2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

25-oji Gabrielės Petkevičaitės-Bitės premijos laureatė

Bronius VERTELKA

25-oji Gabrielės Petkevičaitės-Bitės
literatūrinės premijos laureatė
Violeta Šoblinskaitė-Aleksa

Buvęs rajono Savivaldybės tarybos
pirmininkas Kęstutis Vaičiūnas
pasakoja, kaip pavyko prikelti
sovietmečiu niokotą Puziniškio dvarelį
Autoriaus nuotraukos

Puziniškis. Prieš 30 metų buvo įteikta pirmoji rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardo literatūrinė premija, kurią gavo prozininkas Valentinas Zaikauskas už knygą „Iš miesto A į miestą B“. Šiemet, gegužės 24-ąją, ji buvo teikiama jau 25-ąjį kartą, o laureate tapo žurnalistė, poetė, prozininkė Violeta Šoblinskaitė-Aleksa. Iškilmė vyko Aukštaitijos šviesuolės G. Petkevičaitės-Bitės gimtajame dvarelyje Puziniškyje.

Kūrinių vertinimo komisijos pirmininkas, Panevėžio rajono vicemeras Antanas Pocius sakė, jog V. Šoblinskaitės-Aleksos novelių knyga „Tyruliukuose viskas gerai“ atitiko reikalavimus, kėlė moralines, dvasines problemas, humanistines, švietėjiškas idėjas, kurios akivaizdžios G. Petkevičaitės-Bitės veikloje ir kūryboje. Autorei jis įteikė premijos laureatės regalijas.

V. Šoblinskaitė-Aleksa 15 metų redaguoja žurnalą „Bičiulis“, yra septynių prozos ir tiek pat poezijos (aštunta jau spaustuvėje) knygų autorė. 2004-aisiais pelnė Kelmės rajono savivaldybės įsteigtą Žemaitės premiją, o 2005-aisiais – „Poezijos pavasario“ Salomėjos Nėries prizą. 2013 metais darbšti kūrėja apdovanota Seimo įsteigtu G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“.

Klaipėdietė aktorė Virginija Kochanskytė skaitė vieną novelę iš laureatės knygos „Tyruliukuose viskas gerai“.

Šventėje dalyvavo Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė, rajono meras Povilas Žagunis. Jis įteikė padėkas Smilgių bibliotekininkui Edvardui Vaičiui, rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos darbuotojai Astai Nedveckienei, buvusiam rajono Savivaldybės tarybos pirmininkui Kęstučiui Vaičiūnui, prisidėjusiems prie premijos steigimo, ir už kūrybinę veiklą puoselėjant Panevėžio krašto kultūrinį paveldą, G. Petkevičaitės-Bitės atminimo įamžinimą. Atsiimti padėkos Vladas Navikas, buvęs Smilgių kolūkio, įsteigusio šią premiją, vadovas atvykti į šventę dėl rimtos priežasties negalėjo.

Rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, kuri puoselėja ir saugo žymios kraštietės G. Petkevičaitės-Bitės atminimą, direktorė Rūta Bagdonienė įteikė po gražią gėlę Smilgių seniūnei Z. Dabužinskienei ir Smilgių vidurinės mokyklos atstovei už gražų ir prasmingą bendradarbiavimą bei glaudžius ryšius.

Smilgiuose gyvenantis K. Vaičiūnas (dabar jis užsiima tapyba) prisiminė, kaip pavyko prikelti sovietmečiu niokotą Puziniškio dvarelį.

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija