2013 m. birželio 21 d.    
Nr. 25
(2049)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Antidemokratiniu keliu

Arvydas Akstinavičius

Ką tik paminėjome Sąjūdžio įsikūrimo 25 metų jubiliejų. Ta proga buvo išsakyta daug minčių, pastebėjimų. Tačiau vienas, mano nuomone, reikšmingas klausimas, nuo kurio labai priklauso teisingumo, valdžios atsakomybės galimybė ir valstybės bei žmogaus gyvenimo gerovė – liko šone. Sąjūdžio programoje buvo deklaruotas ir demokratinės daugiapartinės sistemos sukūrimas. Tai – vienas iš demokratijos garantų ir svarbus elementas demokratiniams, sąžiningiems rinkimams.


Raudonosios imperijos okupacinė-propagandinė leksika

Petras Girdzijauskas

SSRS buvo Rusijos okupuotų valstybių ir teritorijų prievartinė struktūra, triukas pasaulio visuomenei kvailinti pasitelkiant propagandinę leksiką. Normaliai mąstantiems piliečiams šį konglomeratą reikėtų vadinti „Rusijos okupuotų valstybių ir teritorijų prievartine struktūra“. Kiekvienam būtų suprantama, su kuo realiai reikia bendrauti.

Toje aplinkoje, netgi epochoje, „tarybų“, „tarybinis“ reiškia okupaciją, okupacinį, nes tų pavadinimų visas struktūras formavo čekistinis-bolševikinis, prievartinis aparatas. Todėl normaliai reikia vadinti ne Tarybų Lietuva, bet Okupuota Lietuva, ne Tarybinių rašytojų sąjunga, bet Okupuotų rašytojų sąjunga, ne „Tarybinė dešra“, bet „Okupantų dešra“.


Sovietinio genocido formulė

Algimantas Zolubas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovės Teresės Birutės Burauskaitės vieši pasisakymai spaudoje, kad sovietų nusikaltimai turi genocido požymių, tačiau jie esą pilnai neatitinka genocido sąvokos, nes, jos nuomone, sovietų teroras yra ne genocidas, o nusikaltimas žmoniškumui ir karo nusikaltimai, esą genocidu galima vadinti tik žydų žudynes, – bandymas kvestionuoti sovietinio genocido Lietuvoje sąvoką – sukėlė patyrusių genocidą visuomeninių organizacijų protestą.


Užkarda kontrabandai – kova su vėjo malūnais

Antanas Rimantas Šakalys

Vyną ir degtinę Lietuvoje gamina dešimtys fabrikėlių, alų – apie šimtas. Aišku, stambesnių yra mažiau. Kažkodėl cigarečių fabrikų turime tik vieną – „Philip Morris“. Klaipėdoje ir Kaune, kur buvo tokie fabrikėliai, dabar šeimininkauja kažkokie „menininkų inkubatoriai“ ar kažkas panašaus. Įdomu, ką veikia pas mus ta konkurencijos tarnyba, kuri turėtų kovoti su monopolijomis. Įspūdis toks, kad „Philip Morris“ labai jau panašus į „Gazpromą“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija