnarą Erittoli (sopranas, Italija), Stefano Secco (tenoras, Italija) ir Marco Caria (baritonas, Italija). Jiems talkins Kauno valstybinis choras ir Kauno miesto simfoninis orkestras diriguos Constantine Orbelian (JAV – Armėnija). Tai – brangi pramoga. Vien bilietai nuo 120 iki 300 litų pasako šio projekto vertę ir turinį. Tai vyks rugpjūčio 11 dieną, sekmadienį. Susidomėjusius jau dabar kviečiame rūpintis bilietais.

Pažaislio tarptautinio muzikos festivalio programa suteikia galimybę patenkinti patį reikliausią melomano skonį. Kaunas yra tarsi idealiai išsidėstęs Lietuvos teritorijos viduryje, todėl iš daugelio vietovių 100 km spinduliu žmonės Kauną pasiekia privačiu transportu, o kiti kooperuojasi ir samdosi nedidelį autobusiuką ir Kauną pasiekia, kad galėtų išgirsti koncertą, atliepiantį sielos gelmes, patiria vadinamąjį katarsį, kai muzikos garsai nukelia dvasiškai į tolimą, pasakišką būtį. Žmogus ne vien duona sotus. Stengiamės supažindinti su kitų valstybių, šalių muzikiniu pasauliu. Šią vasarą Pažaislio programoje skambės 41 koncertas. Maloniai kviečiame visus – juk ketvirtadalis jų nemokami.

Ačiū už pokalbį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija